Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
saraç, tahsin

Tahsin Saraç

Eski 11-28-2010   #1
Şengül Şirin

Tahsin Saraç

1 Ocak 1930'da Muş'ta doğdu 29 Haziran 1989'da İzmit'te yaşamını yitirdi 1952'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümünü bitirdi Hakkari'de ortaokul öğretmenliği yaptı 1953-1954 ve 1957-1959 arasında iki kez Paris'e giderek Sorbonne'da Fransız Dili ve Edebiyatı ile sesbilim üzerine eğitim gördü Dönüşünde bir süre Trabzon Lisesi'nde öğretmenlik yaptı Ardından Gazi Eğitim Enstitüsü Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde önce asistan sonra öğretim görevlisi oldu Bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile Tercüme Bürosu'nda üye olarak çalıştı Türkiye Öğretmenler Federasyonu ikinci başkanlığını yaptı Tercüme Türk Dili ve Çeviri dergilerinin yazı kurullarında çalıştı 1971'de sağlık nedeniyle emekliye ayrıldı

Tahsin Saraç

İlk şiiri "Boğuntu" 1957'de Varlık dergisinde yayınlandı Dost Papirüs Sanat Rehberi Türk Dili Varlık gibi dergilerdeki yazılarıyla tanındı Önceleri ikili üçlü tamlamalarıyla kurguladığı şiirlerini sonraları toplumsal konulardan kaynaklanan duyarlılıklarla işleyerek zenginleştirdi
Özgürlük kardeşlik sevgi yaşam sevinci kavga öltüm çağın acıları gibi temaları işledi Türkçe'yi kullanmaktaki özeni imge zenginliği ve titiz kurgusuyla şiirde sağlam bir yer edindi
Yunus Emre Fazıl Hüsnü Dağlarca Orhan Asena Sermet Çağan gibi Türk şiir ve oyun yazarlarının eserlerini Fransızca'ya çevirdi Bazı Fransızca eserleri de Türçeleştirdi

Tahsin Saraç Eserleri

ŞİİR:

Bir Ölümsüz Yalnızlık (1964)
Güneş Kavgası (1968)
Direnmeler (1973)
Güvercin Kasapları (1978)
Bir Sevgiyi Görüntüleme (1980)
Toplu Şiirler (1989)
Çıplak Kayada Çimlenmek (1989)

SÖZLÜKLER:

Etude sur le subjonctif en Francais (1962)
Fransızca-Türkçe Argo Sözlüğü (1966)
Fransızca-Türkçe Büyük Sözlük (2 cilt 1976)

ÖDÜLLERİ

1963 Milli Eğitim Bakanlığı Üstün Başarı Ödülü "Günümüz Fransız Şiiri" (1963)
1964 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü Çağdaş Fransız Şiiri'nin genişletilmiş basımıyla
1968 Fransız Hükümeti'nden Legion d'honneur Nişanı
1970 Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Şiir Ödülü "Direnmeler" ile
1976 Macar Hükümeti'nden Endre Ady Ödülü
1986 Asya-Afrika Yazarlar Birliği Lotus Edebiyat Ödülü

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com