![]() |
Ayastefanos Antlaşması |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ayastefanos Antlaşması1878'de imzalanan Ayastefanos Antlaşmasına göre; Osmanlı Devleti'ne bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna'dan Ege'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a uzanacaktı ![]() Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verilecek Sırbistan, Karadağ ve Romanya tam bağımsızlık kazanacak ve sınırları genişletilecek Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Beyazıt Rusya'ya verilecek 1878'de imzalanan Ayastefanos Antlaşmasına göre; Osmanlı Devleti'ne bağlı bir Bulgaristan Prensliği kurulacak, Prensliğin sınırları Tuna'dan Ege 'ye, Trakya'dan Arnavutluk'a uzanacaktı ![]() Bosna-Hersek'e iç işlerinde bağımsızlık verilecek Sırbistan, Karadağ ve Romanya tam bağımsızlık kazanacak ve sınırları genişletilecek Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Beyazıt Rusya'ya verilecek Teselya Yunanistan'a bırakılacak Girit ve Ermenistan'da ıslahat yapılacak Osmanlı Devleti Rusya'ya 30 bin ruble savaş tazminatı ödeyecekti ![]() Rusya'nın Osmanlı Devleti'ni Ayastefanos Antlaşmasıyla istediği gibi parçalamasını istemeyen Avrupalı Devletler bu antlaşmaya itiraz ettiler ![]() ![]() ![]() Bosna-Hersek Osmanlı Devleti'ne ait kabul edilecek fakat Avusturya tarafından yönetilecekti ![]() Karadağ, Sırbistan ve Romanya'nın bağımsızlığı devam edecek, fakat sınırları değiştirilecek Kars, Ardahan, Batum, Ruslarda kalacak, fakat Doğu Beyazıt Osmanlı Devleti'ne bırakılacak Teselya Bölgesi Yunanistan'a ait olacak Rumeli'de ve Anadolu'da Ermenilerin oturduğu bölgelerde ıslahatlar yapılacak Osmanlı Devleti, Rusya'ya 60 milyon ruble savaş tazminatı ödeyecekti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ayastefanos Antlaşması |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Ayastefanos AntlaşmasıAyastefanos antlaşması, 1877 -1878 Osmanlı-Rus savaşı'nın (Doksan-üç" harbi) sonunda imzalanan barış antlaşması (3 mart 1878) ![]() ![]() ![]() 31 ocak 1878'de Edirne' de imzalanan mütarekenin hükümleri, aşağı yukarı Ayastefanos antlaşması'nin esaslarını kapsıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı devleti adına hariciye nazırı Saffet Paşa ile Berlin sefiri Sadullah Bey'in (Paşa); Rusya adına da kont igna-tiyev ve Nelidov'un katıldığı barış görüşmeleri, barış esasları önceden kararlaştırıldığından uzun sürmedi, ikisi dışında (altı savaş gemisinin harp tazminatı olarak Rusya'ya verilmesi ve antlaşmaya Avrupa devletlerince itiraz edilirse Osmanlı devletinin de Rusya'nın yanında antlaşmayı savunması) rus istekleri kabul edildi ![]() ![]() Ayrıca Osmanlı devleti Tesalya ile Arnavutluk'ta yapacağı ıslahat konusunda Rusya ile görüşmeyi, Rusya'ya ödeyeceği harp tazminatının (bir milyar dört yüz on milyon ruble) bir bölümüne karşılık Ardahan, Kars, Batum, Beyazit ve Dobruca'yı Rusya'ya bırakıyordu ![]() ![]() ![]()
![]() |
|