Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
üzümbağcılık

Üzüm-Bağcılık

Eski 02-04-2010   #1
Şengül Şirin
Icon7

Üzüm-Bağcılık



Üzüm-Bağcılık




Tarihöncesi çağlardan beri yetiştirilen değerli bir meyvedir Taze olarak, şarap yapılarak ya da kurutularak tüketilen bu meyveyi veren bitkiye "asma", üzüm yetiştirme işine ise "bağcılık" denir Bilinen en eski tarımsal etkinliklerden biri olan bağcılığın ilk kez Hazar Denizi yöresinde ve Anadolu'da başladığı, daha sonra buradan dünyanın öbür yerlerine yayıldığı sanılmaktadır Günümüzde, iklim koşullarının uygun olduğu her yerde üzüm yetiştirilir

Asmalar "sülük" denen sarılgan filizleri yardımıyla çevrelerindeki desteklere tırmanan sarılıcı bitkilerdir Kışın yapraklarını döken bu çalımsı ve çokyılhk bitkilerin elsi loplu yaprakları vardır Kümeler halinde açan minik, yeşil çiçekleri döllendikten sonra üzüm salkımlarına döner Salkımlar çok sayıda üzüm tanesinden oluşur Yetiştirilen çeşide bağlı olarak rengi açık sandan siyaha, yeşilden kırmızıya kadar değişen oval ya da yuvarlak biçimli her bir tanenin eti sulu ve tatlıdır; içinde çoğu kez birkaç sert tohum bulunur Meyvelerin zarsı kabuğu, üzerindeki mumsu maddeden ötürü buğulu bir görünüm yaratır Üzüm bol miktarda şekerin yanı sıra mineral ve vitamin de içeren besleyici bir meyvedir

Yeryüzünde yaklaşık 60 kadar asma (Vitis) türü yetişir; üzüm bunlann içinde başlıca Vitis vinifera'dan elde edilir Çok sayıda çeşidi geliştirilmiş bu ana türün dışında tanmı yapılan birkaç tür daha vardır Üzümler, kullanılacağı yere göre sofralık, şaraplık, kurutmalık ve pekmezlik olarak sınıflandınlır Aslında, bütün üzüm çeşitleri mayalandığında şaraba dönüşür (bak Mayalanma; Şarap) Ama, kaliteli şaraplar yalnızca özel toprak ve iklim koşullarında yetişen şaraplık üzümlerden elde edilir Çok eskiçağlarda insanlar yetiştirdikleri bazı meyvelerin tümünü tazeyken kullanıp tüketemediklerinden, bir bölümünü kurutarak daha uzun sürede kullanmayı düşünmüşlerdir




Üzüm de tıpkı incir ve kayısı gibi kurutulup uzun süre bozulmadan saklanabilen meyvelerdendir En eski kurutma yöntemi ürünü doğrudan güneşe serip kurutmaktır Hâlâ bazı bölgelerde uygulanan bu doğrudan kurutma yöntemine karşılık günümüzde, üzüm genellikle kurutulmadan önce potasyum karbonat gibi bazı çözeltilere daldırmak ve kükürtlemek gibi bir dizi işlemden geçirilir Daldırma işlemi tanelerin üzerindeki mumsu katmanı eriterek kabuğun incelmesini, böylelikle de üzümün kolay kurumasını ve rengini korumasını sağlar; kükürtleme işlemiyle de ürünün küflenmesi önlenir Kurutmalık üzümler genellikle çekirdeksizdir Pekmez ve şıra (üzüm suyu) yapımında ise bol şekerli üzüm çeşitleri kullanılır

Şaraplık üzümler en çok, Fransa başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri, Portekiz, Almanya, İngiltere'nin güney kesimi, Güney ve Kuzey Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetiştirilir Bütün bu ülkelerde ayrıca "sofralık üzüm" de üretilir Kuru üzüm üretiminde ise ilk sıraları Califor-nia, Avustralya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Afrika alır

Toplam üzüm üretiminin yaklaşık 4 milyon ton dolayında olduğu Türkiye'de ürünün yarıya yakın bölümü kurutmalık, yüzde 25'i de sofralık olarak değerlendirilir Geri kalanı şarap, pekmez, sirke ve pestil yapımında kullanılır En yaygın sofralık üzüm çeşitleri arasında çavuş, razakı, çekirdeksiz sultani, muhammediye, müşküle, Tarsus beyazı ve karası; kurutmalık çeşitlerden çekirdeksiz sultani, razakı, siyah ve beyaz dirmit, besni, irikara; şarap ve pekmezlikler arasında ise Ankara karası, yapıncak, Kalecik beyazı ve karası, papazkarası, boğazkere ve öküzgözü sayılabilir Türkiye'de üzüm en çok Ege Bölgesi'nde üretilir Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgeleri de önemli üretim alanlarını kapsar Manisa, Konya, Gaziantep, İzmir ve Denizli ise üzüm üretiminde ilk sıraları alan illerdir

Bağcılık


Asma bir ılıman iklim bitkisidir, ama yarı tropik iklim koşullarında da büyüyebilir Toprak bakımından pek fazla seçici olmayan bu bitki, iyi akaçlanmış olduğu sürece tuzlu topraklar dışında hemen her tip toprakta yetişebilir Örneğin, sofralık üzüm çeşitleri derin, bol besinli topraklarda daha iyi geliştiği halde, bazı şaraplık çeşitler derin olmayan, fakir topraklarda daha nitelikli ürün verir Üzüm en iyi, az yağışlı, uzun ve sıcak yazların yaşandığı yörelerde gelişir Bağcılığıyla ünlü pek çok ülkede asmalar dağ yamaçlanndaoluşturulan teraslara dikilir; burada tüm işlemler elle yapıldığından, bitkiler sık aralıklarla yerleştirilir Bazı bölgelerde ise makineli tarım yapabilmek için bağlar düz arazilere kurulur ve bitkiler daha seyrek aralıklarla dikilir

Asma çelikleme, daldırma ya da aşılama yöntemiyle çoğaltılır Köklenip gelişmeye başlayan her yeni bitki kendi haline bırakılacak olursa oldukça çok boylanır, ama tırmanıcı özellikte olduğundan kendi başına dik duramaz Bu nedenle bağcılıkta iki genel yönteme başvurulur: Asmalar ya her yıl budanarak "omca" (bağ kütüğü) denen, 1-1,5 metrelik çalılar halinde tutulur ya da çardaklara, hatta ağaçlara sardırılır Üzüm salkımları asmaların genç sürgünlerinde geliştiği için, meyve verimini artırmak amacıyla asmaların her yıl düzenli bir biçimde budanması gerekir

Bağcılıkta en önemli tarım zararlısı filoksera olarak da bilinen asma bitidir Asmalara saldırarak kuruyup ölmelerine yol açan bu böcek Avrupa'da ilk kez 1863'te Fransa ve İngiltere'deki bağlarda ortaya çıkmıştır Amerika'dan gelen bu tarım zararlısı daha sonra hızla öbür ülkelere yayılarak 1890-1900 arasında Avrupa üzüm ve şarap sanayisine çok ağır bir darbe indirmiştir Ama daha sonra, asmalar filokseraya karşı son derece dayanıklı olan bazı Amerika asmalarına aşılanarak bu zararlının gelişmesi ve yayılması önlenebilmiştir

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.