![]() |
Saçaklızade Mehmet ,Osman Efendi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Saçaklızade Mehmet ,Osman EfendiSaçaklızade Kardeşler Âlimler yıldız gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() “Saçaklı” kelimesini bugün de kullanıyoruz ama, bu kelimeyi geçen yüzyılda daha farklı mânâlar için kullanıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebubekir Efendi, Mehmet Efendi, Osman Efendi'ler, “Saçaklızadeler” diye bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebubekir Efendi hakkında sözlü bilgiler dışında malumat bulunmamaktadır ![]() Osman Efendi ise Trabzon'un Of ilçesine bağlı “Paçan” köyünde vefat etmiştir ![]() ![]() Maraşlı Bir Osmanlı Âlimi: Saçaklızade Mehmet Efendi Mehmet Efendi; hakkında en çok bilgi sahibi olduğumuz insandır ![]() ![]() Saçaklızade Mehmet Efendi'nin doğum tarihini bilmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Saçaklızade Mehmet Efendi son devrin ulemasından olup, açık fikirli bir kişilik yapısına sahip, zahir ve batın ilimlerinde, bilhas*sa Mantık ilminde söz sahibi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir seyahat esnasında Antep ile Kilis arasında vefat eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saçaklızade Mehmet Efendi'nin Eserleri: Edebiyat, kelam, mantık, münazara, tasavvuf ve sosyal-toplumsal konularda ikiyüzü aşkın eser veren Mehmet Efendi'nin eserlerinden bazıları şunlardır: Haşiyetu Tefsir-i Keşşaf Ala, Suretil Ba-kara, Aynul Hayat fi Beyanil Münasebati fi Suretil Fatiha, Risaletün fi Ayetil Müte-şabihati, Risaleti fi imani Validi Resulillah, Gayetül Burhan fi Tefsiri Ayetil Kürsi, Haşiyetün Ala Şerhi Dibace-i Tarikatı Muhammediye, Teshilül Feraiz, Asmetül Ezhani, Sebhatül Kader fi Medh-i Meliki Kadiri, Selsebilül Meani, Tavzihu Zubtedil Menazıri, Nehrün Necati fi Tafsili Aynil Hayati, Andelibül Menazıri, Haşiyetün Ala Şerhir Risaletil Adabi, Takrirül Kavanin Minel mantık vel Münazarati, Risaletün fi Tecdidil İman, Risaletün fil Fetva, Cami'ül Kunuzi, Cühdümükil Minel Kırati, Tahrirüt Takrir Minel Mü-nazarati, Risale-i Adliye, Tehzibül Kirati, Velediye, Tertibul Ulum, Neşrüt Tevali ![]() Adlarını yukarıda saydığımız bu eserlerle ilgili olarak Besim Atalay şu uyarıları yapıyor: “Müellifin eserlerinin bir kısmı ilmi makaledir, ancak üç beş sayfadan ibarettir, bu adlara bakıp onların kitap adı olduğu düşünülmemelidir ![]() Saçaklızadeler ile ilgili olarak Hafiz Osman Sandal (1883-1962)'ın yazılmış bir eseri bulunmaktadır ![]() ![]() İslam'ın irşadı için çalışan bu büyük âlimleri hayırla anıyor, şefaatlerinin üzerimizde olmasını diliyorum ![]() Kaynaklar: 1) Atalay, Besim ![]() ![]() 2) Umur, Hasan ![]() ![]() 3) Çiftçi, Cemil ![]() ![]() 4) Ayverdi, İlhan ![]() ![]() 5) Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saçaklızâde Mehmet Efendi’ye Ait Bir Menkîbe Hoca Efendi (Saçaklızade Mehmet Efendi), medresede ders verdiği sırada, bir talebesi ba*zen, dersin başında ayağa kalkar-oturur ![]() ![]() ![]() -“Hocam, ben soru sormaya kalkmıyorum ki" deyince, o zaman niye kalktığını sorar ![]() -“Hocam, siz görmüyor musunuz? Peygamber Efendimiz dersinizi dinlemeye geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca Efendi, talebeye; -"Evladım; Mübarek yanına geldiğinde, bana niye gözükmüyormuş bir sor bakalım ![]() ![]() Hoca Efendi, sabahleyin talebeyi yatakhaneden dershaneye giderken çevirir ![]() -"Bana niye gözükmüyormuş, sordun mu?" dediğinde talebe; -“Sordum, bizim, ayna karşısında fazla eğleşenle işimiz yok ![]() ![]() ![]() Kaynak:marasinsesi ![]()
![]() |
|