|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hastalıkları, hazırlanış, suyunun, turşu, turşuların, tuzlu, şekilleri |
![]() |
Turşuların Tuzlu Suyunun Hazırlanış şekilleri ve Turşu Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Turşuların Tuzlu Suyunun Hazırlanış şekilleri ve Turşu HastalıklarıEv turşularında kullanılacak kapların seçimi önemlidir ![]() ![]() Turşuların tuzlu suyunun hazırlanış şekilleri : 1- %5 tuzlu su yapmak için : 50 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer tuzu tartmak mümkün değil ise; o zaman % 5 lik tuzlu su pratik olarak şöyle yağılabilir : Suyun her litresi için tuzdan 3 yemek kaşığı dolusu ölçülerek alınır ve 1 litre suda eritilir ![]() 2- %6 lık tuzlu su yapmak için : Her bir litre için 60 gr ![]() ![]() ![]() 3- % 10 luk tuzlu su için : 1 litreye 100 gr ![]() ![]() 4- %12 lik tuzlu su için : 1 litre suda 120 gr ![]() ![]() Turşu Hastalıklarının Sebepleri : Turşularda görülen hastalıklar, daha çok şu sebeplerden ileri gelmektedir : Turşunun tuzu az ise, Turşunun ekşiliği(asidi) az ise, Olma sırasında turşu kabının içinde fazla hava kalmış ise, Turşunun bulunduğu yer, gerek olma aşamasında, gerekse olduktan sonra çok sıcak ise(30 derecenin üzerinde, - Turşuda kullanılan su, fazla mikroplu olup da daha önceden en az 10 dakika kaynatılmamış ise, - Turşunun kurulduğu kap iyice temiz yıkanmamış ve iyi cins bir kap değil ise, turşularda hastalıklar görülebilir ![]() Turşu Hastalıkları : 1- Çiçeklenme : Turşuların üzerinde ince beyaz bir zar şekilinde görülen bu hastalığı 1 çiçek mayaları� yaparlar ![]() ![]() 2- Küflenme : Turşu kabının içinde fazla hava varsa ve turşunun ekşiliği ile tuzu da az ise o zaman küf mantarları üreyerek küflenme yaparlar ![]() ![]() ![]() 3- Salyalanma : Bir çeşit bakteri taradından yağılan bu hastalık, genellikle tuzu ve ekşiliği az olan turşularda görülür ![]() 4- Yavanlaşma : Bunu da yine bazı bakteriler yapmakta olup, turşunun asidini parçalayarak ekşiliğinin azamasına veya yok olmasına dolayısıyla da turşu tadının kaybolmasına neden olurlar ![]() Önemli Tavsiye : Kaplaması zayıf olan tenekeler turşudaki asit tarafından kolayca aşındırılır ve sağlık yönünden tehlikelidir ![]() ![]() ![]() Örnek bir turşu yapılışı : Lahana turşusu : Gerekli Malzeme : 3 ufak baş beyaz lahaba 1 baş sarmısak 8-10 adet nohut tanesi 2 yemek kaşığı toz şeker 1 adet limon Yeterince % 6�lık tuzlu su Yapılışı : 1- Turşu kurmada genellikle beyaz ve ufak başlı lahanalar kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Lahanalar ister çiğ, isterse haşlanmış olsunlar, turşu kavanozuna konurken aralarına yarım kilo kadar sivri biber, az miktarda kereviz yaprağı ile soyulup ikiye bölünmüş sarımsak dişleri, 7-8 nohut tanesi, 2 yemek kaşığı şeker, halka şeklinde dilimlenmiş bir limon, çabuk olması için de kabın dibinde tülbente sarılmış az miktarda ekmek içi veya ekmek mayası konulur ![]() 3- Üzerine baskısı yerleştirildikten sonra % 6 �lık tuzlu su ile kap ağzına kadar doldurulur ![]() ![]() ![]() Not : Lahana turşusu yukarıdaki şekilde kurulur ise de daha önce kurulup tanesi yenilip, suyu kalmış olan kelek veya salatalık turşusunun suyuna, bu lahanalar basılıp yapılabilir ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|