08-23-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Kaz Yumurtasının Faydaları
Kaz Yumurtasının Faydaları

Kaz Yumurtası
Beyaz renkte büyük yumurtalardır Uçları küt şeklinde olan kaz yumurtası hem beyaz hemde mat renkte olabiliyor
Kaz Yumurtasının Kimyasal Bileşimi
Yaklaşık 70-110 gr ağırlığında olan kaz yumurtası, kanatlı ve yumurtası yenilebilen hayvanlar arasında en büyük yumurtaya sahiptir
- Kalori: 185 kkal
- Protein :13
87 gr
- Lipit: 13
27 gr
- Karbonhidrat: 1
35 gr
- Kül: 1
08 gr
Yumurtanın Besleyici Faydaları
Yumurta, anne sütünün haricinde insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besinimizdir Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir
Yumurta düşük enerji içeriğine karşın (büyük boy yumurta=75 kkal), birçok esansiyel besin öğesini yüksek oranda bulundurması nedeniyle “besleyici değeri yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir Bu nedenle çocuk beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir
Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir Çünkü yumurta proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “esansiyel amino asitleri” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır
Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir Hatta bu özelliğinden dolayı, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda % 93,7 iken bu değer sütte % 84,5, balıkta % 76, sığır etinde % 74 3′dür
Yumurtanın Morfolojik Yapısı
Morfolojik bakımdan bir yumurta dıştan içe doğru başlıca
- Yumurta kabuğu
- Yumurta akı
- Yumurta sarısı olarak üç ana bölüme ayrılır

Yumurta Kabuğunun Yapısı
Yumurta kabuğunun rengi ait olduğu hayvana göre farklılık gösterir Bazı tavuk ırklarının esmer olan kabuk rengi porfirinden ileri gelir Yumurtanın kabuk rengi ile bileşimi arasında bir ilgi yoktur
Yumurta Kabuğunun Kimyasal Bileşimi
Yumurta kabuğunun kimyasal bileşimi Unsur Miktar (%) Kalsiyum Karbonat 93,7 Magnezyum Karbonat 1,0 Kalsiyum Fosfat 1,0 Organik Maddeler 3,3 Su 0,1
Yumurtanın büyüklüğüne göre % 7 8-13 6’sını yumurta kabuğu oluşturur Kabuk mineral ve organik maddeler ile sudan ibaret olup % 3-4 oranında bir protein ağı ve % 95-96 oranında birikerek yerleşmiş anorganik tuzlardan oluşmuştur
Yumurta Akının Yapısı
Bütün yumurtanın % 66-70′ini oluşturan yumurta akı ortalama % 88 su ve % 12 (% 9-15) oranında kuru maddeden oluşur Yumurta akının kaba kimyasal bileşimi Tabloda gösterilmiştir
Yumurta Akının Kimyasal Bileşimi
Yumurta akının kaba kimyasal bileşimi Unsur Miktar(%) Su 88 Protein 11 Yağ 0 2 Karbonhidrat eseri Kül 0 8 Yumurta akı tam bir yumurtada; yumurta sarısına yapışık şalaziferöz tabaka, iç seyreltik tabaka ,koyu kıvamlı tabaka ve dış ince tabaka olmak üzere dört bölümden oluşmuştur Yumurta akının dörtte üçü kalın ve dış ince tabakalardan oluşmaktadır
Yumurta Sarısının Yapısı
Yumurta sarısı hem miktar bakımından hemde kimyasal bileşimi açısından yumurta akından çok farklıdır Yumurta sarısı % 48 7 su,% 32 6 yağ,% 16 6 protein,% 1 karbonhidrat ve % 1 1 oranında mineral içerir Sarı veya sarı-kırmızı renktedir Dışta yumurta sarısını yuvarlak şekilde tutan şeffaf ve ince bir zar vardır Bu zar her iki kutupta yoğunlaşan helezoni birer bağ ile yumurtanın kutuplarına bağlıdır Bu bağların görevi sarıyı orta yerde asılı tutmaktır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|