Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değer, göller, gölü or dikkate, tuz

Tuz Gölü/Dikkate Değer Göller

Eski 01-03-2011   #1
Şengül Şirin

Tuz Gölü/Dikkate Değer Göller

Tuz Gölü (salt lake veya saline lake) suyun gövdesinin kara ile çevrilmesidirYoğun bir tuz kütlesine sahiptir(Çoğunlukla Sodyum Klorid) ve diğer mineraller önemli derecede pek çok gölden daha yüksektir(tuzun her bir litresinde enaz 3000 miligram olarak sıklıkla tanımlanır)Pek çok durumda deniz suyundan daha fazla tuz konsantrasyonuna sahiptir

Özellikler

Tuz gölleri,göle akan ve içlerinde tuz,mineraller ihtiva eden sular ile şekillenirGöl bunları dışarı bırakmaz çünkü Kapalı havza veya termaldirGölün suyu daha sonra buharlaşır ve arkasında çözülmemiş tuzları bırakırBu da onun tuzluluğunu artırırBöylece kendisinden tuz elde edilebilecek hale gelirYüksek tuzluluk ayrıca gölde özelliği olan bitki örtüsü ve canlıların varlığına öncülük edecektir Eğer göle akan suyun toplamı,buharlaşan sudan daha az ise;göl suyu kaybolacak ve ardında tuz tabakası bırakacaktır(Buna ayrıca tuz tavası da denir)

Dikkate değer göller

Bonneville tuz ovasıDünyadaki en büyük tuz gölleri sıralaması;Hazar Denizi,Aral Gölü,Baykal Gölü ve Büyük Tuz Gölü ki batı yarı kürede en büyüğüdürTuz gölleri en yüksek seviyesi ile Namtso ve en düşük yer seviyesi ile Lut Gölü dirBurası ayrıca dünyada deniz seviyesinden en düşük yerdir

8nci yüzyıldan beri Rusya’daki Baskunchak Gölü nün tuzu çıkartılır ve İpek Yolu vasıtasıyla dağıtılırdıŞimdilerde % 998 Nacl saflığındaki gölün tuzu ülkenin tuz ihtiyacının %80 ini verir1,5 milyon – 5 milyon ton tuz ihtiyaca göre her yıl çıkartılır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com