![]() |
Nakit Alışveriş Bile Izlenecek! |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Nakit Alışveriş Bile Izlenecek!Nakit alışveriş bile izlenecek! Kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla akaryakıtta online takip sistemi kuruluyor, yazar kasaların POS cihazlarıyla birleştirilmesi için de çalışma yürütülüyor ![]() ![]() ![]() Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planını güncelliyor ![]() ![]() Güncelleme çalışmaları sırasında, şu ana kadar gerçekleştirilen konu başlıklarının yanı sıra, sürekli faaliyetler de mevcut plandan çıkarılıyor ![]() ![]() AKARYAKIT TAKİBİ EKK'YA GÖTÜRÜLÜYOR Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin yeni taslak metin, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) götürülecek ve burada kesinleşecek ![]() Ardından da ilgili kuruluşlar, kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili düzenlemeleri süratle gerçekleştirecek ![]() Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Taslak Planında yer alan bazı düzenlemeler şöyle sıralanıyor: -Akaryakıta elektronik takip geliyor ![]() ![]() ![]() Arka Ofis olarak da adlandırılan bu modelde, dağıtım şirketleri ile akaryakıt istasyonları arasında online (çevrimiçi) çalışan bir bağlantı kurulacak ![]() ![]() ![]() ![]() Gelir İdaresi Başkanlığı, EPDK'nın da kabul ettiği sistemin bir adım öteye götürülmesini istiyor ![]() ![]() ![]() Türkiye'de halen 37 dağıtım şirketi, 14 bin 152 adet de akaryakıt istasyonu bulunuyor ![]() KAYIT DIŞI İSTİHDAMA SIKI TAKİP -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçici iş göremezlik ödeneği alanların sayısını Gelir İdaresi ile paylaşacak ![]() ![]() -SGK'ya istihdam bilgisi desteği: Maliye Bakanlığı denetim elemanları, merkezden sonra taşrada da yoklama yaptıkları işletmelerde, kayıtlı olup olmadıklarına bakmaksızın iş yerinde çalışan toplam kişi sayısını da tutanaklara yazacak ![]() ![]() ![]() Mevcut düzenlemede, kamuda denetim görevini yürüten bütün kamu görevlilerinin 1 iş yerinde kayıtsız çalışan birini tespit etmeleri durumunda bu hemen SGK'ya bildiriliyor ![]() Kayıt dışı istihdamla mücadeleye dönük bu yöntem, yoklamalara da yaygınlaştırılıyor ve maliyecilerin kayıtlı, kayıtsız bütün çalışan bilgilerini SGK'ya iletmeleri öngörülüyor ![]() -SGK bildirimleri ile gelir vergisine ilişkin muhtasar beyannamelerin birleştirilmesi: Eylem Planında bu husus da yer almıştı ![]() ![]() Gelir İdaresi yetkilileri, birçok ülkede Gelir İdaresi ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının birlikte çalıştığını belirtiyor ![]() ÜCRETLERİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNE ÖNLEM ARAYIŞI -Muhtasar beyannamelerde ücret dökümü: Halen muhtasar beyannamelerde kişi sayısının toplamı ile ödenecek gelir vergisine yer veriliyor ![]() Gelir İdaresi Başkanlığı, muhtasar beyannamelere TC kimlik numarası bazında çalışanların brüt ücretleri ile vergilerinin eklenmesini düşünüyor ![]() ![]() -Belli sayının üzerinde eleman çalıştıran işletmelerin personel maaşlarının bankalar üzerinden ödenmesi ![]() ![]() KREDİ KARTI SLİPLERİ BELGE YERİNE GEÇECEK -Kredi kartı sliplerinin belge yerine geçmesi ![]() ![]() Bankalararası Kredi Kartları Merkezi ve BDDK, her banka için ayrı POS cihazı kullanılması yerine işletmelerdeki POS cihazlarının birleştirilmesi ve tek tip POS cihazı kullanımına dönük bir çalışma yürütüyor ![]() Gelir İdaresi de tek tip POS cihazına geçilmesinin ardından POS cihazları ile yazar kasaların birleştirilmesini düşünüyor ![]() ![]() Birleştirme işlemi gerçekleşirse, kredi kartı ile de nakit olarak da yapılan tüm satışlar sisteme işlenecek ![]() ![]() MÜKELLEFE KARNE GELİYOR -Elektronik fatura uygulaması yaygınlaştırılıyor ![]() -Elektronik deftere geçilecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Merkezi Risk Analizi Sistemi geliştirilecek ![]() ![]() -İhbar ve şikayet sistemine işlerlik kazandırılacak ![]() ![]() ![]() -Mükellefe karne verilecek ![]() ![]() ![]() -Mükellef sektör kodları yenilenecek ![]() ![]() ![]() ![]() -Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Tüzel Kişilik Kayıt Sistemi Kurulacak ![]() ![]() -Yeni denetim elemanları alınacak ![]() ![]() -Tapu kayıtlarının tamamen elektronik ortamda bildirilmesi sağlanacak ![]() Akşam
![]() |
|