![]() |
Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiŞeftali - Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği GİRİŞ![]() Önceleri botanik adına (Prunus persica) bakılarak şeftalinin anavatanının İran yada Kafkasya olduğu sanılmaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKOLOJİK İSTEKLERİ ![]() İklim İstekleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşük Kış Sıcaklıkları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEFTALİ ANAÇLARI Tohum Anaçları: ![]() ![]() Şeftali Çöğürü: ![]() ![]() ![]() ![]() Nemaguard ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali Yozları ![]() ![]() ![]() Erik Çöğürü ![]() Ağır, killi, taban suyu yüksek olan soğuk topraklarda kullanılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Badem Çöğürü ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı Çöğürü ![]() ![]() ![]() Klon Anaçları ![]() ![]() Badem x Şeftali Melezleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hansen 2168 ve Hansen 536 klonları ![]() ![]() ![]() ![]() Erik Klon Anaçları ![]() ![]() ![]() ![]() Damask 1869 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saint Julien GF 655-2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOĞALTILMASI ![]() ![]() ![]() ![]() DÖLLENME BİYOLOJİSİ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali bahçesinde uygulanan kültürel ve teknik işlemler |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Şeftali bahçesinde uygulanan kültürel ve teknik işlemler ŞEFTALİ BAHÇESİNDE UYGULANAN
KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil Budaması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mahsul Budaması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve seyreltme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyasal maddelerle seyreltme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() El ile seyreltme ![]() ![]() ![]() ![]() Zirai mücadele ![]() ![]() ![]() ![]() a) Monilya (mumya) hastalığı b) Yaprakdelen (çil) c) Şeftali küllemesi d) Şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok) e) Bakteriyel kanser ve zamklanma ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Şeftali Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi![]() Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların ölümüne sebep olan mantari hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır ![]() Kök Kanseri: Kök, kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar ![]() ![]() Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0 ![]() ![]() ![]() ![]() Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi kurumlar görülür ve sonra dökülürler ![]() ![]() Karaboya, Sequestrene 138 Fe, Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır ![]() Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali Küllemesi: Yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır ![]() ![]() Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin oluşmasına, tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur ![]() ![]() Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur ![]() ![]() ZARARLILAR Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa, ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde, bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar, devrilir ve uçtan 5-6 cm kurur ![]() ![]() Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı, orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl, Parathion, Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır ![]() Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar ![]() ![]() ![]() Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan, bulundukları dallar hızla zayıflar, yapraklar solar, dökülür ve giderek dallar kurur ![]() ![]() ![]() Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller, erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur ![]() Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır, sonra değişik şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır ![]() ![]() ![]() Hasat Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiYaz mevsiminde hazirandan eylüle kadar pek sevilen meyveleri Şeftali ve Nektarin'i veren ağaçları, Gülgiller'dendir ![]() ![]() ![]() Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir ![]() ![]() ![]() Meyve sarı, krem ya da yeşil üzerine morumsu kırmızı renkli, ince tüylü ve ince kabukludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nektarin, türlü doğal değişimler (mutasyonlar) sonucu, insan eliyle şeftaliden elde edilmiş tüysüz şeftali türüdür ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra; o Şeftalinin çiçek ve yapraklarının, yumuşatıcı (hafif müşkil) ve hafif yatıştırıcı etkileri vardır: Bu etkileri sağlamak için şeftali ağacının körpe yaprakları ve çiçekleri alınıp karıştırılarak kıyılır ![]() ![]() ![]() o Nektarinin bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için hastalık sonu nekahet döneminde, güçlenme diyeti yapan kişilere ve çocuklara yemeleri tavsiye edilir ![]() o Şeftali (ve nektarinin) cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir: Bunun için sabahları aç karnına bu meyvelerin bolca yenilmesi tavsiye edilir ![]() AĞACININ ÜRETİLMESİ Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, tohumuyla (yani çekirdeklerinin ekilmesiyle) çoğaltılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, ılıman iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçları süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu, killi, tınlı, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüvyonlu toprakları sever ![]() ![]() Sulama: Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, şeftali (ve nektarin) ağaçları da yaz mevsiminde, yağışların çok yetersiz olduğu kurak günlerde, toprağı nemli kalacak şekilde yeterince sulanmalıdır ![]() Gübreleme: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çabuk büyür ve çok verimli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budama: Şeftali (ve nektarin) ağaçları, diğer meyve ağaçlarına göre daha çok budama ister ![]() ![]() ![]() Meyvelerin seyreltilmesi: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çok sık meyve tutar ![]() ![]() ![]() ![]() Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Şeftali (ve nektarin) ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak eksiksiz ve aksaksız mücadele yapılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|