Mal da Yalan, Mülk de Yalan |
|
|
#1 |
|
GöKKuŞaĞı
|
Mal da Yalan, Mülk de YalanNur yüzlü bir ihtiyar, Belh ülkesinin şanlı hükümdarı İbrahim bin Ethem'in muhteşem sarayı önünde durdu Kapıdaki nöbetçiler, yanına yaklaştılar, "Ne arıyorsun ihtiyar?" diye sordular![]() - Ben yolcuyum Bu gece konaklayacak bir kervansaray arıyorum![]() - Yanlış gelmişsin baba Burası kervansaray değil, hükümdarımızın sarayıdır![]() Nur yüzlü ihtiyar ısrar etti: - Burada gecelemek istiyorum, Tanrı misafiriyim ![]() Nöbetçiler ne dedilerse onu ikna edemediler Sonunda hükümdara durumu bildirdiler İbrahim bin Ethem, "Gelsin bakalım tanıyalım şu ihtiyarı" dedi ve içeriye buyur etti Ona sordu:- Burası benim sarayım Sen nasıl hükümdar sarayını kervansaray diye küçümseyebilirsin?- Nöbetçilerin anlamadılar, sen de anlamıyorsun ![]() Burası kervansaraydır, istersen sana ispatlayayım ![]() - İspatlarsan seni burada misafir ederim ![]() Yoksa, cezaya çarptırırım İhtiyar sorularını sormaya başladı:- Kaç zamandır burada oturuyorsun? - 3 yıldır ![]() - Senden önce kim oturuyordu? - Babam; 10 yıl oturduktan sonra vefat etti ![]() - Peki ondan önce kim, ne kadar oturdu? - Dedem, o da 2 yıl hükümdarlık yaptıktan sonra öldü ![]() - Senden sonra kim oturacak? - Herhalde oğlum oturur ![]() Bu cevaplardan sonra ihtiyar güldü ve sözlerini şöyle sürdürdü: - Sana burasının kervansaray olduğunu söylemiştim Deden geldi kondu geçti, baban geldi bir müddet kaldı gitti Sen geldin, sen de gideceksin, yerine oğlun geçecek![]() Bu gelip gitmeler devam edecek Kervansaraylar da yolcuların gelip gittikleri yerler değil mi? *** Kimse dünyada ebedi kalmayacağına göre ![]() ![]() Herkes ebedi hayat yolunun yolcusu olduğuna göre![]() ![]() Bütün dünya bir kervansaraydır Yunus Emre'nin dediği gibi: "Mal da yalan, mülk de yalan, gel biraz da sen oyalan "Nazlı Ilıcak
Cevap : Mal da Yalan, Mülk de Yalan |
|
|
#2 |
|
b@ron
|
Cevap : Mal da Yalan, Mülk de YalanYunus Emre'nin dediği gibi: "Mal da yalan, mülk de yalan, gel biraz da sen oyalan "
|