|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
as’ın, duaları, faziletleri, hayatı or imam, imam, kazım, musai, siresi or imam |
![]() |
İmam Musa-i Kazım Hayatı/İmam (a.s)’ın Faziletleri ve Siresi/İmam (a.s)’ın Duaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmam Musa-i Kazım Hayatı/İmam (a.s)’ın Faziletleri ve Siresi/İmam (a.s)’ın Dualarıİmam Musa-i Kazım Kimdir?
Adı :Musa Künyesi:Ebu`l Hasan Lakabı :Kazım Baba adı : Cafer (as) Anne adı: Hamde Doğum yeri: Medine Doğum tarihi: 7 Sefer 128 hk ![]() Peygamber’e (s ![]() ![]() Şehadet yılı :25 Recep 183 hk ![]() Şehadet yeri :Bağdat’ta Sind bin Şahik hapisanesi (Irak) Şehadet sebebi :Abbasi halifelerinden Harun Reşid’in zehirlemesi Çocukluk Dönemi İmam Musa bin Cafer (as) dört yaşındayken Emev hükumeti yıkıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmamet Dönemi İmam Kazım’ın (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehadet Harun Reşid zamanında İmam Kazım (as) Resulullah’ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam (a ![]() 1- “Abd-u Salih” Diye Adlanması İbn-i Cevzî diyor ki: “Haşimî hanedanından olan Ebu’l- Hasan Musa bin Cafer (İmam Kazım), çok ibadet ettiğinden, (Allah yolunda) gayretinden ve geceleri ibadetle geçirdiğinden dolayı “Abd-u Salih” diye çağrılıyordu ![]() İmam Kazım (a ![]() ![]() ![]() 2- “Kazım” Diye Adlanması Rabiy’ bin Abdurrahman diyor ki: “Allah’a and olsun ki, İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Elini Yemekten Önce Yıkadığında Kurulamaması… Murazim diyor ki: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() 4- Muharrem Ayı Girdiğinde Güldüğünün Görülmemesi İmam Rıza (a ![]() “… Babamın -Allah’ın selamı ona olsun- Muharrem ayı girdiğinde güldüğü görülmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Namaz Odası İbrahim bin Abdulhamid diyor ki: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() ![]() 6- Çalışması Hasan bin Ali bin Ebî Hamza babasından naklen diyor ki: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() “Ey Ali, ben ve babamdan daha üstün olanlar arazilerinde elleriyle çalışmışlardır ![]() “Onlar kimlerdir?” diye sorduğumda da buyurdular ki: “Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Şöhretli Elbiseden Kaçınması Ravi diyor ki: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Sofrada Yeşillik Olmasına Özen Göstermesi Muvaffak el-Medînî babasından, o da dedesinden şöyle dediğini naklediyor: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hizmetçi yeşillik getirip onu sofranın üzerine bıraktığında, İmam (a ![]() ![]() 9- Akşam Yemeği Süleyman bin Caferî diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 10- Helvayı Sevmesi Ahmed bin Harun bin Muvaffak el-Medinî babasından, o da babasından şöyle dediğini naklediyor: “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() ![]() “Biz ve Şialarımız helavetten (tatlılıktan) yaratılmışız; işte (bundan dolayı) helvayı seviyoruz ![]() İmam (a ![]() 12- Kötülük Edenlere Karşı Davranışı İbn-i Esir şöyle diyor: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() 13- Yoksullara Yardımı İrbilî diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() 14- Bağışı Yahya bin Hasan diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15- Hizmetçileriyle İstişare Etmesi Hasan bin Cehm diyor ki: Biz İmam Rıza (a ![]() “Hiç kimsenin aklı, O’nunla eşit değildi ![]() ![]() Bazen İmam Kazım (a ![]() ![]() ![]() 16- Oğlunu Methetmesi İsmail bin Hattab diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() ![]() 17- Oğluna Karşı Davranışı Süleyman bin Hafs şöyle diyor: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() 18- Oğlu Ali (İmam Rıza) Hakkında Tavsiyesi Muhammed bin İshak babasından naklen diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() 19- Musibet Sahiplerine Teselli Vermesi Hişam bin Hakem diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 20- Allah’tan Korkması, Halka Ümit Vermesi ve Kur’ân’ı Hazinle Okuması Hafs diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() İmam (a ![]() 21- İmam (a ![]() Ammar bin Eban diyor ki: Bacım, İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() “İmam Musa Kazım (a ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Kur’ân Okuması Yunanî diyor ki ![]() “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Geceyi İbadetle Geçirmesi İrbilî diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 24- Secdeye Kapanması Ahmed bin Abdullah, babasından şöyle dediğini naklediyor: “(Zindana bakmak için) Damın üzerinde oturmuş olan Fazl bin Rebiy’nin yanına gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25- Her Gün İçin Uzun Secdeleri Sevbanî diyor ki: “Ebu’l-Hasan Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 26- İftarı Halid bin Necih diyor ki: “Ben Ramazan ayında İmam Sadık (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27- Ramazan Ayının Son On Günündeki İbadet İmam Rıza (a ![]() “Babam, Ramazan ayının son on gününde her gece, önceki gecelerin müstahap namazlarına yirmi rekat daha artırıyordu ![]() 28- Cuma Namazı İçin Hazırlanması Saduk (r ![]() “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 29- Yaya Olarak Hacca Gitmesi Ali bin Cafer diyor ki: “Kardeşim Musa bin Cafer (a ![]() ![]() ![]() 30- İlk Mazlumu Ziyaret Etmesi Ravi diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() “Selam olsun sana ey Allah’ın velisi (dostu); şehadet ediyorum ki, şüphesiz sen ilk mazlum ve hakkı gasp edilen ilk şahıssın ![]() İmam (a ![]() 31- Secdelerindeki Duası İbn-i Şehraşub diyor ki: İmam Musa bin Cafer (a ![]() “İlahî, (gerçi) günah ve isyan kulundan taraf çirkindir ama af ve suçlardan geçmek senden taraf güzeldir ![]() 32- Diğerlerine Dua Etmeği Tavsiye Etmesi Safvan bin Yahya diyor ki: İmam Musa bin Cafer (a ![]() “Kim, mümin ve müslüman kadın ve erkeklerden birine dua ederse, Allah-u Teala, dua ettiği her mümine karşılık ona dua eden bir melek görevlendirir ![]() 33- Zindandaki Duası İmam Musa bin Cafer (a ![]() Musa bin Cafer’in, dualarında şöyle dediğini çok duyuyordum: “Allah’ım, sen biliyorsun ki, ben sürekli senden, ibadetin için meşguliyetten bir boşluk istiyordum ![]() ![]() 34- Gece Namazı Mihrabındaki Duası Ahmed bin Halid-i Berkî diyor ki: İmam Musa bin Cafer (a ![]() “Allah’ım, sen beni düzgün ve kusursuz yarattın; çocukken beni besleyerek eğittin ve beni diğerlerinden ihtiyaçsız kıldın… Allah’ım, geçmişte benden vuku bulan kötülükleri biliyorsun; hem de onları benden daha iyi biliyorsun ![]() ![]() Allah’ım, kaçarsam beni bulursun; firar edersem, beni yakalarsın ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ım, o halde güzel isimlerin ve perdelerin örttüğü güzelliğin hürmetine senden, bu tahammülsüz cana ve bu güçsüz bedene acımanı istiyorum ![]() Allah’ım, o halde bana acı; çünkü ben hakir bir fakirim ve değersiz bir insanım ![]() ![]() ![]() 35- Her Gün Mağfiret Dilemesi İbrahim bin Ebî’l- Bilad diyor ki: “İmam Musa bin Cafer (a ![]() “Ben, her gün Allah Teala’dan beş bin kez mağfiret diliyorum ![]() ![]() ![]() 36- Gece Mağfiret Dilemesi Seyyid bin Tavus (r ![]() “…İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 37- Çoğu Zamanlar Okuduğu Dua İbn-i Şehraşub diyor ki: İmam Musa bin Kazım (a ![]() “Allah’ım, ölüm vakti rahatlık ve hesap vakti ise âf diliyorum senden ![]() İmam (a ![]() ![]() 38- Zemzem Suyunu İçerken Okuduğu Dua Ahmed bin Halid diyor ki: İmam Musa Kazım (a ![]() “Bismillah, el-hamdu lillah, eş-şükrü lillah ![]() (Allah’ın adıyla, bütün hamt ve şükürler Allah’a mahsustur ![]() 39- Yüz Defa Söylediği Zikir İmam Sadık (a ![]() “Kim, sabah ve akşam namazından sonra yedi defa: “Bismillah ve velâ havle velâ kuvvete illa billah” derse, Allah-u Teala yetmiş çeşit belayı ondan uzaklaştırır…” İmam Musa bin Cafer (a ![]() ![]() 40- Evinden Çıkarken Okuduğu Dua İmam Rıza (a ![]() “Babam (Musa bin Cafer -a ![]() “Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla ![]() ![]() ![]() Kaynakça: 1- A’lam’ud- Din, Ebu Muhammed Hasan bin Muhammed ed-Deylemî, h ![]() ![]() ![]() ![]() 2- İkbal’ul- A’mal, Reziyuddin Ebu’l-Kasım Ali bin Musa bin Cafer bin Tavus, D ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Emalî, şeyh Saduk, Ebu Cafer Muhammed bin Ali Hüseyin bin Babeveyh el-Kummî, D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Bihar’ul- Envar, Muhammed Bakır-i Meclisî, D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Tarih-i Bağdat, Hatib-i Bağdadî, D ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Tefsir-i Burhan, Seyyid Haşim-i Hüseyni-yi Bahranî, D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Et-Tehzib, Ebu Cafer Muhammed bin Hasan et-Tusî, D ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Uyun-u Ahbar’ur- Rıza, şeyh Saduk, Ebu Cafer Muhammed bin Ali Hasan bin Babeveyh-i Kummî, D ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Avalim’ul- Ulum, şeyh Abdullah bin Nurullah-i Bahrani-yi İsfahanî, h ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Kurb’ul- Esnad, Ebu’l- Abbas Abdullah bin Cafer’il- Himyerî, h ![]() ![]() ![]() ![]() 11- Kâfî, Sıkat’ul- İslam Kuleynî, Ebu Cafer Muhammed bin Yakub bin İshak, D ![]() ![]() ![]() 12- Kamil-i İbn-i Esir, İzzuddin Ebi’l- Hasan Ali bin Ebî’l- Kerem eş-Şeybanî (İbn-i Esir), D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13- Keşf’ul- Ğumme, Ebu’l- Hasan Ali bin İsa bin Ebi’l- Feth’il- İrbilî, D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14- Mekatil’ut- Talibiyyin, Ebu’l- Ferec-i İsfahanî, D ![]() ![]() ![]() ![]() 15- Mehasin-i Berkî, Ebu Cafer, Ahmed bin Muhammed bin Halid-i Berkî, D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16- Mekarim’ul- Ahlak, Reziyuddin Ebu Nesir el-Hasan bin Fazl-i Tabersî, h ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17- Menakıb-i İbn-i Şehraşub, Ebu Cafer, Reşiduddin Muhammed bin Ali Şehraşub es-Servî, el-Mazenderanî, S ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Musa-i Kazım Hayatı/İmam (a.s)’ın Faziletleri ve Siresi/İmam (a.s)’ın Duaları |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Musa-i Kazım Hayatı/İmam (a.s)’ın Faziletleri ve Siresi/İmam (a.s)’ın DualarıKaynaklar [1] – Keşf’ul- Ğumme, C ![]() ![]() ![]() [2] – Uyun, C ![]() ![]() ![]() ![]() [3] – kâfî, C ![]() ![]() ![]() ![]() [4] – İkbal’ul- A’mal, S ![]() ![]() [5] – Kurb’ul- Esnad, S ![]() ![]() ![]() ![]() [6] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [7] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() [8] – Avalim, C ![]() ![]() ![]() ![]() [9] – Mehasin-i Berkî, C ![]() ![]() ![]() ![]() [10] – Kâfî,C ![]() ![]() ![]() ![]() [11] – Kamil-i İbn-i Esir, C ![]() ![]() ![]() [12] – Kâfî, C ![]() ![]() ![]() [13] – Mekarim’ul- Ahlak, S ![]() ![]() [14] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [15] – Uyun, C ![]() ![]() ![]() ![]() [16] – Keşf’ul-Ğumme, C ![]() ![]() ![]() [17] – Tehzib, C ![]() ![]() ![]() ![]() [18] – Kâfî, C ![]() ![]() ![]() [19] – Tarih-i Bağdat, C ![]() ![]() ![]() [20] – Menakıb-i İbn-i Şehraşub, C ![]() ![]() ![]() [21] – Keşf’ul- Ğumme, C ![]() ![]() ![]() [22] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() [23] – Mehasin-i Berkî, C ![]() ![]() ![]() ![]() [24] – Kurb’ul- Esnad, S ![]() ![]() [25] – Men Lâ Yahzuruh’ul- Fakih, c ![]() ![]() ![]() ![]() [26] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [27] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [28] – Menakıb-i İbn-i Şehraşub, C ![]() ![]() ![]() [29] – A’lam’ud- Din, S ![]() ![]() [30] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [31] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [32] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [33] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [34]- Duanın Arapçısı şöyledir: “Allahumme innî es’eluk’er- rahete ind’el- mevt, ve’l- affe ind’el- hesap ![]() [35] – Menakıb-i İbn-i Şehraşub, C ![]() ![]() ![]() [36] – Mehasin-i Berkî, C ![]() ![]() ![]() ![]() [37] – Bihar, C ![]() ![]() ![]() ![]() [38] – Mehasin-i Berkî, C ![]() ![]() ![]() ![]() HİKMET, ÖĞÜT, ZÜHT ve TAKVA HAKKINDAKİ KISA SÖZLERİ 1- Allah’ı tanıyan kimsenin, Allah’ı rızık vermeyi geciktiren bilmemesi, kaza ve kaderinde de O’nu suçlamaması gerekir ![]() 2- “Yakin nedir?” diye sorduklarında şöyle buyurdular: “Allah’a tevekkül etmek, O’na teslim olmak, kaza ve kadere rıza göstermek ve işleri Allah’a bırakmaktır ![]() 3- Abdullah ibn-i Yahya şöyle diyor: Bir mektupta İmam’a: “Allah’ın ilminin nihayeti miktarınca O’na hamd olsun ![]() ![]() ![]() 4- Bir adam: “Cömert kimdir?” diye sorduğunda, şöyle buyurdular: “Sorunun iki şıkkı vardır ![]() ![]() ![]() Eğer bu sorudan Allah’ı kasdediyorsan Allah bağışta bulunsa da, bulunmasa da, verse de vermese de cömerttir ![]() ![]() 5-Dostlarından birine şöyle buyurdular: Ey adam, Allah’tan kork ![]() ![]() ![]() ![]() 6- İmam aleyhi’s-selam’ın vekili kendisine: “Vallahi ben size hıyanet etmedim ![]() ![]() ![]() 7- Sakın Allah’a itaat yolunda malını esirgeme ![]() ![]() 8- Mü’min, (iman ve bela açısından) terazinin iki kefesi gibidir; imanı arttıkça belası da çoğalır ![]() 9- Bir kabrin kenarında durup şöyle buyurdular: Sonu böyle olan bir şeyin (dünya hayatının) evvelinden ona gönül bağlamamak gerekir ![]() ![]() 10- Kim Allah’ın künhü hakkında konuşursa helak olur ![]() ![]() ![]() 11- Dünya ve din için çalışmak zorlaşmıştır; dünyaya gelince elini ona uzatmadan, senden önce bir facirin ona sahiplendiğini görürsün ![]() ![]() 12- Dört şey vesveseden (nefs ve şeytanın meydana getirdiği ruhî ıztıraptan) kaynaklanır: “Toprak yemek, balçığı ufalamak (onunla oynamak) dişlerle tırnağı kesmek ve sakalı ağıza almak ![]() Üç şey gözü aydınlatır: Yeşilliğe bakmak, akar suya bakmak ve güzel yüze bakmak ![]() 13- Güzel komşuluk, komşuya eziyet etmemek değildir; güzel komşuluk, eziyete tahammül etmektir ![]() 14- Kendinle kardeşin arasındaki saygınlığı yok etme; ondan birazını baki bırak ![]() ![]() 15- Çocuklarından birisine şöyle buyurdular: “Aziz evlâdım, Allah-u Teala’nın seni nehyettiği masiyette görmesinden ve seni emrettiği itaatte görmemesinden sakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16- Zulümün hakka galip olduğu zamanda hiç kimsenin başka birisine, -onda iyilik görmedikçe- iyi zanda bulunması doğru değildir ![]() 17- Eşin ve küçük çocuk hariç diğer hiçbir kimsenin ağzından öpmek câiz değildir ![]() 18- Zamanınızı dörde ayırmaya çalışın: Bir bölümünü Allah’la münacat etmeye, bir bölümünü geçiminizi sağlamaya, bir bölümünü ayıplarınızı size bildiren kardeşlerinizi ve gönüllerinde size karşı samimiyetleri olan güvenilir insanları ziyaret etmeye ve bir bölümünü de haramlar dışındaki zevklere ki, bu (sonuncu) bölümle, diğer üç bölümü yapmaya kadir olursunuz ![]() Kendinize fakirliği ve uzun ömrü telkin etmeyin ![]() ![]() Yiğitliği lekelemeyecek ve israf da olmayacak miktarda helal şeylerden yararlanmakla dünyadan kendiniz için bir pay ayırın; bunu da dini işleriniz için yardımcı kılın ![]() ![]() 19- Allah’ın dininde fakih olun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20- Ali ibn-i Yaktin’e şöyle buyurdular: Sultanın emrinde çalışmanın sadakası, mü’min kardeşlere yardımda bulunmaktır ![]() 21- İnsanlar, önceden yapmadıkları yeni günahlar icat ettikçe Allah da onlara tanımadıkları yeni belaları musallat eder ![]() 22- Yönetici adil olduğunda, onun (Allah katında) mükâfatı olur; senin de şükretmen gerekir ![]() ![]() 23- Eb-u Hanife şöyle diyor: “Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu esnada yeni yürümeye başlıyan bir çocuk dışarı çıktı ![]() ![]() Çocuk bana: “Müsaadenizle” dedi ![]() “Nehir kıyılarından, ağaçların meyvasının döküldüğü yerden, camilerin avlusundan ve caddenin ortasından sakın; bir duvarın arkasına saklan, elbiseni yukarı topla, yüzün ve arkan kıbleye doğru olmasın da artık istediğin yere otur ![]() Çocuğun sözleri beni şaşırttı ![]() ![]() “Ben, Musa ibn-i Cafer, ibn-i Muhammed, ibn-i Ali, ibn-i Hüseyn, ibn-i Ali, ibn-i Ebi Talib’im” dedi ![]() Ona: “Ey çocuk, günah kimdendir?” dediğimde de şöyle dedi: “Günah üç durumdan hariç değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Hanife diyor ki: “Artık Hz ![]() ![]() 24- Ebu Ahmed el-Horasani, İmam Kâzım aleyhi’s-selam’a şöyle arzetti: “Küfür mü daha kadimdir, yoksa şirk mi?” İmam aleyhi’s-selam buyurdular ki: “Senin bu sorularla ne işin vardır? Senin insanlarla tartışman kararlaştırılmamıştı ![]() “Hişam ibn-i Hakem, bu soruyu sizden sormamı emretti ![]() ![]() İmam aleyhi’s-selam buyurdular ki: “Ona de ki: Küfr, şirkten daha kadimdir; ilk kâfir olan, İblis’tir ![]() ![]() ![]() 25- İmam aleyhi’s-selam iki kişinin birbirlerine sövdüğünü görünce şöyle buyurdular: “Sövmeyi ilk başlatan daha zalimdir; kendi günahı ve arkadaşının günahı -mazlum olan kendi haddini aşmadıkça- onun üzerinedir ![]() 26- Kıyamet günü bir münadi şöyle nida eder: “Ey insanlar, mükâfatı Allah’a ait olan kimse ayağa kalksın” ![]() ![]() 27- Güzel ahlaklı cömert, Allah’ın sığınağındadır; Allah onu cennete dahil etmedikçe ondan vazgeçmez ![]() ![]() ![]() 28- Sindi ibn-i Şahik[1] İmam aleyhi’s-selam’ın vefat vakti ulaşınca: “Müsaade edin ben sizi (kendi malımdan) kefenliyeyim ![]() ![]() Biz öyle bir Ehl-i Beyt’iz (öyle bir ailedeniz) ki yaptığımız ilk hac (masrafları), hanımlarımızın mihirleri ve kefenlerimiz en temiz mallarımızdan olmalıdır ![]() 29- İmam Musa Kâzım aleyhi’s-selam Fazl ibn-i Yunus’a şöyle buyurdular: “Hayır ulaştır, hayır söz söyle ve taklitçi olma ![]() “Taklitçi ne demektir?” dediğinde buyurdular ki: “Ben bu insanlarlayım ve onlardan biriyim, deme ![]() ![]() ![]() 30- Rivayet olunmuştur ki, İmam Kâzım aleyhi’s-selam (bir gün), çirkin ve siyah bir köleyle karşılaştı, ona selam verip yanında oturdu ve bir müddet onunla konuşmaya daldı ![]() ![]() Bir adam İmam’a: “Ey Resulullah’ın oğlu, siz böyle bir adamın yanında oturup onun ihtiyacını mı soruyorsunuz? Oysa ki o size daha muhtaçtır (yani onun, sizin yanınıza gelmesi gerekir) ![]() ![]() İmam şöyle buyurdu: “O adam da Allah’ın kullarından bir kuldur, Allah’ın kitabında bir kardeştir, Allah’ın mülkünde bir komşudur, biz onunla, babaların en iyisi olan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 31- Üç şeyin dışında diğerine ağız açmak uygun değildir: “Ödenilmeyecek kan parası, ağır borç, zelil ve perişan olmaya sebep olan ihtiyaç ![]() 32- Güçsüze yardım etmen en iyi sadakadır ![]() 33- Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder) ![]() 34- Musibet, sabreden kimseye birdir, sabretmeyen kimseye ise ikidir ![]() 35- Zulmün zorluğunu, (ancak) zulme uğrayan kimse anlar ![]() [1]- Harun Reşid’in, Musa ibn-i Cafer aleyhi’s-selam’ı hapiste göz altında tutması için görevlendirdiği şahıstır ![]() |
![]() |
![]() |
|