![]() |
Zalim Kralın Tepkisiz Halkı |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Zalim Kralın Tepkisiz HalkıVaktiyle adı belirsiz bir ülkenin hırsız ve uğursuz Maliye Nazırı, büyük bir telâşla, adı belirsiz ülkenin adı belirsiz zalim ve müsrif kralının huzuruna çıkmış: “Efendim” demiş, “her ay orası senin burası benim geziyoruz; her akşam o eğlenceden bu eğlenceye dolaşıp günümüzü gün ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Maliye Nazırı’nın telâşı anında krala da bulaşmış ![]() “Pekalâ ne yapmamız lâzım?” Adı belirsiz ülkenin Maliye Nazırı şeytan şeytan gülümseyip bilgiç bilgiç bakarak, önerisini Krala sunmuş: “Bu duruma düşen bir maliyenin önünde iki yol vardır: Birincisi masrafları azaltmak: Bu yolu seçersek, vur patlasın çal oynasın eğlenemeyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() “Tamam da, bu karşılama-uğurlama törenleri sayesinde hem krallığımın tadına varıyorum, hem de gücümü ve zenginliğimi herkese göstermiş oluyorum ![]() “Hangi zenginliği? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Canım söz gelimi işte! Vatandaş bütçenin açık verdiğini nereden bilecek? Bizi hâlâ zengin sanıyor ![]() “Ama artık bıçak kemiğe dayandı, bir karar vermek zorundayız ![]() “İkinci bir yol daha var demiştin?” “Evet var ![]() ![]() ![]() ![]() Kral sabırsızlık içinde bas bas bağırmış: “Lafı geveleme de söyle be adam, bir an önce bilmek istiyorum ![]() “Parayı halktan toplayacağız! Bütçe gelirlerini arttırmanın en etkin, en tehlikesiz yolu budur ![]() ![]() Kral memnuniyetle ellerini ovuşturmuş: “Tamam o zaman ![]() “Vergileri arttırmayacağız ki, şimdiye kadar hiç olmayan bir yöntem uygulayacağız ![]() Kralın gözleri parlamış: “Şimdiye kadar vergilendirmediğimiz bir şey kalmış mı sahi?” “Tabii” derken ağzını yaya yaya sırıtmış Maliye Nazırı; “Ben böyle günler için varım ![]() ![]() “Çabuk söyle ![]() ![]() ![]() Ve Maliye Nazırı fikrini açıklamış: “Efendim, biliyorsunuz şehrin ortasından bir nehir geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() “Halk bu işe ne der peki?” “Boşver yüce Kralım, halk dediğin un çuvalı gibidir, vurdukça tozutur ![]() ![]() ![]() ![]() “Tamam o zaman ![]() ![]() Ve yeni bir vergi böylece yürürlüğe girmiş ![]() ![]() “Kuzu kuzu parayı ödeyip geçiyorlar” cevabını alınca, bir kararname daha yazılmasını emretmiş: “Köprünün çıkışına da birini koyun, baştaki köprüye giriş parası toplarken, sondaki köprüden çıkış parası toplasın” demiş ![]() ![]() ![]() Yine tepki gelmeyince, bir emir daha çıkartmış: “Köprünün ortasına da bir adam koyun ![]() “Ne parası toplayacak?” “Canım nasılsa saçmalıyoruz, bulun bir şeyler ![]() “Tamam ![]() ![]() Giriş vergisi, çıkış vergisi, ek vergi derken, bir köprü geçişinden üç kez vergi alınmaya başlanınca, halkta bir kıpırdanma olacağını düşünen Kral, kısa süre sonra yine yanıldığını anlamış ![]() Bu kez köprüde dikilen adamlara emretmiş: “Parasını ödeyeni bir de döveceksiniz ![]() Böylece halk hem para vermeye, hem de dayak yemeye başlamış ![]() Yeni uygulamanın etkisini bizzat görmek isteyen Kral, halkı şehir meydanına toplamış: “Var mı durumlardan bir şikâyeti olan?” diye sormuş ![]() Kimse parmak kaldırmayınca da kükremiş: “Var mı dedim, şikâyeti olan? Konuşmazsanız hepinizi şuradaki ağaca asarım!” Biri çekine çekine parmak kaldırmış ![]() “Efendim, köprüdeki adamlarınız hem para topluyor hem bizi dövüyor ya, zaman kaybı oluyor ![]() ![]() Kral şaşkınlıktan küçük dilini yutmuş ![]() ![]()
![]() |
|