|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
5510, aylıkları, dul, sayılı, uygulama, yasa, yetim, öngörülmüştür |
![]() |
5510 Sayılı Yasa Ile Dul ve Yetim Aylıkları Için Nasıl Bir Uygulama öngörülmüştür? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 5510 Sayılı Yasa Ile Dul ve Yetim Aylıkları Için Nasıl Bir Uygulama öngörülmüştür?5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'nın 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe gir¬mesiyle gündeme gelen konulardan biri de, TC Emekli San¬dığı, SSK ve Bağ-Kur'un bağladığı, "dul ve yetim aylık¬ları” olmuştur ![]() 5510 sayılı yasa ile dul ve yetim aylıkları için nasıl bir uygulama öngörülmüştür? 1 Ekim 2008 tarihinden önce TC Emekli Sandığı Yasasındaki hükümlere: "Ölenin bağlanmış veya bu Kanun hükümlerine göre hesaplanacak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıklarının; Dul karı ve koca için yüzde 50'si, aylık alan yetimi bu¬lunmayanların dul eşlerine yüzde 75'i" oranında bağla¬nır ![]() 1 Ekim 2008 tarihinden sonra "dul aylığı" için 5510 sayılı ya¬sanın Geçici 4 ncü Maddesinde öngörülen uygulama: 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası hükümlerine ta¬bi olarak çalışmış olup bu yasanın 4 üncü maddesinin bi¬rinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya baş¬layanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu yasayla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Ka¬nun hükümlerine göre işlem yapılır ![]() Kısaca, TC Emekli Sandığından dul ve yetim aylığı alanlara 1 Ekim 2008'den önceki uygulama aynen sürdürülmektedir ![]() 1 Ekim 2008 tarihinden önce Sosyal Sigortalar Yasası uygula¬masına göre ölen sigortalının aylığının; "Dul eşine yüzde 50'si, aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine yüzde 75'i" oranında bağlanır ![]() 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur Yasası uygulamasına göre ölen sigortalının aylığının "Dul eş için yüzde 50'si, aylık alan çocuğu bulunma¬yanların dul eşine yüzde 75'i" oranında bağlanır ![]() Sosyal Sigortalar ve Bağ-Kur'dan dul ve yetim aylığı alan¬ların da durumlarında bir değişiklik yapılmamış, eski uy¬gulama aynen korunmuştur ![]() Buna göre "18 yaşını, ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yük¬sek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malûl bulunan ve Sosyal Sigorta'ya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından do¬layı gelir veya aylık almayan çocuklarla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonra¬dan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigorta'ya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralar¬dan gelir veya aylık almayan kız çocukların her birine yüzde 25'i" oranında yetim aylığı bağlanır ![]() Sosyal Güvenlik Kurumlarından kimlere "yetim aylığı" ödeneceğini küçük bir tablo ile aktarmaya çalışalım: Emekli Aylığını Ödeyen Aylığı Ödeyecek Dul ve Yetim Ödeyen Kurum: Ödeyecek Kurum: Aylığı: SSK SSK Ödenmez SSK Emekli Sandığı Ödenir Emekli Sandığı SSK Ödenmez Emekli Sandığı Emekli Sandığı Ödenmez Bağ-Kur Bağ-Kur Ödenmez Bağ-Kur Emekli Sandığı Ödenir Emekli Sandığı Bağ-Kur Ödenmez SSK Bağ-Kur Ödenir Bağ-Kur SSK Ödenir
![]() |
![]() |
Cevap : 5510 Sayılı Yasa Ile Dul ve Yetim Aylıkları Için Nasıl Bir Uygulama öngörülmüştür? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : 5510 Sayılı Yasa Ile Dul ve Yetim Aylıkları Için Nasıl Bir Uygulama öngörülmüştür?1 Ekim 2008’den Önce; Ölen Bağ-Kur’lunun kızı babasından dolayı alacağı yetim aylığını ölen SSK’lı veya memur eşinden dolayı alacağı dul aylığı ile birlikte alabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Ekim 2008’den Sonra Ölümlerde Aylık Teke İniyor 1 Ekim 2008’den itibaren ölen SSK ya da Bağ-Kur’lular veyahut memurlar için yetimlerine SGK’dan bugün bağlansa çift bağlanacak bu aylıklar teke düşürülüyor ![]() ![]() ![]() 1 Ekim 2008’den Önce Bağlanmış Aylıklar Koruma Altına Alınacak 1 Ekim 2008 tarihinden önce bağlanmış çift dul-yetim aylıkları 1 Ekim 2008’den sonra da alınmaya devam edilebilecek ![]() ![]() Yani 30 Eylül 2008 günü ölen SSK’lının ölen eşinden dolayı dul aylığı almakta olan kızına hem dul aylığı hem de yetim aylığı bağlanırken, aynı kişinin 1 Ekim 2008 tarihinde ölmesi durumunda bu aylıklardan sadece tercih ettiği bir tanesi bağlanacak ![]() Dul aylığı ile kendi aylığını birlikte alabilecek Sigortalılar kendi ücreti ya da emekli aylığı ile birlikte ölen eşlerinden dolayı dul aylığını ise yasadan önce de sonra da birlikte alabilecekler ![]() Ana-babadan çift aylıklarda uygulama Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı bağlanıyordu, yeni yasadan sonra da aynı biçimde alabilecekler ![]() Bu durumda SSK’lı dul bayan 1 Ekim’den itibaren kendi emekli aylığına ek olarak ölen eşinden dolayı dul aylığını birlikte alabilecek ![]() ![]() ![]() ![]() Benzer biçimde Bağ-Kur emeklisi eşinin 11 ![]() ![]() ![]()
![]() |
|