Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alem, arası, berzah, geçit, ölümâhiret

Berzah - Ölüm-âhiret Arası âlem - Geçit

Eski 06-28-2010   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Berzah - Ölüm-âhiret Arası âlem - Geçit



Berzah - Ölüm-âhiret arası âlem - geçit


BERZAH (Ölüm-âhiret arasıâlem)
Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçen bu terim iki şeyin arasını ayıran nesne veya geçit demektir Esas âhiret hayatıyla dünya hayatının arasını ayıran sürece de Berzah denmektedir İlk müfessirlerden Mücahid b Cebr (ölm 719) bu terimin Kur'an bünyesindeki anlamına işaret ederken şöyle diyor: "Berzah, ölümle haşir arasında kalan süredir" (Ebu Nuaym; Hilye 3 / 290)
Kur'an, ölüm sonrası hayatımızın bir kısmının geçeceği âleme Berzah Âlemi diyor (Müminun 100)

Kur'an'da Berzah hayatının niteliğinden bahsedilmez Ancak, İslam tasavvuf literatürü Berzah konusunda çok zengin bilgiler sunmaktadır Müslüman mistiklerin ruhsal deneylerine dayanarak verdikleri bilgilere göre Berzah hayatı bir tür rüyadır Öyle bir rüya ki, müstesna ruhlar bir yana, o rüyadan uyanış ancak âhiretle mümkün olur Bu rüya her ferdin, âhirette hakedeceği karşılığa uygun bir seyir içinde geçer Âhiret hesaplarını başarılı bir şekilde verecek benliklerin Berzah hayatları mutluluk ve güzelliklerle, diğerlerininki ise acılar ve sıkıntılar içinde geçecektir

Tasavvufun tespitlerine dayanarak şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz: Berzah Âlemi'nde insanın tekamülü devam edecektir Berzah'la ilgili tespitleri değerlendiren çağımızın en büyük İslam düşünürü Muhammed İkbal (ölm 1938) şöyle diyor: "Berzah hali basit bir bekleme hali olmaya benzemiyor O, benliğin, realitenin yepyeni görünüşlerine tanık olduğu bir varlık halidir Öyle bir hal ki, benlik kendini, karşılaşacağı yeni oluşlara orada hazırlar" (İkbal; Reconstruction of the Religious Thought, 114)

Kur'ansal kavram'ara özellikle bunların ölüm ötesiyle ilgili olanlarına en doyurucu açıklamaları getiren bilginlerden biri olan Şah Veliyullah Dehveli (ölm 1762) Berzah konusunu şöyle özetliyor: "Bil ki, insan ölünce toprağa bağlı cesedi dağılır, çürür, ölümsüz benliği (nutkî benlik) kalır Böylece, meleklik denen hal zuhur eder, hayvansal-lık söner Berzah âleminde insanlar muhtelif gruplar oluştururlar Bir kısmı uyanık haldedirler ki, bunlar nimet ve azaba muhatap olurlar Bir kısım berzahlılar-sa tam uyanık değillerdir Bunlar rüya halindedirler Bunlar âhirette de uyanmazlarsa berzahı gerçek sanırlar Bir kısmı da meleklik ve hayvanlığın ortalarında yer aldıkları için basit bazı varlıklara katılırlar Kısacası, berzah âlemi bu âlemin kalıntılarından başkası değildir" (bk Dehlevi, Hüccetullah el-Bâliğa 99-101)

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.