![]() |
Michel de Montaigne, Michel Eyquem de Montaigne, Fransız Deneme Yazarı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Michel de Montaigne, Michel Eyquem de Montaigne, Fransız Deneme YazarıMichel de Montaigne, Michel Eyquem de Montaigne, Fransız deneme yazarı Montaigne ülkemizde pek tanınmış olmamakla birlikte bu çevirileri uzun bir önsözle vermeye cesaret edemedim, bunu gerekli görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün bizim de kavuştuğumuz serbest düşünceye o, dört yüzyıl önce ve bizim uyanış devremize birçok bakımlardan benzeyen coşkun bir dönemde kavuşmuştur ![]() ![]() ![]() Parçaların seçilmesi de daha çok gelişigüzeldir ![]() ![]() ![]() Montaigne'in bahçesinden her geçişte insan çok değişik demetler yapabilir ![]()
![]() |
![]() |
Michel de Montaigne |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Michel de MontaigneMichel de Montaigne MONTAIGNE ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - Denemeler'de gördüğüm her şeyi Montaigne'de değil kendimde buluyorum ![]() - Bir kitap buldum burada ![]() ![]() ![]() ![]() (Mme ![]() - Montaigne, o hoşsohbet insan, Bazen derin, bazen sudan Kuşku duymasını bilmiş Burnu bile kanamadan ![]() ![]() - Eminim, alışacaksınız Montaigne'e ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mme ![]() - Montaigne, o tanrı gibi adam, 16 ![]() ![]() - Montaine'in düşünceleri yanlış, ama güzel ![]() - Yazarların çoğunda, yazan adamı görüyorum, Montaigne'de ise düşünen adamı ![]() - Çocukken babamın kitaplığından bana Dememeler çevirisinin perişan bir cildi kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() - Montaigne amma da düşünce çalmış benden! (Beranger) - Montaigne ölüyor: Kitabını tabutunun üstüne koyuyorlar; cenazesinde yakını olarak din bilgini Charron ve manevi kızı Mademoiselle de Goumay var Resmen septik olarak Bayle ve Naude onlara katılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölenden, onun sevimli taraflarından, hayata bu kadar karışan felsefesinden sözediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Sainte-Beuve) - Montaigne'i sevmek kendini sevmek, kendini her şeye tercih etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Montaigne Fransız Rönesansını bitirip Klasik çağı haber veriyor ![]() (Lanson) - Pilatus'un, devirler boyunca yankısı çınlayan korkunç sorusu karşısında Montaigne, daha insanca, daha din dışı, başka bir anlamda İsa'nın tanrıca cevabını vermiş oluyor: «Gerçek nedir? «Gerçek benim!, Yani Montaigne gerçek olarak sahiden tanıyabileceği tek şeyin kendisi olduğuna inanıyor ![]() ![]() İnsanların ve her şeyin yüzünden maskeyi kaldırmalı, diyor ![]() ![]() ![]() ![]() (Andre Gide)
![]() |
![]() |
Cevap : Michel de Montaigne |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Michel de MontaigneMichel de Montaigne KENDİSİ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ben böyle idim; kendimi, kırk yaşımı aşıp ihtiyarlığın yolunu tuttuğum şu andaki halimle anlatmıyorum: Minutatim vires et robur adultum Frangit et in partem pejorem liquitur oetas (Lucretius) Yıllar için için aşındırır Olgunluk çağına varmış güçleri Bundan sonraki halim ancak yarım bir varlık olacak; ben artık o ben olmayacağım ![]() ![]() Singula de nobis anni proedandur euntes (Horatius) Bir şey koparır bizden, yıllar, akıp giderken ![]()
![]() |
![]() |
Michel de Montaigne |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Michel de MontaigneMichel de Montaigne DENEMELERİN KONUSU Başkaları insanoğlunu yetiştiredursun ben onu anlatıyorum ve kendimde, pek kötü yetişmiş bir örneğine gösteriyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal bir sarhoşlukla, salına serpile yürüyüp gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlattığım hayat basit ve gösterişsiz; zararı yok ![]() ![]() (Kitap 3, bölüm 2) Olgun bir okuyucu çok kez başkasının yazdıklarında yazarın düşünmediği güzellikler bulur, okuduklarına daha zengin anlamlar ve renkler kazandırır ![]() Başkalarının bilgisiyle bilgin olabilsek bile, ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz ![]()
![]() |
|