![]() |
Haftalık Ders Saatlerine Yeni Düzenleme |
![]() |
![]() |
#1 |
seyito
|
![]() Haftalık Ders Saatlerine Yeni DüzenlemeMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilköğretim ve ortaöğretim haftalık ders saatlerinde yaptığı yeni düzenlemeyle, ilköğretim 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genel ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan “Fen Bilimleri”, “Sosyal Bilimler”, “Türkçe-Matematik” ve “Yabancı Dil” alanları kaldırıldı ![]() MEB, gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar, akademik çevreler ve alandan gelen geri bildirimler ile 15-16 Mart 2010 tarihinde konuyla ilgili yapılan çalıştay sonucunda, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu ders yükünü hafifletmek, öğrencilere okulu daha çok sevdirmek, istek ve yetenekleri doğrultusunda etkinlikler yapmalarına ve ders seçmelerine imkan vermek amacıyla “İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri”ni yeniden düzenledi ![]() İlköğretim Genel Müdürlüğü ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın koordineli çalışmaları sonucunda hazırlanan “İlköğretim Okulu Haftalık Ders Çizelgesi” gelecek eğitim-öğretim yılı olan 2010-2011 öğretim yılından itibaren uygulanacak ![]() Yeni hazırlanan “İlköğretim Okulu Haftalık Ders Çizelgesi”ne göre, ilköğretim okullarının, haftalık zorunlu ders saati sayısı toplamı 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna ilave olarak ilköğretim 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlköğretim 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenlemeyle haftalık ders saati sayısı ilköğretim 1-3 ![]() ![]() ![]() sınıf Fen ve Teknoloji derslerinde 4'den 3'e, 8 ![]() ![]() ![]() ![]() İlköğretim 6-8 ![]() ![]() Bakanlık, İlköğretim 1-5 ![]() ![]() Öğretim programı hazırlanmakta olan “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi” dersi 2010-2011 öğretim yılında ilköğretim 8 ![]() ![]() İlköğretim 4-5 ![]() ![]() ![]() ![]() “DERS SAATİNİN FAZLA OLMASIYLA BAŞARI ARASINDAKİ İLİŞKİ DÜŞÜK” Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, mutlu çocukların daha iyi öğrendiğinin bilimsel bir gerçek olduğunu belirterek, “Ben de okulları çocukların daha mutlu olduğu mekanlara dönüştürmeye çalışıyorum ![]() ![]() ![]() Bunun çocukların hem yeteneklerini geliştirmelerine fırsat vereceğini hem de okullarına daha çok bağlanmalarını ve okullarını daha çok sevmelerini sağlayacağını vurgulayan Çubukçu, “Okul bir eğitim kurumu olmasının dışında aynı zamanda bir sosyal hayat alanıdır ![]() ![]() ![]() ALANLAR KALKIYOR Ortaöğretim okulu bulunan genel müdürlükler ve daire başkanlığı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın koordineli çalışmaları sonucunda hazırlanan “Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ise 2010-2011 öğretim yılından itibaren 9 ![]() ![]() ![]() Yeni hazırlanan “Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ile genel liseler, Anadolu liseleri ve fen liselerinde ayrı ayrı düzenlemeler yapıldı ![]() Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan “Fen Bilimleri”, “Sosyal Bilimler”, “Türkçe- Matematik” ve “Yabancı Dil” alanları kaldırıldı ![]() Ders grupları, “ortak dersler” ve “seçmeli dersler” olarak belirlendi ![]() Ortak dersler dışındaki diğer dersler, öğrencilerin yükseköğretim kurumlarında hedefleyebilecekleri programlar ile ÖSYM'nin belirlediği sınav sistemi dikkate alınarak, alternatifli ders saati sayısı ile alınabilecek şekilde “seçmeli dersler” bölümüne yerleştirildi ![]() Öte yandan, genel liselerde Beden Eğitimi Dersi 9-12 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seçmeli ders saati sayısı ile birlikte 30 olan haftalık ders saati sayısı toplamında bir değişiklik yapılmadı ![]() FEN LİSELERİNİN DERS SAATİ SAYISI ARTTI Anadolu liselerinde de yapılan yeni düzenlemelerle, haftalık ders saati sayısı toplamı, hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerinde 37'den 35'e, hazırlık sınıfı olmayan liselerde ise 40'dan 35'e indirildi ![]() Anadolu liselerinde 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fen liselerinde alan dersleri, “ortak dersler” bölümüne alındı ![]() ![]() ![]() Fen liselerinde 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fen liselerinin haftalık ders saati sayısı toplamı 36'dan 37'ye çıkarıldı ![]() Sosyal Bilimler Liseleri'nin 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyal Bilimler Liseleri'nin hazırlık sınıfında 34, 9-12 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|