|  | Zencefil-Otsu Bitki |  | 
|  02-20-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Zencefil-Otsu BitkiZencefil-Otsu Bitki Kök saplarından baharat elde edilen çokyıllık otsu bir bitkidir  Doğu Hint  Adalan'nda yabanıl olarak yetişen bu bitki {Zingiber officinale) yaklaşık 1 metreye kadar boylanır  Mızrak biçimindeki sivri uçlu yaprakları tarçın kokuludur  Gövdelerin ucunda sık öbekler oluşturan, küçük, yeşilimsi sarı çiçekler açar  Çiçeklerin, üzerinde san çizgiler ve benekler bulunan mor renkli,  sarkık bir dudağı vardır  Toprakaltında geliştirdiği etli gövdeleri ya da öbür adıyla köksapları, bitkinin üst bölümleri solduktan sonra, baharat hazırlamak üzere topraktan sökülür  Köksaplar ya doğrudan yıkanıp kurutularak ya da dış kabuğu kazınıp içi kurutulduktan sonra, bazen de kirece yatırılıp ağartılarak satılır  Bunlardan ilkine siyah, öbürüne beyaz zencefil denir  Beyaz zencefil siyah kadar keskin değildir  Keskin kokulu ve yakıcı lezzetli bir baharat olan zencefil genellikle toz haline getirilerek çeşitli yiyecek ve içeceklere katılır  Küçük parçalara bölünerek hazırlanan salamurası ise Çin'de, ısıtıcı etkisinden ötürü soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce yenir  Zencefil yüzyıllardan beri kullanılan baharatlardan biridir  İlk önceleri yalnızca doğuda biliniyorken sonraları ticaret kervanları aracılığıyla batıya götürülmüştür  Zencefil tarımı anayurdu dışında Batı Afrika, Japonya, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'ya kadar yayılmıştır  En iyi nitelikli zencefili Batı Hint Adaları'ndaki ülkelerden Jamaika ve Porto Riko üretir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |