Format Atmak (Resimli Anlatım) | 

| 

| 
		#1 | 
| 

ysnkrks

| 

Format Atmak (Resimli Anlatım)![]() Windows XP Home ve Professional versiyonlarının kurulumunun nasıl yapıldığını adım adım görelim    Windows XP CD-ROM'unu takın ve bilgisayarınızın güç düğmesine dokunun     Not: Bilgisayar açılırken çıkan ekran sizin bilgisayarınızda biraz farklı olabilir   Bu değişkendir ![]() ![]() ![]() Sonra Bilgisayarımızın Del F2 F12 vs   tuşlarından birine basıp Bios   Setup  menüsüne giriyoruz  (Bios Setupa girmek normalde del tuşu ile  yapılır  ama bu da değişkendir  ikinci  sayfada iki resimli  2 bios  örneği verdim ordan bakabilirsiniz  )Girme  amacımız  bilgisayarımıza takacağımız Windows kurulum cd sinin Boot olmasını sağlamaktır  Bios  Setup  menüsüne girdiğimiz de çıkan menülerden Boot yazanı bulun İçindeki 1  device olan kısmı cd rom olarak + - tuşları ile değiştirin  sonra F10 ve Y ye  basıp  re-start başlasın  Dediğim gibi Sistemimizi ilk açılış menüsünde del f2  f10 f12  vs   gibi tuşlardan biri ile açıp biosa girdikten sonra içinden boot   menüsünü buluyoruz  size bir adet örnek bios menüsü veriyorum her  bios  değişkendir  benim en çok karşılaştığınız budur  bir çoğunuzda  bunu  kullanırsınız!içinde  boot menüsünü bulup cd rom u 1  kullanılabilen ön yükleme merkezi  haline  getirip harddiskinizi okumasını 2  kullanılabilen haline  getireceğiz böylece boot  olan cd rom içindeki cd önyüklemeyi başlatacak ve format başlayacak ![]() BIOS da Advanced BIOS Fautures e gir ![]() Firs Boot Device yazan yere gel CDROOM yap ![]() Bios örneği anasayfası ve gitmemiz gereken yer kırmızı ile belirtildi ![]() alıntıdır# ![]() boot kısmı ![]() re-start yapınca önyükleme için bir tuşa basın ![]() ![]()    mesajını göreceksiniz    Herhangi bir tuşa bastığınız anda sistem takılı  olan  XP CD-ROM'undan sistem dosyalarını yükleyecektir ve kurulum başlayacaktır   Eğer herhangi bir tuşa basmazsanız bir süre sonra sistem harddiskten boot etmeye çalışacaktır    Kurulumdan sonra XP CD-ROM'unu cd sürücüde unutanlar karşılarına tekrar kurulum ekranı gelip şok olmasınlar diye alınmış bir önlem ![]() ![]()    ![]() ![]() Daha sonra Setup is starting Windows mesajı ve Windows XP Professional Setup yada Windows XP Home Setup ekranı: ![]() ENTER tuşuna basarak devam edersek: Windows XP Licensing Agreement yani yazılım anlaşması geldi   F8 tuşuna   basarak geçelim    Şimdi önemli bir adıma geldik   Diskin bölümlenmesi ve formatlama  işlemi![]() ![]() Burası formatın en önemli kısımlarından biridir   Bu bölümde Hdd (harddisk) nizi biçimlendirme ve bölme yapacağız  Yukardaki  resimde yapmanız gereken iki seçenek var ya c yi formatlar üzerine kurarsınız varsa d sürücünüzü de yeniden biçimlendiririsiniz!yada biçimlendirmessiniz size kalmış   yada de sürücünüz yoksa c yi silmek ve c-d yapmak için bölümlendirirsiniz   bu menüde eğer menüyü iyi okur sanız zaten kolaydır   amaç bölümü veya bölümleri sıfırlayıp yenilemektir   Eğer disk daha önceden kullanılmışsa veya zaten içinde başka bir işletim sistemi yüklü ise, bu ekranda varolan disk bölümü görünecektir   Ya da yukarıda  olduğu  gibi Unpartitioned space adı altında bölümleme yapılmamış disk alanı görünecektir    Siz duruma göre varolan bölümü(partititon) seçip Enter ile devam edebilir veya Unpartitioned space'i seçip C tuşuna basarak bu alanı bölümleyebilirsiniz   Şu anda yukarıda gözükmüyor ama bu ekranda varolan bir bölümü silme imkanı da var (bu durumda o bölümün içindeki herşey gider ona göre ![]()  ) Bu kısmı  Baştan almak  gerekirse bu bölüme geldiğinizde C varsa D varsa hatta E F bile olabilir  bu bölümlerin  amacı C de Windows sistem dosyaları biriktirilir  D E F gibi bölümlerde  özel dosyalarınızı korumak ve format C bölümüne atılacağı için bilgilerinizi kaybetmemenizi sağlamak adına ayırma işlemi olur  Böylece D de format olmadığı için bilgiler   kaybolmaz C varsa  üzerine ok tuşu ile gelin D ye basın Enter diyin L diyin bölüm sıfırlanır  D varsa ve onuda  sıfırlamak isterseniz D + Enter + L tuşuna basarak sıfırlayın  karşınıza çıkan bölümlenmemiş  alanı bölümlemek için C ye basıp harddiskinizin kapasitesine göre bütün diski bölümlendirin   Yada C ye direk Windowsu kurun  2 ye ayırmak  isterseniz böldüğünüz C  nin mb mesela 80 lik bir hdd için 15 i geçmesine gerek yok  ona 15000 değeri yazdıktan  sonra geri kalan  bölümlenmemiş alan kısmına tekrar C ye basıp D bölümünü oluşturun değer olarak yazan kısma Enter diyin 7-8 mb bi kısım kalır bu normaldir  kalan kısım  bölümlenmez   Bu ekranda ise hangi dosya sisteminin kullanılacağını soruyor    ![]() Eğer varolan bir disk bölümünü seçip bu ekrana gelmişseniz tekrar formatlamadan o bölümü kullanma seçeneğinizde olacaktır    Böylece o  bölümdeki bilgiler de korunmuş olur    Bizim ise şimdi iki seçeneğimiz var: FAT veya NTFS    (ntfs tavsiyemdir  ) şimdi diske format çekiyoruz ![]() ![]() Ve dosyalar CD-ROM'dan diske koplayalanıyor ![]()   Bekleyin Biraz![]() ![]() Ve sistem yeniden açılacak ![]() ![]()  :  ![]() ![]() Bu adımlarda biz hiçbirşeye elimizi sürmüyoruz, çay, kahve, kakao, salep işte ne varsa ![]() ![]() ![]()    ![]() ![]() Şimdi karşımıza önemli bir adım geldi    Eğer Türkçe dışında  bir versiyonu yüklüyorsanız(muhtemelen English olanı ![]()  ) bu ekranda hem   Customize  düğmesine tıklayarak Türkiye'yi seçmemiz lazım, hem de Details ile Türkçe klavyeyi seçmemiz gerekiyor    ![]() İsminizi ve eğer bir kurumda yükleme yapıyorsanız kurum ismini yazın: ![]() 25 haneli Product key'i girin (Windows XP CD-ROM üzerinde- kutusunda yazıyor) sonra sırayla resimlere bakın ![]() bu kısma görünmesini istediğiniz adı yazın  (ingilizce karakter  olmalı imla içermemeli) ![]() ![]() ![]() ![]() Restart ![]() ![]() ![]() hazır şimdi dayanın foruma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not:Resimlerin türkçesini bulamadım ama menü olarak aynısı karşımıza çıkacaktır ![]() Ve atılan formattan sonra şu programları bu linklerden indirerek yükleyebilirsiniz   Ayrıca format attıktan sonra xp yapılanınca anakartınızın chipset driverını ethernet driverınızı ekran kartı driverınızı ve ses kartı driverınızı hazırda bulundurun  yoksa zor  olur bulması![]()  anakartınızın  üzerinde markası yazar kendi sitesinden  indirebilirsiniz  ve bunlarda olmazsa olmaz programlarımız Paylaşmak istedim  Linkleri kimse başka düşünmesin diye açık   verdim Linklerden direk dosya inmeye başlamıyor kendimiz   indiriyoruz Formatı attıktan sonra yüklediğimiz anakart vs    driverlarından sonra kullandığımız programları tek konu altında toplamak   istedim Tavsiye ve eklemek istedikleriniz varsa beklerim     | 

| 
| 
		 |