Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
2010, gazete, kurulu, piyasası, resmi, sayılı, sermaye, tarafından, tarihli, şubat

Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından 16 Şubat 2010 Tarihli ve 27495 Sayılı Resmi Gazete

Eski 02-17-2010   #1
Şengül Şirin

Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından 16 Şubat 2010 Tarihli ve 27495 Sayılı Resmi Gazete

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 16 Şubat 2010 Tarihli ve 27495 Sayılı Resmi Gazete'de

SPK tarafından İMKB Yönetmelikleri yayınlandı

16 Şubat 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27495
YÖNETMELIK

Sermaye Piyasası Kurulundan:

_İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler

Borsası Yönetmeligi’nin 12 nci maddesinin baslıgı ve besinci fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmis, altıncı fıkradan sonra gelmek üzere yedinci fıkra olarak asagıdaki fıkra eklenmis ve mevcut yedinci fıkranın birinci cümlesi asagıdaki

sekilde degistirilerek aynı fıkra sekizinci fıkra seklinde teselsül ettirilmis ve mevcut sekizinci, dokuzuncu, onuncu ve onbirinci fıkralar yürürlükten kaldırılmıstır“Üyelige giris aidatı, üyelik teminatı ve teminat türleri”“Yönetim Kurulu; Borsa üyesinin islem hacmini, faaliyet türlerini, mali durumunu ve risk unsurlarını dikkate alarak gerektiginde, bu ve ilgili Yönetmelikler uyarınca belirlenmis olan teminat tutarlarının on katını asmamak üzere daha yüksek tutarda teminat yatırılmasını zorunlu kılabilir Borsa üyeleri Borsa pazar ve piyasalarındaki aracılık faaliyetlerine iliskin olarak ortaya çıkan her türlü borç ve taahhütlerinin karsılanması için Yönetim Kurulunca öngörülen teminatları süresi içinde yatırmak ve bu hususlarda gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler

“Teminatların degerleme esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir”“Borsa üyelik belgesi verilmesinden sonra, teminatların yükseltilmesi veya tamamlanması gerektigi durumlarda, ilave veya eksik teminatını Yönetim Kurulunca belirlenecek süre içinde tamamlamayan aracı kurulusun üyeligi sözkonusu yükümlülügünü tamamlayıncaya kadar geçici olarak askıya alınır ve üye Borsada islem yapamaz

MADDE 2– Aynı Yönetmeligin 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere asagıdaki 12/A maddesi eklenmistir
“Teminatların iadesi

MADDE 12/A– Bu Yönetmeligin 14 üncü maddesine istinaden üyelikten ayrılan, 15 inci veya 53 üncü maddesine istinaden üyelikten çıkarılan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kurulusa, asagıdaki sartlar degerlendirilerek teminatları Yönetim Kurulu kararı ile geri verilebilir Teminatların iadesi için, üyeligi sona eren veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kurulus aleyhinde,üyeligin sona erme veya faaliyetlerin geçici olarak durdurulma tarihinden önceki Borsa islemlerinden dogan bir uyusmazlık basvurusunun ve/veya yargıya intikal etmis bir ihtilafın olmaması, ayrıca aracı kurulusun Borsaya ve Takas Merkezine karsı herhangi bir yükümlülügünün bulunmaması gerekir

Muhteviyatı Borsa tarafından düzenlenmis ve bu Yönetmeligin 7 nci maddesi çerçevesinde aracı kurulus tarafından yapılacak ilan ile yargıya intikal etmis ihtilafların ilgili mercii derkenarı eklenmek suretiyle ilgililer tarafından en geç 3 ay içerisinde Borsaya bildirilmesi istenir

Aracı kurulus ilanda belirtilen sürenin sonunda Borsa isleminden dogan bir ihtilaf bulunduguna veya bulunmadıgına iliskin noter tasdikli yönetim kurulu kararını da ekleyecegi bir yazı ile teminatın veya teminat fazlasının iadesini talep edebilir

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde tespit edilen yükümlülük, uyusmazlık ve/veya yargıya intikal etmis ihtilafın varlıgı halinde, teminatın bu tutarları yasal faizleri ve ilgili masrafları dahil asan kısmı, aksi takdirde tamamı iade edilebilir

Borsa üyeligi ve faaliyetleri devam eden ancak faaliyet gösterdigi bir ya da birden fazla pazar ve piyasadaki yetkisi iptal edilen üyelerin, söz konusu pazar ve piyasadaki islemleri için yatırılan teminatların iadesinde de bu madde
hükümleri uygulanır Ancak bu durumda üçüncü fıkra uyarınca ilan yapılmaz, 3 aylık süre ilgili mevzuat uyarınca yetki belgesinin iptaline iliskin yapılan son ilan tarihinden itibaren hesaplanır

Borsa üyeliginin sona ermesine iliskin Yönetim Kurulu karar tarihinden itibaren 10 yıl geçmesine ragmen iadeye iliskin islemleri tamamlanmamıs teminatlar için asagıdaki hükümler uygulanır

a) _adenin yapılabilmesi için aracı kurulus ile ilgili ikinci fıkrada sayılan yükümlülüklerden herhangi birinin tespit edilmemis olması gerekir Bu amaçla Borsa tarafından üçüncü fıkraya uygun bir ilan yapılır _lan masrafları
yeterli oldugu takdirde teminatlardan, aksi takdirde Borsa tarafından karsılanır

b) Teminatlar öncelikle ilgili aracı kurulusa, aracı kurulus tasfiye/iflas halinde ise tasfiye/iflas idaresine iade edilir _ade edilemeyen teminat mektupları düzenleyen kurulusa teslim edilir, bunun mümkün olmaması halinde imhası
yoluna gidilir Bunlar dısında iade edilemeyen teminatların, iadesini talep hakkı genel hükümler uyarınca zamanasımına ugrar ve Borsaya gelir kaydedilir

SPK tarafından haklarında tedrici tasfiye kararı verilmis aracı kurumlara bu madde hükümleri uyarınca teminat iadesi yapılmaz

MADDE 3 – Aynı Yönetmeligin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmistir

“Üyeler, emirleri kısmen veya tamamen kabul etmeyebilirler Ancak, gerekçesiyle birlikte durumu müsterilerine veya onların temsilcilerine hemen bildirmek zorundadırlar

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüge girer

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini _stanbul Menkul Kıymetler Borsası Baskanı yürütür

Basbakanlık Mevzuatı Gelistirme ve Yayın Genel Müdürlügü Page 1 of 2
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 16022010
Basbakanlık Mevzuatı Gelistirme ve Yayın Genel Müdürlügü Page 2 of 2

Cevap : Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından 16 Şubat 2010 Tarihli ve 27495 Sayılı Resmi Gazete

Eski 02-17-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından 16 Şubat 2010 Tarihli ve 27495 Sayılı Resmi Gazete

YÖNETMELIK

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI TESKİLAT, GÖREV VE

ÇALISMA ESASLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Teskilat, Görev ve Çalısma Esasları Yönetmeliginin 19 uncu maddesinin birinci fıkrası asagıdaki sekilde
degistirilmistir “Borsa Baskanı tarafından belirlenen gündem ve toplantı günü ile saati Yönetim Kurulu Özel Bürosu tarafından önceden üyelere dagıtılır

MADDE 2 – Aynı Yönetmeligin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmistir“Yönetim Kurulu kararları, Yönetim Kurulu Özel Bürosu’nda saklanır ve kararların onaylı örnekleri derhal ilgililere gönderilir

MADDE 3 – Aynı Yönetmeligin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmistir “Yönetim Kurulunun toplantıları gizlidir Yönetim Kurulu Baskanı ve üyeler tarafından görüslerini bildirmeleri istenen Baskan Yardımcıları, Hukuk Basmüsaviri, Müdür ve Uzmanlar ile Yönetim Kurulu Özel Bürosu personeli dısında hiç kimse toplantılara katılamaz

MADDE 4 – Aynı Yönetmeligin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi asagıdaki sekilde degistirilmistir

“b) Genel Kurul toplantılarının usulüne uygun olarak, zamanında yapılması için tüm çalısmalara nezaret edip sonuçlandırmak”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeligin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinin dokuz numaralı alt bendi ile ondört numaralı alt bendi asagıdaki sekilde degistirilmis ve asagıdaki alt bentler eklenmistir

“9) Uluslararası _liskiler Müdürlügü”

“14) Özel Kalem Müdürlügü ve Yönetim Kurulu Özel Bürosu”

“21) Medya ve Halkla _liskiler Müdürlügü”

“22) Pazarlama Müdürlügü”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeligin 45 inci maddesi asagıdaki sekilde degistirilmistir

“MADDE 45 – Borsa mevzuatı ve ilgili mevzuat çerçevesinde; Borsa üyeleri ve temsilcileri ile menkul kıymetleri Borsada islem gören ortaklıklar ve yatırım fonlarının gözetim ve denetimi, Borsa pazarlarındaki islemlerin
gözetim ve denetimi ile görevli ve yetkilidir Teftis ve Gözetim Kurulu Baskanlıgı ayrıca Borsa teskilat birimlerinin iç denetimi ile Baskan tarafından verilecek diger görevleri yerine getirmekle yükümlüdür Teftis ve Gözetim Kurulu Baskanlıgı dogrudan dogruya Baskana karsı sorumludur
Teftis ve Gözetim Kurulu Baskanlıgı, yönetim ve hizmet bakımından Kurul Baskanı, Kurul Baskan Yardımcıları, yeterli sayıda Basmüfettis, Müfettis, Müfettis Yardımcısı ve Özel _htisas Personeli ile servis personelinden olusur Bu Kurulun görev ve çalısma esasları özel bir Yönetmelikte düzenlenir Teftis ve Gözetim Kurulu Baskanı yönetim ve özlük isleri bakımından Baskan Yardımcısı, Teftis ve Gözetim Kurulu Baskan Yardımcısı ise Müdür statüsündedir

MADDE 7 – Aynı Yönetmeligin mülga 55 inci maddesi baslıgıyla birlikte asagıdaki sekilde yeniden düzenlenmistir“Pazarlama Müdürlügü

MADDE 55 – Borsada bulunan piyasa ve pazarların ve bu piyasa ve pazarlarda islem gören veya görecek olan menkul kıymetlerin, Borsada üretilen veri ve teknolojik ürünlerin pazarlama stratejilerini olusturmak, bu stratejilerle uyumlu pazarlama tekniklerini saptamak, gelistirmek, uygulamak ve bu faaliyetlerinin sonuçlarına iliskin gerekli raporlamaları yapmak ya da yaptırmak ile görevlidir

Pazarlama Müdürlügü, Müdür ile yeterli sayıda Müdür Yardımcısı, uzman personel, sef, sef yardımcısı ve özel ihtisas personeli ile servis personelinden olusur

MADDE 8 – Aynı Yönetmeligin mülga 56 ncı maddesi baslıgıyla birlikte asagıdaki sekilde yeniden düzenlenmistir“Medya ve Halkla _liskiler Müdürlügü

MADDE 56 – Borsanın kurumsal kimliginin tanıtımı ve iletisim faaliyetlerinin koordinasyonu kapsamında, medya ve halkla iliskiler, organizasyon, reklam ve sponsorluk isleri; 9/10/2003 tarih ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki is ve islemler ile yatırımcı danısma ve bilgilendirme hizmetlerinin yürütülmesi konularında yetkili ve görevlidir
Müdürlük, Müdür ile yeter sayıda Müdür Yardımcısı ile uzman personel, sef, sef yardımcısı ve özel ihtisas personeli ile servis personelinden olusur

MADDE 9 – Aynı Yönetmeligin 60 ıncı maddesi baslıgıyla birlikte asagıdaki sekilde degistirilmistir

Basbakanlık Mevzuatı Gelistirme ve Yayın Genel Müdürlügü Page 1 of 2
“Uluslararası _İliskiler Müdürlügü

MADDE 60 – Borsanın, uluslararası sermaye piyasası kurumları, yurt dısında kurulu borsalar ve yabancı yatırımcılar ile diger ilgili kisi/kuruluslar nezdindeki iliskilerini kurmak, yürütmek ve gelistirmek; bu çerçevede kurum
içi/dısı her türlü çalısma ve organizasyonları yapmak, esgüdüm saglamak ve her türlü görüsme, yazısma, inceleme ve arastırmaları yapmak ile görevlidir
Uluslararası _liskiler Müdürlügü, Müdür ile yeterli sayıda Müdür Yardımcısı, uzman personel, sef, sef yardımcısı ve özel ihtisas personeli ile servis personelinden olusur

MADDE 10 – Aynı Yönetmeligin 67 nci maddesi baslıgıyla birlikte asagıdaki sekilde degistirilmistir

“Özel Kalem Müdürlügü ve Yönetim Kurulu Özel Bürosu
MADDE 67 – Özel Kalem Müdürlügü, Borsa Baskanına dogrudan baglı olarak Baskanlık Ofisi ve Baskanlık sekreteryası islemlerini yürütür Baskanın yurtiçi ve yurtdısında yapacagı seyahat, görüsme ve konusmaları organize
eder ve yazısmaları yaparÖzel Kalem Müdürlügü, Müdür, Müdür Yardımcısı ve yeter sayıda uzman personel, özel ihtisas personeli ile servis personelinden olusur

Yönetim Kurulu Özel Bürosu, dogrudan Baskana baglı olmak üzere, Borsa Yönetim Kurulu toplantılarına iliskin gündemin dagıtılması; kararların kaleme alınması, ilgili defterlere kaydedilmesi, üyelere imzalatılması onaylı
örneklerinin ilgililere gönderilmesi ve saklanması; Yönetim Kurulu Üyelerinin Borsa Baskanlıgı ile iliskileri ve yazı islerinin yürütülmesi ile görevlidir
Yönetim Kurulu Özel Bürosu, Borsa Baskanı tarafından görevlendirilen bir uzman personel yönetiminde yeter sayıda personelden olusur

MADDE 11 – Aynı Yönetmeligin 81 inci maddesi asagıdaki sekilde degistirilmistir

“MADDE 81 – Borsanın hizmet birimleri ve personeli hakkında, Baskan tarafından yaptırılan inceleme ve sorusturma sonuçlarını içeren raporlardır

MADDE 12 – Aynı Yönetmeligin 97 nci maddesi asagıdaki sekilde degistirilmistir

“MADDE 97 – Borsa mevzuatı ve ilgili mevzuat çerçevesinde, Borsanın yetkili elemanlarınca yapılan inceleme ve denetim sırasında; Borsa üyeleri ve temsilcileri, sermaye piyasası araçları Borsada islem gören ortaklıklar,
fonlar ve bunların kurucuları bu incelemelere müsaade etmek, isyerlerinde geçici çalısma yeri ve gereçleri saglamak da dahil her türlü kolaylıgı göstermek, yardımda bulunmak, istenecek her türlü bilgi, islem ve belgelerin örneklerini vermek ve durumu tespit eden tutanakları imzalamakla yükümlüdürler

MADDE 13 – _stanbul Menkul Kıymetler Borsası Teskilat, Görev ve Çalısma Esasları Yönetmeligi ekindeki “_stanbul Menkul Kıymetler Borsası Organizasyon Seması” yürürlükten kaldırılmıstır

MADDE 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüge girer

MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini _stanbul Menkul Kıymetler Borsası Baskanı yürütür

Basbakanlık Mevzuatı Gelistirme ve Yayın Genel Müdürlügü Page 2 of 2

Eski 02-17-2010   #3
Şengül Şirin

YÖNETMELIK

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI HİSSE SENETLERİ PİYASASI
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliginin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci paragrafı asagıdaki sekilde degistirilmistir

“Piyasa yapıcı, sorumlu oldugu menkul kıymetlerde kendi nam ve hesabına alıs-satıs seklinde çift taraflı kotasyon vererek piyasa olusmasına ve islem gerçeklesmesine katkıda bulunur Piyasa yapıcı, söz konusu islemler için önceden borsaya bildirdigi kendisine ait olmayan belirli hesapları da kullanabilir Bu hesaplara ve bunların kullanım esaslarına iliskin hususlar borsa yönetim kurulu tarafından belirlenir Bu hesapların kullanımı piyasa yapıcılıktan kaynaklanan yükümlülükleri ortadan kaldırmaz İlgili menkul kıymette Sistem’e girilen tüm alım-satım emirleri öncelik kurallarına uygun olarak kendi aralarında ve/veya piyasa yapıcı kotasyonları ile esleserek kısmen veya tamamen isleme dönüsebilir

MADDE 2 – Aynı Yönetmeligin 21 inci maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıstır

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüge girer

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Baskanı yürütür

Basbakanlık Mevzuatı Gelistirme ve Yayın Genel Müdürlügü Page 1 of 1

Eski 02-17-2010   #4
Şengül Şirin

YÖNETMELIK

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI TAHVİL VE BONO PİYASASI
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Yönetmeliginin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmistir“Piyasada, birinci el piyasa islemleri, dogrudan alım ve dogrudan satım islemleri ile geri alım vaadi ile satım ve geri satım vaadi ile alım (repo-ters repo) islemleri yapılabilir Bu islemlerin gerçeklestirilmesi için Borsa Yönetim
Kurulu kararıyla ayrı pazarlar olusturulabilir

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüge girer

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Baskanı yürütür

Eski 02-17-2010   #5
Şengül Şirin

YÖNETMELIK

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI GELİŞEN İŞLETMELER
PİYASASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 18/8/2009 tarihli ve 27323 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelisen İsletmeler Piyasası Yönetmeliginin 52 nci maddesinin birinci fıkrası asagıdaki sekilde degistirilmistir

“(1) Çok fiyat yönteminde piyasa yapıcılıgı uygulamasında piyasa yapıcı, sorumlu oldugu menkul kıymetlerde kendi nam ve hesabına alıs-satıs seklinde çift taraflı kotasyon vererek piyasa olusmasına ve islem gerçeklesmesine katkıda bulunur Piyasa yapıcı, söz konusu islemler için önceden Borsa’ya bildirdigi kendisine ait olmayan belirli hesapları da kullanabilir Bu hesaplara ve bunların kullanım esaslarına iliskin hususlar Borsa Yönetim Kurulu tarafından belirlenir Bu hesapların kullanımı piyasa yapıcılıktan kaynaklanan yükümlülükleri ortadan kaldırmaz İlgili menkul kıymette Sistem’e girilen tüm alım-satım emirleri öncelik kurallarına uygun olarak kendi aralarında ve/veya piyasa yapıcı kotasyonları ile esleserek kısmen veya tamamen isleme dönüsebilir

MADDE 2 – Aynı Yönetmeligin 48 inci maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıstır

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüge girer

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Baskanı yürütür
Yönetmeligin Yayımlandıgı Resmî Gazete'nin

Tarihi Sayısı

18/8/2009 27323

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com