![]() |
Zerdüşt-Zerdüşt Dininin Kurucusu |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Zerdüşt-Zerdüşt Dininin KurucusuZerdüşt-Zerdüşt Dininin Kurucusu Bugün hâlâ yaşayan en eski dinlerden biri olan Zerdüşt dininin kurucusudur ![]() ![]() İÖ 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zerdüşt'ün de bu savaşta öldürüldüğü sanılmaktadır ![]() Zerdüşt dininde tapınak ya da tapınılacak imgeler yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu altı kutsal ruhun altında, doğa güçlerini denetlediğine inanılan melekler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zerdüşt dini özellikle Sasaniler döneminde devlet dini olarak hızla yaygınlaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Zerdüşt-Zerdüşt Dininin Kurucusu |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Zerdüşt-Zerdüşt Dininin Kurucusu![]() Bırakmayın dansınızı, ey sevimli kızlar! Kem gözlü bir oyun bozan değil aranıza gelen, kızlara düşman biri değil ![]() Tanrının sözcüsüyüm ben iblise karşı, iblis ise, ağırlığın ruhudur ![]() Ben bir ormanım kuşkusuz ve karanlık ağaçların gecesiyim: ama benim karanlığımdan korkmayan, servilerimin altında gül tarhları da bulur ![]() Genç kızların pek sevdikleri küçük Tanrıyı da bulur: pınarın başında sessizce yatar o, gözleri kapalı ![]() Gerçek, uyuya kalmış güpegündüz,tembel! Kelebekler ardından çok mu koştu yoksa? Ben o küçük tanrıyı azarlarsam birazcık, kızmayın bana, ey güzel dansözler! Bağıracak ve ağlayacaktır belki, - fakat ağlarken bile gülünçtür o! Ve yaşlı gözlerle bir raks rica edecektir sizden; ben de onun raksı için bir türkü söyleyeceğim: “Dünya Sultanı” dedikleri, en yüce ve kudretli iblisim üzerine, ağırlığın ruhu üzerine bir oyun ve alay türküsü ![]() Ve “Küpid”le genç kızlar birlikte dans ederlerken işte söylediği türkü Zerdüşt’ün: Geçenlerde gözlerinin içine baktım, ey hayat! Ve ölçülemez derinliklere daldım gibi geldi bana ![]() ![]() “Böyle konuşurlar bütün balıklar,” dedin; “kendilerinin ölçemediği derinlik ölçülmez derinliktir ![]() Halbuki ben değişkenim sadece,vahşiyim ve her bakımdan bir kadınım, erdemlisi de değil hem: Siz erkekler bana “derin”, yahut “vefalı”, yahut “ebedi”, yada “esrarlı” deseniz bile ![]() Ama siz erkekler kendi erdemlerinizi armağan edersiniz bize daima,-ah erdemli kişiler sizi!” Böyle güldü, o inanılmaz; ama kendisini yerdiği zaman, ona ve gülüşüne asla inanmam ben ![]() Ve başbaşa konuşurken ben vahşi bilgeliğimle, söyle dedi hayat bana öfkeyle: “Sen istiyorsun, arzu ediyorsun, seviyorsun; sırf bu sebeple hayatı övüyorsun!” Az kalsın aksi bir cevap verecek ve gerçeği söyleyecektim öfkeliye; insanın kendi bilgeliğine “gerçeği söylemesinden” daha aksi cevap da olamaz ![]() Üçümüzün arasındaki durum, işte böyle ![]() Ama bilgeliğe tutkunluğum, çoğu kez aşırı tutkunluğum, bana o kadar çok hatırlatmasındandır hayatı! Gözleri hayatın gözleri, gülüşü hayatın gülüşü, altın oltası bile aynı: bu kadar benziyorlarsa birbirlerine benim kabahatım mı? Ve bir gün hayat bana sorunca: “Kimdir peki bu bilgelik?” - cevap verdim hemencecik: “Ha,evet! Bilgelik!” İnsan susuzluk duyar da ona, doyamaz; ona tüller arasından bakar, ağlar arasından yakalar onu ![]() Güzel midir? Ne bileyim! Ama en ihtiyar sazanlar bile sarıyor hala yemine ![]() Anı anına uymaz onun, başına buyruktur; çok kez dudağını ısırarak saçını arkaya taradığını görmüşümdür onun ![]() Belki kötü ve yapmacıktır ve her bakımdan bir dişidir; ama kendini yerdiği zaman, işte o zaman baştan çıkarır en çok ![]() Bunları söyleyince ben hayata, kötü kötü güldü ve gözlerini kapadı ![]() ![]() Haklı bile olsan, - yüzüme karşı söylenir mi bu! Fakat şimdi sen bilgeliğinden de bahset bakalım!” Ah, açtın yine gözlerini, ey sevgili hayat! ve tekrar ölçülemez derinliklere daldım gibi geldi bana ![]() Böylece türkü söyledi Zerdüşt ![]() ![]() “Çoktan batmış güneş” dedi nihayet, “çimenler nemli,serinlik geliyor ormandan ![]() Bilinmeyen bir şey etrafımda, düşünceli düşünceli bakıyor ![]() Niçin? Niye? Neden? Nereye? Nerede? Nasıl? Cinnet değil mi hala yaşamak? - Heyhat, dostlarım, akşamdır soruşturan böyle içimde ![]() Akşam oldu: akşamın olmasını bağışlayın bana!” Böyle türkü söylüyordu Zerdüşt ![]() —-Friedrich W ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Zerdüşt-Zerdüşt Dininin Kurucusu |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Zerdüşt-Zerdüşt Dininin KurucusuZerdüşt: Zerdüştçülüğün kurucusu olan, 628-551 yılları arasında yaşamış kişi ![]() ![]() İran kültüründe çoktanrıcılıktan tektanrıcılığa geçiş sürecinde oldukça önemli bir rol oynayan Zerdüşt’ün kurmuş olduğu din ise, Zerdüştçülük olarak bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zerdüştçülüğe göre, evrenin yaratıcısı, iyilik Tanrı’sı olan Ahuramazdadır ![]() ![]() ![]() Aydınlık iyiliği, karanlık da kötülüğü gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefe Tarihi
![]() |
|