|  | Mantar Yetiştiriciliği |  | 
|  11-12-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Mantar YetiştiriciliğiMantar yetiştiriciliği  Mağaralar, soğuk hava depoları, ışığa karşı yalıtılmış seralar, tünel ve galeriler, kümesler, depolar, ambarlar, bodrumlar ve modern mantar işletmeleri mantar üretimi yapılabilen yerlerdir  Eğer yetiştiricilik için yeni bir tesis kurulmayacak ise mevcut yer ve binanın seçiminde aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulmalıdır: Seçilen yer aydınlatma, havalandırma, ortam nemlendirilmesi ve temizlik için su ve elektrik gibi enerji kaynaklarına sahip ve ulaşım sorunu olmamalıdır  Yapılar nem ortamının sağlanması için ıslatmaya uygunluğu ve zararlıların yuvalanmaması açısından tamamen betonarme olmalıdır  Yapılardaki çatlak, kırık, dökük yerler onarılmalı kapı ve pencereler straforla izole edilmelidir  Tavan yüksekliği en az 2,50 metre olmalıdır  Tabanda atık suyun gideceği bir kanal olmalı, şayet yoksa suyun toplanıp alınacağı bir çukur açılmalıdır  Seçilecek ısı sisteminin bacalı ya da bacasız olmasına bağlı olarak baca sisteminin ve havalandırma içinde karşılıklı havalandırma vantilatörlerinin takılacağı deliklerin açılması gerekir  Mantar yetiştirme odasına girmeden önce ayakların dezenfekte edileceği, iş önlüğünün giyileceği, devamlı aydınlık gerektiğinde kullanılabilecek bir ön oda oluşturmakta fayda vardır  Yetiştiricilikte Kullanılan Malzemeler Raflar Yetiştirme odalarında mantar torbalarının yerleştirileceği raflar profil demirden yapılmalıdır  Ortamın rutubetli olmasından dolayı ahşap  malzeme tavsiye edilmez  Çalışma kolaylığı açısından ilk rafın yerden  15-20 cm yüksekte, en üstteki rafla tavan arası mesafenin 80 cm ve  rafların en fazla 3 katlı olması tavsiye edilmektedir  Mantarhanenin ısıtılması için en ideal cihazlar buhar kazanları olmakla birlikte çeşitli şekillerde ısıtma yapılabilir  Buhar Kazanları: Bunlar kalorifer kazanları olup, elde edilen buharın galvanizli borularla odaya gönderilmesi suretiyle hem sıcaklık hem de nem sağlanmış olmaktadır  Modern mantarhanelerde bu sistemle ısıtma  yapılmaktadır  Fazla yatırım gerektiren bir sistemdir  Kömür Sobası: Ortamın ısıtılması ve üzerine konacak su kabı ile rutubet artışı sağlamakla beraber, homojen bir sıcaklık dağılımı sağlayamaz  Bu sebeple sobaya uzak kalan torbaların yeterli sıcaklık  alamamasından, yakın olanların da aşırı ısınmasından dolayı yetiştirme  odasında farklı hasata gelmeler gözlenebilir  Fakat yine de kare tipi  yetiştirme odalarında kullanılabilir  Yetiştirme odasının nemi ise  duvarların ve tabanın ıslatılması şeklinde sağlanabilir  Kat Kaloriferi: Pahalı olmakla birlikte pratikte uygulanabilirliği en yüksek olan cihazdır  Nem soba sisteminde olduğu gibi yerler ve  duvarlar ıslatılarak sağlanır  Şofben: Şofbeni otomatik bir şekilde mantarhanenin ısıtılmasında kullanabilmek için bazı ek malzemeye ihtiyaç vardır  Bunlar: 1 adet  devir-daim motoru, 1 adet termostat ayarlı elektrik şalteri ve 1 adet  buhar üfleyici düzenektir  Fanın üflediği hava şofbenden ısınarak gelen  sıcak su ile dolu radyatörün üzerinde ısınarak plastik borularla odaya  dağılır  Bu düzenek termostat aracılığı ile otomatik olarak kontrol  edilmekte olup; varildeki su seviyesi ve tüpün dolu olup olmadığının  devamlı kontrol edilmesi gerekir  Bu sistemde 2-3 günde bir tüp  harcanmaktadır  Ortam nemi ise duvar ve yerlerin ıslatılması ile  sağlanmaktadır  Elektrikli Isıtıcılar: Elektrikli ısıtıcılar odanın çeşitli yerlerine konularak termostatlı elektrik şalteri ile kontrol edilebilir  Nem,  taban ve duvarların ıslatılması ve ısıtıcıların üzerine buhar kapları  konularak sağlanabilir  Mantar yetiştiriciliğinde gerekli olan ölçüm cihazları nem ölçmek için higrometre, oda sıcaklığını ölçmek için termometre ve kompost iç sıcaklığını ölçmek için cam termometredir  Bu cihazlar mantar yetiştirme  odasını en iyi temsil eden yerlere yerleştirilir  Havalandırma Cihazları Havalandırma için biri dışarıdaki temiz havayı içeri alacak, diğeri de içerideki pis havayı dışarı atacak şekilde yerleştirilmek üzere iki adet yüksek devirli fana ihtiyaç vardır  Dışarıdaki havayı içeri alacak  fan duvara ters olarak monte edilir ve önüne delikli plastik boru  takılarak mantarların direkt olarak havaya maruz kalmaması sağlanır  Bu  fanın karşı tarafına, duvarın alt kısmına içerdeki havayı emecek fan  yerleştirilir  Fanın her ikisi de birlikte çalıştırılarak içerinin  havası değiştirilir  Havalandırma fanının önüne mutlaka spor filtresi  takılmalıdır  Sulama Malzemeleri Mantarın sulaması çok önemli ve dikkat gerektiren bir bakım işlemidir  Salma sulama kesinlikle yapılmamalıdır  Sulama, suyu ince  zerrecikler halinde püskürten aletlerle yapılmalıdır  Bu da hortum ucuna  takılan pülverizatör memesi veya bahçe hortumlarının ucuna takılan  sulama başlıkları ile sağlanabilir  İlaçlama Malzemeleri İlaçlama malzemeleri olarak naylon eldiven, iş önlüğü, galoş, gözlüklü maske ve sırt pülverizatörü sayılabilir Mantar Yetiştirmedeki Aşamalar 1  Misel Ön Gelişme Dönemi Misel ekilmiş kompost odalara getirilmeden evvel odalar % 1’lik formaldehit ve %1’lik DDVP ile ilaçlanır  2 gün kapalı tutulur ve  havalandırılır  Oda girişine %1’lik formaldehitli paspas veya kireç tozu  konmalıdır  Bu şekilde hazırlanan odalarda misel ekimi yapılmış kompost torbaları iyice karıştırılıp bastırıldıktan sonra ranzalara yerleştirilir  Torbaların üzerinde kalan boş kısımlar dışa kıvrılarak üzerleri %1’lik  formaldehitten geçirilmiş ambalaj kağıdı ile kapatılır  Gazete vs  üzerinde baskı olan kağıt kullanılmamalıdır  Baskısız kağıt kullanmanın  amacı, baskıda kullanılan boyadan kaynaklanabilecek küf, virüs vb  gibi  zararlılardan korunmaktır  Örtme işlemi ile kompost, havadan bulaşabilecek zararlılardan korunmuş ve kompost yüzeyinden nem kaybı önlenmiş olacaktır  Eğer  torbaların boş kalan kısmı üst düzeyi tamamen kapatacak şekilde fazla  ise kapatma için bu fazla kısımlar da kullanılabilir  Eğer kağıt  kapatılmışsa kağıtların üzeri ucuna pülverizatör memesi takılmış  hortumla her gün sulanır  Kağıtlar kurumamalıdır  Bu ıslatma sırasında  komposta su geçmemesine ve göllenme olmamasına dikkat edilmelidir  Aksi  halde, bu göllenmelerin olduğu yerlerin alt kısmında küf hastalıkları  oluşabilir  Preslenmiş kompostlarda bu tür işlemlere gerek olmayıp,  sadece ortamda nem ve sıcaklığın ayarlanması yeterli olmaktadır  Torba taşınması sırasında odanın kirlenen tabanı süpürülür ve % 2’lik Formalin ile yıkanarak dezenfekte edilir  Misel ön gelişme devresinde oda sıcaklığı 20-24 0C, hava nemi % 80-90 arasında tutulmalıdır  Bu dönemde oda sıcaklığı 27-28 0C’yi kesinlikle  geçmemelidir  Çünkü torbaların iç sıcaklığı oda sıcaklığından 2-3 0C  daha fazladır  30 0C’de misellerin büyümesi çok yavaşlar  32 0C ve  üzerinde ise ölmesi söz konusudur  Yine aynı şekilde düşük sıcaklıklarda  13 0C’nin altında faaliyetlerini yavaşlatırlar ve 0 0C’de ölürler  Bu  nedenle kompost içi sıcaklığı ile misel gelişimi devamlı olarak kontrol  edilmelidir  İç sıcaklıktaki yükselmeye karşı, soğutma sistemi yoksa dışarıdan taze hava verilerek sıcaklık düşürülebilir  Ancak bu aşamada yüksek  karbondioksit oranı istediğimiz için hiç taze havaya (oksijen)  gereksinim yoktur ve taze hava verilmesi oda nemini düşüreceği ve  kompost yüzeyinden buharlaşma yoluyla nem kaybına yol açacağı için  tehlikelidir  Ancak, zorunlu kalınması durumunda düşünülmelidir  Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır  Gelişmelerinin hiçbir döneminde ışık istemezler  Bu nedenle karanlık ortamda yetiştirilirler  Direk olarak gelen güneş  ışığı mantarın kalitesini bozar, üzerinde çatlaklar ve lekeler oluşur  Işık ancak hasat ve bakım işleri sırasında kullanılmalıdır  Bu dönemde oda içi nispi nem % 85-90 olmalıdır  Odada bulunan  higrometre sık sık kontrol edilerek nem oranının bu seviyede olması  sağlanmalıdır  Nemin azalması halinde toprak yüzeyi kurur ve verim  düşer, kalite bozulur  % 90’ın üzerinde ise bir çok hastalıkların  gelişmesi için uygun bir ortam oluşturur  Nem oranı düşükse yerler  sulanarak veya duvarlara ıslak çarşaf asmak suretiyle ortamın nemi  artırılabilir  Kültür mantarı bütün yetiştirme periyodunda istediği nemli bir ortam hastalık ve zararlıların da gelişmesine uygundur  Bu yüzden herhangi bir  hastalık yada zararlı görülmeden bile koruyucu olarak ilaçlamayı  gerektirir  Bu dönemde kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekli tablo 3’te verilmiştir  Tablo 3: Misel Ön Gelişme Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Kaynak: Naturel Mantar Kompost, Kültür Mantarı Yetiştirme Bilgileri ve İklimlendirme Sistemleri İçin Danışma Kitabı  Yukarıda belirtilen koşullar yerine getirildiğinde 16-18 günde miseller kompostun her tarafını sarar  Misellerin tüm kompostu  sarmasından sonra kompost rengi açık kahverengine dönüşür ve odada  mantar kokusu hissedilir  Böylece misel ön gelişme dönemi (kuluçka  dönemi) tamamlanmış olur  Eğer bu 16-18 günlük süre içinde miseller iyi gelişmemiş ise şu nedenlere bağlı olabilir: Kompostun aşırı ıslak ya da kuru olması, Kompost iç sıcaklığının 30 0C’nin üzerine çıkmış olması, Kompostun fakir ya da iyi hazırlanmamış olması, Kompostun iyi hazırlanmış fakat pastörizasyonun yapılmamış olması, Kompost pH’sının düşük ya da yüksek olması, Kompostta misele zarar veren zararlı ya da hastalıkların olması, Kullanılan miselin yaşlı olması (bekleme süresinin 2-3 günü geçmesi), Oda sıcaklığının düşük olmasıdır  2  Örtü Toprağı Dönemi Misel ön gelişmesini tamamlayan mantar misellerinin baş bağlama aşamasına geçebilmesi için kompostun üzerine örtü toprağı olmaksızın da mantar yetiştirilebilir  Ancak verim, örtü toprağı kullanılmasına oranla  büyük ölçüde düşer  Ayrıca örtü toprağı kompostun kurumasını önler ve  kültür ortamını dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korur  İyi bir örtü toprağının, su tutma kapasitesinin yüksek, hava geçirgenliğinin iyi olması ve sulamadan sonra kaymak tabakası oluşturmaması gerekir  Örtü toprağını pH’ı 7  2-8  2 arasında ve azotlu bileşiklerce zayıf  (toplam organik azot oranı % 0  7-0  8) olmalıdır  Örtü toprağında  eriyebilir tuzların yüksek düzeyde olması şapka oluşumunda gecikmeye,  mantar sayısında azalmaya ve ortalama mantar ağırlığının artmasına neden  olur  Bunun için iyi bir örtü toprağının etkin kireç oranı % 2,5-3,5’un  üzerine çıkmamalıdır  Örtü toprağı olarak torf (turba) adı verilen esmer veya koyu kahve renginde, göl kenarında çıkartılan % 80 oranında organik madde, % 20 ince kum ihtiva eden bir toprak kullanılır  Memleketimizin çeşitli  yerlerinde bu topraklar bulunmaktadır  Torfun bulunmaması halinde yukarıda sözü edilen özelliklere uygun olarak bahçe toprağı ile perlit ya da dişli dere kumu 3+1 oranında ( 3 kısım bahçe toprağı + 1 kısım perlit) karıştırılarak kullanılabilir  Ayrıca artık mantar kompostu (hasat dönemi sonunda boşaltılan odalardan çıkan kompost) 1,5-2 yıl yığın halinde bekletildikten ve 5-6 kez yıkandıktan sonra yalnız başına ya da artık kompost + bahçe toprağı ile 3+1 oranında karıştırılarak örtü toprağı olarak kullanılabilir  Yine elde mevcut torftan tasarruf sağlamak amacıyla artık kompost yarı yarıya torfla da karıştırılıp kullanılabilir  Kuluçka dönemi sonunda plastik torbalardaki ambalaj kağıtları alınarak kompost yüzeyi muntazam şekilde düzeltilerek 3  5-4 cm  kalınlığında, önceden pastörize edilmiş örtü toprağı serilir  Örtü  toprağının kompost yüzeyinin her yerinde aynı kalınlıkta olması mantar  verimi ve sulamanın uygun bir şekilde yapılabilmesi açısından çok  önemlidir  Bu nedenle örtü toprağı 4 cm’lik ölçü tahtası yardımıyla  muntazam bir şekilde serilmeli ve tahta bir tokmak yardımıyla  düzeltilmeli ve fazla bastırılmamalıdır  Örtü toprağı serildikten sonra  plastik torbaların fazla olan kısımları bıçakla düzgünce kesilmelidir  Örtü toprağı serme aşamasında % 70-75 neme sahip olmalıdır  % 70-75  nem oranını sağlamak için kullanılacak suyun yarısını örtü toprağını  sermeden 12 saat önce, kalan yarısını da serme işleminden hemen önce  vermek gerekir  Bir miktar toprak avuç içinde iken kuvvetlice  sıkıldığında, parmak aralarından damlayacak şekilde su sızıyorsa nem  miktarı yeterli anlamına gelir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Mantar Yetiştiriciliği |  | 
|  11-12-2010 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Mantar YetiştiriciliğiÖrtü toprağı serme işlemi sırasında kullanılacak bütün aletler % 2’lik Formalin ile yıkanmalıdır  Çalışanların ayakkabı ve elbiseleri  temiz olmalı ve eldiven kullanılmalıdır  Örtme esnasında oda kapıları  mümkün olduğunca az açılıp kapatılmalıdır  Çalışanların  giriş-çıkışlarında hijyene son derece dikkat etmeleri gerekmektedir  Örtü toprağı serme işlemi sırasında oluşabilecek enfeksiyonların verimde  büyük kayıplara yol açacağı unutulmamalıdır  Toprağın serilmesinden hemen sonra yere dökülenler süpürülerek % 1’lik Formalinle yer temizlenmelidir  Mantar üretiminde örtü toprağı kullanılmasının sebepleri ve örtü toprağının fonksiyonları şu şekilde sıralanabilir: 1  Büyüme, misel ve meyve gövdelerinin gelişimi için gerekli olan suyu  sağlamak  Örtü toprağının suyu emmek için zamana ihtiyacı vardır  Bu su  çok iyi muhafaza edilir ve azar azar serbest bırakılır  Bu açıdan örtü  toprağı bir sünger gibi görev yapar ve böylece soğutmaya geçişten sonra,  artık sulamanın durduğu dönemde, kurumaya izin vermeyen bir köprü  kurulmuş olur  Ayrıca genç mantarların büyüme aşamasında, kısa dönemde  çok su gerekmektedir  Bu suyun büyük bir kısmı örtü toprağı tarafından  sağlanır  2  Suyu buharlaştırmak ve uygun bir mikro-iklim oluşturmak  Üretim  odasında belli oranda bir oransal atmosfer nemini muhafaza edebilmek  için, örtü toprağından buharlaşma olması gerekir  Örtü toprağının topak  topak olmasıyla bu topaklar arasında, pinlerin daha sağlıklı oluşumunu  sağlayacak bir mikro-iklim oluşur  Topaklar arasındaki oransal atmosfer  nemi havadakinden daha fazladır ve böylece genç pinler, fazla hava  hareketleri ve diğer etkenlerden daha iyi korunur  3  Kompost tabakasını kurumaktan korumak ve faydalı metabolik  ürünlerin kaybolmasını engellemek  Örtü toprağından buharlaşma olur ve  bu da kompost ıslaklığını belli bir seviyede tutar  Misel büyümesinin  sonucu olarak, kompostta karbondioksit miktarı yükselir  Karbondioksitin  yükselmesi misel büyümesini teşvik eder  Örtü toprağı bu  karbondioksitin kaybolmasını önler  Toprak örtülmesinden sonra oda temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile ilaçlanır  Örtü toprağı döneminde hastalık ve zararlılara karşı koruyucu amaçlı ilaçlamada kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri tablo 4’te verilmiştir  Tablo 4: Örtü Toprağı Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Örtü toprağı örtüldükten sonra oda sıcaklığı ilk bir hafta içerisinde yavaş yavaş 18-20 0C’ye düşürülmeli ve ilk mantarcıklar görülünceye kadar (örtü toprağının son haftasına kadar) bu şekilde devam etmelidir  Bu dönemde nem ise % 80-85 civarında tutulmalıdır  Örtülen örtü toprağının kurumaması için püskürtme şeklinde, örtü toprağının yapısını bozmayacak basınçta, bütün yüzeylere eşit oranda sulama yapılmalıdır  Ancak aşırı sulamadan daima kaçınılmalıdır  Sulamalar sırasında kesinlikle komposta su geçmemelidir  Sulama  aralığını tespit için nem tayini yapmak gerekir  Bu da basit bir şekilde  el ile tespit edilebilir  El ayası ile toprak yoklandığında ele bulaşma  oluyorsa nem yeterli demektir  Ayrıca nemi yeterli olan örtü toprağı  yağlı ve parlaktır  Genellikle örtü toprağının serilmesini izleyen birkaç günde sulama yapılmaz veya çok az su verilir  Misel örtü toprağının içine 1 cm  kadar  girdikten hemen sonra dikkatli bir sulama başlar  Her sulamada m2’ye  1,5 litreden fazla su verilmez  Ancak bu su vermeler sabah ve öğle gibi 2  parti şeklinde olmalıdır  Ürün dönemi sulamaları da dahil olmak üzere  bütün sulamalarda 100 litre suya 250 cc  % 10’luk çamaşır suyu  kullanılmalıdır  Örtü toprağı serildiği günlerde odayı pek fazla havalandırmaya gerek yoktur  Havalandırma işlemine toprak örtüsünün ikinci haftasından sonra  başlanılmalıdır  Örtü toprağı serildikten sonra 9  günde mantar miselleri örtü  toprağını 2/3 oranında sardığı zaman, mantar misellerinin yüzeye  çıkmasına yaklaşık 1 cm  mesafe varken tırmıklama yapılır  Tırmıklama,  toprağın kompost tabakasına kadar karıştırılmasıdır  Tırmıklama, bir  tahta üzerine tırmık şeklinde çakılmış olan çivilerle yapılabileceği  gibi, elle parmakları tırmık şeklinde kullanarak da yapılabilir  Amacı  mantarın toplu ve yapışık olarak çıkmasını önlemektir  Tırmıklamadan  sonra örtü toprağı fazla bastırılmadan düzeltilmelidir  Tırmıklamanın geç yapılması ilk flaşı geciktirir  Ayrıca mantar  taslakları şekillendikten sonra yapıldığı için verim kaybına neden olur  ve hasattaki birlikteliği bozar  Erken tırmıklama ise mantarın derinde  oluşmasına ve dolayısıyla kirlenmesine neden olur  Yukarıda sayılan koşullar yerine getirildiğinde toprak örtülmesinden itibaren 15-17 gün sonra mantarlar toprak üzerinde görülmeye başlar ve 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna erişirler  İlk mantarcıklar görülmeye  başladıktan sonra havalandırmaya başlanmalı ve içerideki karbondioksiti  dışarı atmalıdır  Pin oluşum devresinde su verilmemelidir  Ancak;  havalandırma ve soğutma nedeniyle örtü toprağında oluşan buharlaşma  sonucu kuruma olursa çok az sisleme şeklinde su verilebilir  Mantarlar görüldükten sonra oda sıcaklığı 15-17 0C civarında olmalıdır  Örtü toprağı serildikten 20-25 gün sonra hasat yapılmaya başlanır  3  5-4 cm çap büyüklüğü alan mantarlar hasat edilirler  Eğer bu  büyüklükteki mantarlar hasat edilmeden bırakılacak olurlarsa şapka ve  sap büyümesi hızla devam eder, şapkanın sapla olan bağlantı kısmı  yırtılır  Sap iyice uzar, şapka açılır ve alt kısımdaki siyah kahverengi  lameller görülür  Bir süre sonra şapkanın kenarları yukarı doğru  kıvrılır  Mantarın hasat zamanı, şapkanın henüz saptan ayrılmadığı yani  açılmadığı dönemdir  Mantarda şapka açılması arzu edilmez  Çünkü açılmış  mantarın ağırlığı aynı çaptaki açılmamış mantara göre daha azdır  Hasata en üst ranzalardan başlanmalıdır  Çünkü odada homojen bir  sıcaklık dağılımı sağlanamamışsa, üst katların daha sıcak olması  nedeniyle mantar daha hızlı gelişecektir  Önce ranzalardaki en iri  mantarlar alınmalıdır  Toplayıcılar şeffaf ameliyat eldiveni giyip ellerini tebeşir tozuna buladıktan sonra toplama işlemine başlamalıdırlar   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Mantar Yetiştiriciliği |  | 
|  11-12-2010 | #3 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Mantar YetiştiriciliğiHasat esnasında şapka 3 parmak (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak) arasında tutulup hafifçe sağa sola çevrilerek kopartılır  Koparma esnasında çevredeki küçük mantar taslakları zedelenmemelidir  Koparılan mantarın sapı üzerindeki topraklı olan dip tarafı (kökü)  bıçakla kesilerek ayrı bir kaba konur ve atılır  Kopartılan mantarın  üzerinde toprak parçacıkları varsa bıçağın ucundaki fırça ile temizlenir  ve temiz bir kovaya zedelenmeden bırakılır  Hasat her gün sabahları yapılmalıdır  Hasat esnasında hasat edilen  mantar çevresindeki kökleri zedelenmiş, toprakla bağlantısı kopmuş,  küçük mantarcıklar ve hasat edilen mantarların kök artıkları varsa  bunlar hemen toplanarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır  Bu işlemlerden  sonra hasat edilen ortamda hasattan dolayı bazı boşluklar oluşacağından  örtü toprağı azalması meydana gelebilir  Bu boşlukların tekrar steril  örtü toprağı ile kapatılması gerekir  Üretim odasının tabanında hasat artıkları ve toplayıcıların ayakları ile gelmiş diğer enfeksiyon kaynakları olabilir  Bu nedenle zaman zaman  oda tabanının da bol su ile yıkanması faydalı olur  Mantar hasat dönemi 2-3 gün süren flaş olarak adlandırılan mantar veriminin fazla olduğu 4-6 dönem ve flaştan sonra bu flaşları izleyen az ürünlü dönemler şeklindedir  İlk 1-2  flaşlarda verim en yüksek düzeyde olup sonraki  flaşlarda düşmektedir  Mantarda hasat bu şekilde dönemler halinde 40-45  gün sürmekte olup sıcaklık ve havalandırma istenen seviyede tutulmazsa  bu müddet 60 güne kadar uzayabilir  Hasat döneminde oda sıcaklığı 15-17 0C arasında tutulmalıdır  Sıcaklığın yüksek olması kaliteyi düşürür  Düşük sıcaklık ise (13-14 0C)  kaliteyi biraz yükseltmekle beraber gelişmeyi geciktirir  Bu dönemde üretim odası sık sık havalandırılmalıdır  Hasadın ilk 20  gününde günde 6-8, daha sonraki günlerde 4-6 kez oda havasının  değiştirilmesi gerekir  Hava değişimi yetersiz olursa mantarların  sapları incelir ve şapkaları erken açılır  Havalandırma fazla olursa  mantarların üstü kahverengileşir, nem oranı düşer ve su ihtiyacı artar  Nem ise örtü toprağının kurumayacağı oranda olmalı, fakat gelişen mantar  şapkaları üzerinde lekeler oluşturacak kadar yüksek de olmamalıdır  Nemin % 70-80 arasında olması uygundur  Mantar hanelerde havalandırma şu amaçlarla yapılır: 1  Mantar torbaları üzerine taze hava vermek 2  Yetiştirme odası ve torbalar üzerinde biriken CO2 (karbondioksiti) uzaklaştırmak ve dışarı atmak 3  Yastıklar üzerindeki fazla nemi dışarı atmak 4  Oda içindeki sıcak-soğuk havanın sirkülasyonunu sağlamak  Hasat döneminde sulama da önemli bir bakım işidir ve bu dönemde mantarın su ihtiyacı fazladır  Sulamalar mantar hasat edildikten sonra  yapılmalıdır  Hasattan önce yapılacak sulamalar mantarın kirli ve ıslak  olmasına dolayısıyla da hasat sonrası dayanıklılığın azalmasına neden  olmaktadır  Sulama aralıkları ve miktarı oda sıcaklığı ve nemi ile hasat  edilen mantar miktarına bağlı olarak değişir  Pratikte toplanan 1 kg  mantar için 1 litre su hesap edilir  Sulamalar yine püskürtme şeklinde  yapılmalıdır  Flaş aralarında bir sonraki flaşı oluşturacak mantar  taslakları nohut büyüklüğünü alıncaya kadar sulama yapılmalıdır  Bundan  dolayı flaş dönemleri bitiminde kuvvetli bir şekilde sulama yapılması  gerekir  Bu sulamaya depo sulaması adı verilir  Sulamada dikkat edilecek diğer bir nokta da sulama sonunda mantarlar üzerinde meydana gelen su damlacıklarının derhal yok edilmesidir  Bu da  havalandırma ile sağlanabilir  Sulama anında ve sulama sonunda bir  müddet havalandırma sisteminin direkt olarak çalıştırılması mantarlar  üzerindeki su damlacıklarının giderilmesini sağlar  Aksi halde su  damlaları bakterilerin gelip yerleşmesi için çok uygun bir ortam  oluşturmaktadır  Mantar yetiştiriciliğinde sulama suyunun kalitesi de çok önemlidir  Sert ve tuzlu sular sulama suyu olarak kullanılmamalıdır  Sulamada kullanılacak su içme suyu kalitesinde olmalı ve bakteri, nematod gibi zararlıları içermemelidir  Ayrıca sulama suyunun sıcaklığı  da önemlidir  Sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır  Özellikle 10  0C’nin altındaki sular mantarlarda şok etkisi yapmakta ve dokularında  şeffaflaşma görülmektedir  Ürün döneminde oluşabilecek hastalıklara ve zararlılara karşı kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekilleri tablo 5’te gösterilmiştir  Tablo 5: Ürün Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır  Gelişmelerinin hiçbir döneminde ışık istemezler  Bu nedenle karanlık ortamda yetiştirilirler  Direkt olarak gelen güneş  ışığı mantarın kalitesini bozar, üzerinde çatlaklar ve lekeler oluşur  Işık ancak hasat ve bakım işleri sırasında kullanılmalıdır  İyi bir bakımla bir hasat döneminde 1 m2 den 10-15 kg, 10 kg ağırlığındaki bir torbadan 2-2  5 kg  mantar almak mümkündür  Hasadın bitiminden sonra kullanılan kompost ve örtü toprağı ortamdan uzaklaştırılır  Boşalan oda temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile %  0,5’lik DDVP ile ilaçlanır  Yeni gelecek kompost için oda bu şekilde  hazırlanmış olur  Ambalaj ve Pazarlama Hasat edilen mantarlar mümkün olduğu kadar çabuk pazarlanmalıdır  Mantarların 500 veya 250 gr’lık paketler halinde piyasaya arz edilmesi  pazarlama açısından önemlidir  Ambalaj işlemi plastik torba, karbon veya  kağıt plastik kutularla yapılabilir  Kullanılan plastik torbalara zımba  ile delikler açılması uygun olur  Mantarın besin değerini kaybetmeden taze olarak uzun süre saklamak ve depolamak güçtür  Sıcaklıklara bağlı olarak dayanma süreleri tablo 6’da gösterilmiştir  Tablo 6: Kültür Mantarının Değişik Sıcaklıklarda Dayanma Süreleri Mantarın depolama sıcaklığının –1 0C’nin altına düşmesi halinde donma nedeniyle renkte bozulmalar görülür  Belirtilen sıcaklıklarda daha uzun  süre depolandırıldığında ise su kaybı nedeniyle fire oranı artmaktadır  Taze olarak pazarlanmayan mantarlar konserve, salamura veya ipe dizilmek suretiyle kurutularak da pazarlanabilir   | 
|   | 
|  | 
|  |