Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkili, rizede, yağış

Rize'de Etkili Yağış

Eski 08-27-2010   #1
KRDNZ

Rize'de Etkili Yağış

Gündoğdu beldesinde dün akşamki etkili sağanak sonucu oluşan sel ve heyalanlarda 12 kişi hayatını kaybetti, bazı kişilerden ise haber alınamıyor Merkeze bağlı köylerde yaşanan sel ve heyelanlarda, Servan Taşkıran, Fazile Efil, Tahir Akat, Osman Kutay, Akif Kopuz, Muhammet Kopuz, Vildan Kopuz ve Meliha Kopuz, Salim Bilgin, Sonay ve eşi Serdar Pehlivan ile kimliği henüz belirlenemeyen yaşlı bir kadın hayatını kaybetti

Ayrıca heyelanlarda toprak altından ağır yaralı çıkartılan Reyhan Yazıcı, Sümeyra Yazıcı ve Zeki Karakaş Rize 82 Yıl Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı

Elektrik ve su verilemeyen beldede halen ulaşılamayan bazı bölgeler bulunuyor
Göçük altında kalanları arama çalışmaları ise sürüyor

ERDOĞAN DEVREDE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel ve heyelanlarla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor
Erdoğan, kayıp vatandaşların bulunması, çöken alt yapı ve mağdur olan vatandaşların acil olan ihtiyaçlarının karşılanması için Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya talimat verdi Bu çerçevede 1,5 milyon liralık acil nakdi yardımın bölgeye gönderildi

ÇİÇEK: BOYUTLARI TAHMİNİMİZDEN BÜYÜK
Bölgede incelemede bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gönderilen helikopterlerle havadan yapılan incelemeden sonra gazetecilere, 11 kişinin hayatını kaybettiği, 7 yaralının bulunduğu ve 2 kişinin kaybolduğu heyelanla ilgili çalışmaların ilgili ekipler tarafından sürdürüldüğünü anlattı
Çiçek, dağın arka tarafındaki yerleşim yerleri bakımından yolların önemli kısmının hasar gördüğünü ve kullanılamayacak durumda köprüler bulunduğunu ifade ederek, ''Yaptığımız tespitlerde bu heyelanın tahminden daha öte bir boyutunun olduğu görülmekte Biz süratle hasar tespitini ve binaların durumunu Ankara'dan getirttiğimiz ekiplerle tespit etmeye çalışıyoruz Bu durum netleşinceye kadar vatandaşlarımızın, valiliğimizin kendilerine sağladığı imkanlardan faydalanmasını istiyoruz'' dedi

Devlet Bakanı Faruk Özak da Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile birlikte bölgede incelemelerde bulunuyor
Özak, gazetecilere yaptığı açıklamada, teknik çalışmaların, arama kurtarma ve yol açma çalışmalarından sonra yapılacağını ifade ederek, ''Kayıplarımız var, onları arıyoruz Yaralılarımız da var, onlara acil şifalar diliyoruz Afete dayalı vatandaşı koruyacak planlama yapmalıyız Aksi takdirde daha büyük yağışlarda daha büyük sorunlar yaşanabilir'' diye konuştu

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise Gündoğdu beldesinde yaşanan sel ve heyelanın Rize'de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi
Meteoroloji Trabzon Bölge Müdür Vekili Erol Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, halen bölgede devam eden gök gürültülü sağanak yağışların Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde bugün etkisini azaltarak yerini parçalı bulutlu ve güneşli bir havaya bırakacağını belirtti
Rüzgarın değişik yönlerden orta kuvvette eseceğini ifade eden Aydın, Rize'de dün metrekareye 1662 kilogram yağış düştüğünü bildirdi

KIZILAY YARDIM GÖNDERDİ
Türk Kızılayı Afet Merkezi, bölgeye 5 çadır, 4 gölgelik çadır, 150 battaniye, 25 mutfak seti, bin 512 adet 15 litrelik su, 50 gıda paketi, 1 jeneratör ve 2 projektör cihazı ulaştırdı İftar için 500 kişilik kumanya dağıtımı da yapılacak

BU DOĞU KARADENİZ'İN KADERİ
-Tuğba Yardımcı Mısır - Doğu Karadeniz bölgesinde 81 yılda meydana gelen 33 sel, taşkın ve heyelan olayında 585 kişi yaşamını yitirdi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr Hızır Önsoy, küresel iklim değişikliği çerçevesinde, bazı bölgelerde yağışların artacağını, bazı bölgelerde ise azalacağını ifade ederek, ''Yağışların tek artacağı bölgemiz ise Doğu Karadeniz Zaten yağışlı olan bölgemizde ortalama yağış yüksekliği daha da artacak Eskiden yağışlar yer ve zaman içinde düzenli dağılıyordu, biz de bunları biliyorduk Ama küresel iklim değişikliği baş gösterdikten sonra yersel ve zamansal anormallikler meydana geldi ve gelmeye de devam edecek'' diye konuştu
Yaklaşık bir ayda düşmesi gereken yağışların, bir günde düşmeye başlayacağını vurgulayan Prof Dr Önsoy, şöyle devam etti:
''Dolayısıyla bunu zemin ve yataklar taşımayacak Buna göre tedbir almamız lazım Yönetimler oluşturmamız ve suyu buna göre yönetmemiz lazım Her olay oluyor, bakıyorsunuz, valilikte toplanılmış, kriz yönetimi yapılıyor Ben üzülerek ve acıyla gülüyorum, ne demek kriz yönetimi? Olay gelmeden önce kurullar oluşturmak lazım Buna biz risk yönetimi diyoruz''

HEYELANDAN 10 DAKİKA FARKLA KURTULDULAR

Hızır Hacısalihoğlu - Merkeze bağlı Gündoğdu Mahallesi'nde yaşayan ve heyelanda evinin büyük bölümü toprak altında kalan Hakkı Kopuz, annesi, eşi ve 3 çocuğuyla heyelandan mucize eseri hiçbir zarar görmeden kurtulduklarını söyledi

Kopuz, evde uyuduğu sırada meydana gelen gök gürültüsünün sesine uyandığını belirterek, ''Daha sonra evin yanından selin akmaya başladığını gördüm Bunun üzerine endişelenerek çocuklarımı dışarıya çıkardım Ardından da arabayı garajdan aldım'' dedi
İkinci kez eve gireceği sırada büyük bir gürültü duyduğunu ifade eden Kopuz, ''Ev kaymaya başladı Çamura saplanan ev, daha sonra yan yattı Ben ve ailem yaklaşık 10 dakika önce evden çıkmıştık Evden aceleyle çıktığımız için hiçbir şey almaya fırsat bulamadım Hatta şu an üzerimde ki giysileri bile başkasından aldım'' diye konuştu

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com