Yumurta |
12-30-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Yumurta- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir - Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır - Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır - Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirne karışmaz Yumurta sarısı yüksek görünümdedir - Yumurta hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz - Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar - Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz - Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz - Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir - Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır - Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir - Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|