![]() |
Şeytanın İbadetteki Hileleri |
![]() |
![]() |
#1 |
bukett
|
![]() Şeytanın İbadetteki Hileleria) ENGELLEME : Şeytan ilk olarak insanın ibadetine engel olmak ister ![]() “– Ben ibadete gerçekten muhtacım ![]() b) ERTELEME: Birincisinde başarılı olamayan şeytan sonra: “Acele etme, ileride yaparsın, daha yaşın çok genç!” diyerek ibadeti ertelemeyi, geriye atmayı emreder ![]() “– Ecelim benim elimde değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) ACELE: Şeytan bu sefer de acele etmesini isteyerek ona: “Acele et, acele et! Şu işi bitir, şunu yapmaya da vaktin olsun!” der ![]() “– Tam ve kusursuz olarak yapılan az iş, kusurlu olarak yapılan çok işten hayırlıdır!” d) RiYA Bu sefer ibadetini tam ve mükemmel yaparak insanlara karşı gösteriş yapmaya teşvik eder ![]() “– İnsanların görmesiyle ne kazancım olabilir? Allah’ın görmesi benim için yeterli değil mi?” e) UCUB/KENDiNi BEGENME Bu sefer şeytan: “Sen ne büyüksün, ne uyanık ve ne faziletli bir kişisin!” diyerek insanı kendini beğenme uçurumuna yuvarlamak ister ![]() “– Bütün nimetlerin gerçek sahibi Allah Teala’dır ![]() ![]() ![]() f) GiZLEME Şeytan şimdi altıncı ve en tehlikeli hilesine başvurur ![]() ![]() Şöyle der: “İbadetini gizli yap ![]() ![]() ![]() “– Ey mel’un! Şimdiye kadar ibadetime engel olmaya, ifsad etmeye çalışıyordun! Şimdi ise ıslah etmek, düzene sokmak için geliyorsun ![]() ![]() ![]() – Dilerse benim ibadetimi açığa çıkarır, dilerse gizli tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() g) TERK Şeytan yedinci ve son hilesiyle gelir şöyle der: “Senin bu ibadetlere ihtiyacın yok ![]() ![]() Allah’ın yardımıyla bu hileyi de şu sözlerle savar: “– Ben Allah’ın kuluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Eğer said isem, sevabımın artması için ibadete muhtacım ![]() ![]() – Kaldı ki, ibadet ettiğim için asla Cenab-ı Hak beni cezalandırmayacak, ibadet bana bir zarar vermeyecektir ![]() ![]() – O, ibadet yapanlara sevap vereceğini, iman ve itaat ile Allah’a kavuşanları kesinlikle cehenneme sokmayacağını, mutlaka cennete sokacağını vadetmiştir ![]() Amelinin karşılığı olarak cenneti kazandığı için değil, Cenab-ı Hakk’ın sadık vadinin karşılığı olarak cennete girecektir ![]() “Onlar: Bize verdiği sözde sadık olan ve bizi, dilediğimiz yerinde oturacağımız bu cennet yurduna varis kılan Allah’a hamd olsun ![]() ![]() ![]() Uyan ey ibadet yolcusu, Allah sana merhamet buyursun ![]() ![]() ![]() Allah’tan yardım talep et ve ona sığın ![]() ![]() ![]()
|