08-10-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Isırgan Otu Çayı Hazırlanışı ve Faydaları
Isırgan Otu Çayı Hazırlanışı ve Faydaları
Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane, kekik, papatya veya civanperçemi ilave edebilirler

Isırgan Otu Çayı
Gövde ve yaprakların çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış gövde ve yaprak bir su bardağı ılık suda bir miktar bekletilir Daha sonra hafif ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır ve bir miktar kaynatıldıktan sonra dinlenmeye bırakılır Süzülen bu dem günde birkaç defa içilerek tazece tüketilir Bu şekilde mide rahatsızlıkları, bahar yorgunlukları, soğuk algınlıkları gibi şikayetler giderilebilir
Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir
Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir
Isırgan Otu Çayı Tarifleri
Tarif 1:
2-3 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu bir bardak (150 ml) suyla kaynatıp 10 dakika bekletiniz, daha sonra süzünüz Tedavi maksadıyla günde iki-üç bardak olmak üzere, iki-üç hafta ısırgan otu çayı içiniz
Tarif 2:
Taze yapraklardan yapılan çay: ¾ litre suya 40 gram ısırgan otunu yapraklarıyla kaynatıp, 15 dakika bekletiniz (bir günlük doz) Kalp ve böbrek fonksiyonlarının yetersizliği sonucu oluşan su birikimi (ödem) durumunda bu çay içilmemelidir Şüpheli durumlarda hekiminize baş vurunuz
Tarif 3:
Yaklaşık 800 gram taze filiz ve yaprakları dört kişilik yemek için yeterlidir Evvelâ iyice yıkanarak, içinde bol su bulunan büyük bir kapta biraz haşlanmalıdır Kaynamış suyu dökünüz ve ısırgan otunu soğumaya bırakınız Daha sonra yaş yaprakları sucuk biçiminde yuvarlayınız ve şerit halinde kesiniz İçinde, ince kıyılmış soğan veya iki-üç diş sarımsak bulunan zeytinyağında; hafif ateşte kavurunuz İsteğe göre tuz, karabiber ve baharat ilâve edilebilir
UYARI: Kalp ve böbrek rahatsızlıklarından dolayı oluşan ödemlerde kullanılmamalıdır
Isırgan Otu Çayının Faydaları
- İdrar artırıcı,
- damar büzücü,
- organizmanın yıkım ürünlerini temizleyici,
- metobolizmayı uyarıcı ve kuvvet vericidir

- İdrar yolları iltihaplarında, haricen romatizma ağrıların giderilmesinde ve ödem çözmede kullanılabilir

- Isırgan bağışıklık sistemini güçlendirici bitkilerden biridir
Bu özelliğiyle özellikle hastalıklardan korunmada yardımcıdır
Isırganotu çayı ile kandaki şeker düzeyi düşürülebilir Isırganotu yaprak çayı dışkılama kolaylıkları sağladığından, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir İkbaharda ve sonbaharda, onunla 4 haftalık bir çay kürü yapmak önemlidir Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çay yudumlanarak içilebilir
Herhangi bir alLerji rahatsızlığı çekenler (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ısırganotu çayı içebilirler Bu tür çay kürlerinden sonra kişi kendini anlatılamayacak kadar iyi hissedebilir Ayrıca bu çayın lezzeti hiç de kötü değildir Ama duyarlı kişiler, ona biraz nane, kekik, papatya veya civanperçemi ekleyerek, lezzetini ve kokusunu değiştirebilirler Isırganotu yaprak çayının 2-4 haftalık kürler biçiminde uygulanması özellikle tavsiye edilmektedir Bu süre içinde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve tatlandırılmadan içilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|