![]() |
Bakteri Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bakteri Nedir? BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en yaygın ve en çok bilinen grubu bakterilerdir![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Monera aleminde yer alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapısı bitkilerdeki gibi selüloz değil, aminoasit ve glikoz türevlerinden oluşmuş, peptidoglikondan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HÜCRE YAPISI Prokaryot olduklarından zarla çevrili çekirdek, mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, golgi gibi organelleri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bakterilerde hücre çeperinin dışında kapsül bulunur ![]() ![]() Bazı bakteriler kamçılarıyla aktif hareket edebilirken, bazıları kamçıları olmadığı için ancak bulundukları ortamla beraber pasif hareket edebilirler ![]() buna göre bakteriler, kamçısız, tek kamçılı, bir demet kamçılı, iki demet kamçılı ve çok kamçılı olarak gruplandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler çeşitli özellikleri bakımından gruplandırılırlar ![]() ![]() ŞEKİLLERİ ve BOYANMALARI Bakteriler ışık mikroskobunda bakıldığında başlıca şu şekillerde görülürler ![]() a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() ![]() Bakterilerin boyanmaları: Danimarkalı Bakteriyolog Gram tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara ise Gram (-) bakteriler denir ![]() BAKTERİLERİN BESLENMELERİ Bazı bakteriler ototrof olup, fotosentez veya kemosentez yaparlar ![]() ![]() a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() • CO2 + H2O ------> Besin + O2 (Mavi-yeşil algler) • CO2 + H2S ------> Besin + S + H2O (Kükürt bakterileri) • CO2 + H2 ------> Besin + H2O (Hidrojen Bakterileri) d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NH3 + O2 ---------> HNO2 + H2O + Kalori (Nitrosomanas) HNO2 + O2 ---------> HNO3 + Kalori (Nitrobacter) H2S + O2 ---------> H2O + S + Kalori (Kükürt Bakterileri FeCO3 + O2 + H2O ---------> Fe(OH)3 + CO2 + Kalori (Demir Bakterileri) N2 + O2 ---------> NO2 + Kalori (Azot bakterileri) Kemosentez sonucu: • Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış, • Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş, • Kimyasal enerji kazanılmış • Organik besin sentezlenmiş olmaktadır ![]() BAKTERİLERİN SOLUNUMLARI a ![]() Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerjilerini elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar ![]() ![]() ![]() b ![]() Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürree ve Yoğurt Bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilir ![]() ![]() ![]() c ![]() Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde kısa süre için aerob olanlara "Geçici Aerob" denir ![]() ![]() ![]() BAKTERİLERİN ÜREMELERİ a ![]() Bütün bakteri türlerinin esas üreme şekli bölünmedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakterilerin bölünmeleri mitoza benzer ![]() ![]() ![]() b ![]() Bazı bakteri türleri yaşadıkları ortam şartları bozulunca endospor oluşturarak kötü şartları geçirirler ![]() ![]() ![]() Endosporlarda metabolik faaliyetler minimum seviyededir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() bakteriler bölünerek çok hızlı üremelerine, olumsuz şartları da endospor oluşturarak geçirmelerine rağmen, düzensiz de olsa eşeyli üremeyi gerçekleştirirler ![]() ![]() ![]() Konjugasyon (kavuşma) esnasında DNA yapısı farklı iki bakteri yan yana gelerek aralarında geçici bir zardan köprü oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler diğer canlılara göre daha kolay mutasyona uğrarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Gram boyasına göre: Gram boyasındaki bilim adamının bulduğu boyayla bakteriler boyanırsa ( Mor – Mavi renk ) Gram ( +), boyanmazsa Gram ( - ) olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sterilizasyon: Bir ortamdaki canlının ve canlı sporların ortadan kalkmasıdır ![]() Pastörizasyon: Canlı bakteri ortadan kalkar ![]() ![]() YARARLI VE ZARARLI BAKTERİLER Yeryüzünde bakterilerin bulunmadığı bir tek nokta bile yoktur denebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakterilerin sanayi ve tarımda da çeşitli yararları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soluduğunuz havanın beşte dördünü oluşturan azot gazı bitkilerin büyümesi için gerekli olan bir maddedir ![]() ![]() ![]() İnsanlarda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara yol açan bakteriler, hasta bir insana dokunmakla, aynı havayı solumakta ya da bakterilerin üremiş olduğu yiyecek ve içeceklerle sağlıklı insanlara da bulaşır ![]() ![]() ![]() Buna karşılık vücutta bazı bakterilerin bulunması sağlık açısından zorunludur örneğin kalınbağırsakta yaşayan yararlı bakteriler besinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve yiyeceklerin çok az bir bölümü ile kendileri yetinip geri kalanının bağırsaklardan emilmesini sağlar ![]() ![]() Leeuwenhoek’un 1683’te İngiltere’deki Kraliyet Derneği’ne bakterilerin çizimlerini göndermiş olmasına karşılık, bilim adamlarının bu buluştan yararlanmaları için 100 yıl geçmesi gerekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖLÜMCÜL OLABİLİRLER Sağlıksız koşullarda bekletilen besinler, bakteriler tarafından bozulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() BAKTERİLERİN YOK EDİLMESİ Yukarıda sözü edilen kimyasal maddeler, insan bedeni için oldukça zehirli sayıldıklarından ağız yoluyla alınmamaları gerekir ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Bakteri Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Bakteri Nedir?BAKTERİ (fr ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —ANSİKL ![]() ![]() •Yaşama yetenekleri ![]() ![]() Doğal yetenekleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deneysel yetenekleri ![]() ![]() ![]() Yapısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler bölünerek çoğalırlar, bölünme sonucunda ortaya çıkanlar ya bir arada kalır ya da ayrılırlar Biçimce çok değişiktirler ve yaşadıkları ortama göre bir görünüm edinirler ![]() ![]() ![]() • Rolü ve önemi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genel olarak bakteriler mayalandırma ve çürütme etmenleridir, organik maddeleri gaza ve cansız maddelere dönüştürürler; bu maddeler yeniden yaşamsal çevrimde yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bakterilerin metabolik özelliklerinin (azot biriktirme, enzim salgılama, vb ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteriler, bulundukları ortamın ya da organizmanın zararına yaşarlar ![]() ![]() ![]() • Bakterilerin tanınması ![]() ![]() A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B ![]() ![]() ![]() (- C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() ![]() E ![]() ![]() ![]() ![]() Laboratuvar hayvanı üzerinde yapılan bu deneyler doğal hastalığın başlama ve gelişme biçimini açıklamaya yarar ve buna dayanılarak, aşı da dahil, önleyici ve tedavi edici yöntemleri bulma olanağı sağlar ![]() • Bakterilerin sınıflandırılması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğu zaman yeniden yapılan bu sınıflandırma genotipik taksinominin geleceğini de göz önünde bulundurmalıdır Dünyadaki başlıca dört sınıflandırmadan biri olan A ![]() Bakterilerin sınıflandırılması (A ![]() a) Özbakteriler SINIF I Sporlanmayan özbakteriler Takım I küresel = micrococcales Takım II silindirimsi - bacteriales Takım III kıvrık = spirillales SINIF II Sporlanan özbakteriler Takım I bacillales Takım II clostridiales Takım III plectridiales Takım IV sporovibrionales b) Mikobakteriler SINIF I Actinomycetales Takım I aside dayanıksızlar Takım II aside dayanıklılar SINIF II Myxobacteriales c) Algobakteriler SINIF I Takım I chlamydobacteriales Takım II caulobacteriales SINIF II Thiobacteriales d) Protozoobakteriler Spirochetales
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|