Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, ayastefanos

Ayastefanos Antlaşması

Eski 05-07-2009   #1
Şengül Şirin

Ayastefanos Antlaşması

1878'de imzalanan Ayastefanos Antlaşmasına göre; Osmanlı Devleti'ne bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna'dan Ege'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a uzanacaktı
Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verilecek
Sırbistan, Karadağ ve Romanya tam bağımsızlık kazanacak ve sınırları genişletilecek
Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Beyazıt Rusya'ya verilecek

1878'de imzalanan Ayastefanos Antlaşmasına göre;

Osmanlı Devleti'ne bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna'dan Ege 'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a uzanacaktı
Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verilecek
Sırbistan, Karadağ ve Romanya tam bağımsızlık kazanacak ve sınırları genişletilecek
Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Beyazıt Rusya'ya verilecek
Teselya Yunanistan'a bırakılacak
Girit ve Ermenistan'da ıslahat yapılacak
Osmanlı Devleti Rusya'ya 30 bin ruble savaş tazminatı ödeyecekti

Rusya'nın Osmanlı Devleti'ni Ayastefanos Antlaşmasıyla istediği gibi parçalamasını istemeyen Avrupalı Devletler bu antlaşmaya itiraz ettiler Berlin'de toplanan konferanstan sonra yeni bir antlaşma imzalandı Berlin Antlaşması ile: Ayastefanos Antlaşmasıyla kurulan Bulgaristan, üç kısma ayrıldı
Bosna-Hersek Osmanlı Devleti'ne ait kabul edilecek fakat Avusturya tarafından yönetilecekti
Karadağ, Sırbistan ve Romanya'nın bağımsızlığı devam edecek, fakat sınırları değiştirilecek
Kars, Ardahan, Batum, Ruslarda kalacak, fakat Doğu Beyazıt Osmanlı Devleti'ne bırakılacak
Teselya Bölgesi Yunanistan'a ait olacak
Rumeli'de ve Anadolu'da Ermenilerin oturduğu bölgelerde ıslahatlar yapılacak
Osmanlı Devleti, Rusya'ya 60 milyon ruble savaş tazminatı ödeyecekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Ayastefanos Antlaşması

Eski 09-13-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Ayastefanos Antlaşması

Ayastefanos antlaşması, 1877 -1878 Osmanlı-Rus savaşı'nın (Doksan-üç" harbi) sonunda imzalanan barış antlaşması (3 mart 1878) Plevne düştükten sonra rus kuvvetlerinin Edirne'ye doğru ilerlemesi üzerine Osmanlı devleti mütareke istedi Rus orduları başkomutanı grandük Nikolay barış esaslarının mütarekeyle birlikte görüşülmesi koşuluyla bu isteği kabul etti

31 ocak 1878'de Edirne' de imzalanan mütarekenin hükümleri, aşağı yukarı Ayastefanos antlaşması'nin esaslarını kapsıyordu Mütareke koşullarının siyasi dengeyi Rusya lehine bozması Avrupa devletlerini, özellikle ingiltere'yi harekete geçirdi, ingiltere Rusya'ya karşı bir gösteri yapmak amacıyla donanmasını Marmara'ya gönderdi Ruslar da buna karşılık karargâhlarını Ayastefanos'a (Yeşilköy) taşıdılar ve ingiliz donanmasının istanbul limanına girmesi halinde, kente askeri birlik göndereceklerini bildirdiler Bu durumun ortaya çıkardığı bunalım, ingiltere'nin Rusya'ya güvence vermesi ve Ruslar'ın da istanbul'a asker sokmaktan vazgeçmesiyle çözüldükten sonra barış görüşmeleri Ayastefanos'ta başladı

Osmanlı devleti adına hariciye nazırı Saffet Paşa ile Berlin sefiri Sadullah Bey'in (Paşa); Rusya adına da kont igna-tiyev ve Nelidov'un katıldığı barış görüşmeleri, barış esasları önceden kararlaştırıldığından uzun sürmedi, ikisi dışında (altı savaş gemisinin harp tazminatı olarak Rusya'ya verilmesi ve antlaşmaya Avrupa devletlerince itiraz edilirse Osmanlı devletinin de Rusya'nın yanında antlaşmayı savunması) rus istekleri kabul edildi 29 maddeden oluşan antlaşmaya göre Karadağ, Sırbistan ve Romanya bağımsızlık ve toprak kazanıyor; kuzey'de Tuna'ya, doğu'da Karadeniz'e, güney'de Ege'ye, batı'da Arnavutluk'a dayanan ve Avrupa'daki osmanlı topraklarını ikiye ayıran büyük bir Bulgaristan prensliği kuruluyor; Bosna-Hersek'in Rusya ile Avusturya'nın kararlaştıracakları biçimde yönetilmesi kabul ediliyordu

Ayrıca Osmanlı devleti Tesalya ile Arnavutluk'ta yapacağı ıslahat konusunda Rusya ile görüşmeyi, Rusya'ya ödeyeceği harp tazminatının (bir milyar dört yüz on milyon ruble) bir bölümüne karşılık Ardahan, Kars, Batum, Beyazit ve Dobruca'yı Rusya'ya bırakıyordu Ayastefanos antlaşmasfnın hükümleri, Balkanlar'da ortaya çıkan durumu çıkarlarına aykırı bulan ingiltere ve Avusturya'nın girişimiyle toplanan Berlin kongresi' nde yeniden ele alındı ve bir ölçüde hafifletildi ( — BERLİN ANTLAŞMASI)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com