Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amerika, güney, kuzey, savaş

Amerika - İç Savaş : Kuzey - Güney

Eski 09-14-2010   #1
Şengül Şirin

Amerika - İç Savaş : Kuzey - Güney

Amerika - İç savaş : Kuzey - Güney

19yüzyılın ortalarında ABD’nin sosyo- ekonomik yapısı özetle şöyledir:Kuzey eyeletleri sanayileşme sürecine girmiştiO günlerdeki teknolojik gelişmeler üretimde uygulanmaktadırSosyal yapı, hızla feodal yapıdan sanayi toplumuna dönüşmeye başlamıştıBuna bağlı olarak ticaret yaygınlaşmış,bankalar çoğalmıştırYaşam tarzı değişmekte,tüketim malları çeşit ve miktar açısından artmaktadırBu gibi gelişmeler üretimi teşvik ederek ekonomideki canlılığı sağlarBuna karşılık güney eyaletlerinin ana ekonomik faaliyeti ise tarımdıBu sektörün üretim gücü, büyük bir çoğunlukla ,köle olan zencilerden oluşuyordu

Başka bir ifade ile, güney eyaletleri köle gücüne dayalı feodal alt yapıya sahiptiUzmanlar bu tabloyu durgun ve kapalı ekonomi olarak niteler
Kuzeyin kapitalist ilişkileri geliştikçe ülkenin genel toplum bünyesinde bir çelişki oluştu:Bir tarafta dinamik,öbür tarafta ise durgun olan iktisadi bünyeBaşka örneği canlı bir organizmaya benzeterek te yapabilirizBüyüdükçe gelişen ve olgunlaşan organlara karşı, ona ayak uyduramayan başka organlarPazara arz edilen malları satın alacak halk, büyük çoğunlukla gene kuzey eyaletleri idiYani üretilen ticari emtiayı satın alacak insan sayısının tüm ülkeye oranla yetersiz kalma tehlikesi ortaya çıktıGüney eyaletlerinde bu mallara talep,mevcut feodal durumda yeterli seviyede olamazdıZencilerin, köle oldukları için zaten gelirleri yoktuDolayısı ile pazardan mal talep etmeleri söz konusu değildi

*
Toprak sahipleri ile diğer hür kesimler tarımsal ilişkilerini sürdürmekte direniyorlardıBu nedenle buralarda kapitalist mallara talep en alt düzeyde kalıyorduNeticede ekonomik gelişme 19yüzyılın ortasında bir tıkanma ile karşı karşıya kaldıKuzeyin gelişmesini güney engelliyordu
Kuzeydeki fabrika ve diğer iş yerlerinin ayrıca insan emeğine de ihtiyaçları vardıZenciler köle oldukları için fabrikalarda çalışamazlardı

Böylece mal üretimi için insan emeği ihtiyacı en üst seviyeye ulaştı Buna paralel olarak, üretilen malları talep edecek tüketim grupları sınırlı kaldıKısacası hem üretimde hem de tüketimde zenci köleliği büyük bir engeldi

Diğer taraftan ülkenin siyasi birliğinin hem sağlanması hem de sürdürülmesi çok önemli hale geldiEkonomik gelişme, kendine uygun sosyal yapı ile sağlanmalıydıBöylece kölelik kurumuna karşı bir mücadele başladıBaşta başkan Abraham Lincoln olmak üzere birçok politikacı harekete geçtiKöleliğin insanlık dışı olduğunu,her insanın hür olma hakkına sahip bulunduğunu söylüyorlardıZenciler hür işçi olarak çalışmalı,aldıkları ücretleri pazarda harcamalıydılarTarımsal üretim, geleneksel metotlardan modern seviyeye dönüştürülmeli idi
*

Güney eyaletleri,statükolarını korumak için direndiler,sonra birlikten ayrıldılarBu durum kuzey eyaletleri açısından asla kabul edilemezdi
Beklenen iç savaş 1861 yılında başladı,1865 yılında kuzeyin galibiyeti ile bitti

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com