|  | Üzüm-Bağcılık |  | 
|  02-04-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Üzüm-BağcılıkÜzüm-Bağcılık Tarihöncesi çağlardan beri yetiştirilen değerli bir meyvedir  Taze olarak, şarap   yapılarak ya da kurutularak tüketilen bu meyveyi veren bitkiye "asma",  üzüm  yetiştirme işine  ise "bağcılık" denir  Bilinen en eski tarımsal etkinliklerden  biri  olan bağcılığın ilk kez Hazar Denizi yöresinde ve Anadolu'da başladığı,   daha sonra buradan dünyanın öbür yerlerine yayıldığı sanılmaktadır  Günümüzde,  iklim koşullarının uygun olduğu her yerde üzüm yetiştirilir  Asmalar "sülük" denen sarılgan filizleri yardımıyla çevrelerindeki desteklere tırmanan sarılıcı bitkilerdir  Kışın yapraklarını döken bu  çalımsı ve çokyılhk  bitkilerin elsi loplu yaprakları vardır  Kümeler  halinde açan minik, yeşil  çiçekleri  döllendikten sonra üzüm salkımlarına döner  Salkımlar çok sayıda üzüm   tanesinden oluşur  Yetiştirilen çeşide bağlı olarak rengi açık sandan  siyaha,  yeşilden kırmızıya kadar değişen  oval ya da yuvarlak biçimli her bir tanenin eti  sulu ve tatlıdır;  içinde çoğu kez birkaç sert tohum bulunur  Meyvelerin zarsı  kabuğu,  üzerindeki mumsu maddeden ötürü buğulu bir görünüm yaratır  Üzüm bol   miktarda şekerin yanı sıra mineral ve vitamin de içeren besleyici bir  meyvedir  Yeryüzünde yaklaşık 60 kadar asma (Vitis) türü yetişir; üzüm bunlann içinde başlıca Vitis vinifera'dan elde edilir  Çok  sayıda çeşidi  geliştirilmiş bu ana türün dışında tanmı yapılan birkaç  tür daha vardır  Üzümler, kullanılacağı yere göre sofralık, şaraplık,  kurutmalık ve pekmezlik  olarak sınıflandınlır  Aslında, bütün üzüm  çeşitleri mayalandığında şaraba  dönüşür (bak  Mayalanma; Şarap)  Ama, kaliteli şaraplar yalnızca özel toprak ve iklim koşullarında  yetişen  şaraplık üzümlerden elde edilir  Çok eskiçağlarda insanlar  yetiştirdikleri bazı  meyvelerin tümünü tazeyken kullanıp  tüketemediklerinden, bir bölümünü kurutarak  daha uzun sürede kullanmayı  düşünmüşlerdir  Üzüm de tıpkı incir ve kayısı gibi kurutulup uzun süre bozulmadan saklanabilen meyvelerdendir  En eski kurutma  yöntemi ürünü  doğrudan güneşe serip kurutmaktır  Hâlâ bazı bölgelerde uygulanan  bu  doğrudan kurutma yöntemine karşılık günümüzde, üzüm genellikle  kurutulmadan  önce potasyum karbonat gibi bazı çözeltilere daldırmak ve  kükürtlemek gibi bir  dizi işlemden geçirilir  Daldırma işlemi tanelerin  üzerindeki mumsu katmanı  eriterek kabuğun incelmesini, böylelikle de  üzümün kolay kurumasını ve rengini  korumasını sağlar; kükürtleme  işlemiyle de ürünün küflenmesi önlenir  Kurutmalık  üzümler genellikle  çekirdeksizdir  Pekmez ve şıra (üzüm suyu) yapımında ise bol  şekerli  üzüm çeşitleri kullanılır  Şaraplık üzümler en çok, Fransa başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri, Portekiz, Almanya, İngiltere'nin güney kesimi, Güney ve Kuzey Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetiştirilir  Bütün bu  ülkelerde ayrıca "sofralık  üzüm" de üretilir  Kuru üzüm üretiminde ise  ilk sıraları Califor-nia,  Avustralya, Yunanistan, Türkiye ve Güney  Afrika alır  Toplam üzüm üretiminin yaklaşık 4 milyon ton dolayında olduğu Türkiye'de ürünün yarıya yakın bölümü kurutmalık, yüzde 25'i de sofralık olarak değerlendirilir  Geri  kalanı şarap, pekmez, sirke  ve pestil yapımında  kullanılır  En yaygın sofralık üzüm çeşitleri  arasında çavuş, razakı,  çekirdeksiz sultani, muhammediye, müşküle,  Tarsus beyazı ve karası; kurutmalık  çeşitlerden çekirdeksiz sultani,  razakı, siyah ve beyaz dirmit, besni, irikara;  şarap ve pekmezlikler  arasında ise Ankara karası, yapıncak, Kalecik beyazı ve  karası,  papazkarası, boğazkere ve öküzgözü sayılabilir  Türkiye'de üzüm en çok   Ege Bölgesi'nde üretilir  Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Akdeniz ve  Marmara  bölgeleri de önemli üretim alanlarını kapsar  Manisa, Konya,  Gaziantep, İzmir ve  Denizli ise üzüm üretiminde ilk sıraları alan  illerdir  Bağcılık Asma bir ılıman iklim bitkisidir, ama yarı tropik iklim koşullarında da büyüyebilir  Toprak bakımından pek fazla seçici olmayan bu bitki,  iyi akaçlanmış  olduğu sürece tuzlu topraklar dışında hemen her tip  toprakta yetişebilir  Örneğin, sofralık üzüm çeşitleri derin, bol  besinli topraklarda daha iyi  geliştiği halde, bazı şaraplık çeşitler  derin olmayan, fakir topraklarda daha  nitelikli ürün verir  Üzüm en  iyi, az yağışlı, uzun ve sıcak yazların yaşandığı  yörelerde gelişir  Bağcılığıyla ünlü pek çok ülkede asmalar dağ yamaçlanndaoluşturulan  teraslara dikilir; burada tüm  işlemler elle yapıldığından, bitkiler sık  aralıklarla yerleştirilir  Bazı  bölgelerde ise makineli tarım  yapabilmek için bağlar düz arazilere kurulur ve  bitkiler daha seyrek  aralıklarla dikilir  Asma çelikleme, daldırma ya da aşılama yöntemiyle çoğaltılır  Köklenip  gelişmeye  başlayan her yeni bitki kendi haline bırakılacak olursa  oldukça çok boylanır,  ama tırmanıcı özellikte olduğundan kendi başına  dik duramaz  Bu nedenle  bağcılıkta iki genel yönteme başvurulur:  Asmalar ya her yıl budanarak "omca"  (bağ kütüğü) denen, 1-1,5 metrelik  çalılar halinde tutulur ya da çardaklara,  hatta ağaçlara sardırılır  Üzüm salkımları asmaların genç sürgünlerinde  geliştiği için, meyve  verimini artırmak amacıyla asmaların her yıl düzenli bir  biçimde  budanması gerekir  Bağcılıkta en önemli tarım zararlısı filoksera olarak da bilinen asma bitidir  Asmalara  saldırarak kuruyup ölmelerine yol açan bu böcek  Avrupa'da ilk kez 1863'te Fransa  ve İngiltere'deki bağlarda ortaya  çıkmıştır  Amerika'dan gelen bu tarım  zararlısı daha sonra hızla öbür  ülkelere yayılarak 1890-1900 arasında Avrupa  üzüm ve şarap sanayisine  çok ağır bir darbe indirmiştir  Ama daha sonra, asmalar  filokseraya  karşı son derece dayanıklı olan bazı Amerika asmalarına aşılanarak  bu  zararlının gelişmesi ve yayılması önlenebilmiştir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |