01-27-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Tarçın-Baharat
Tarçın-Baharat

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan değerli bir baharattır Uzakdoğu'ya özgü bazı ağaçların kabuklarından elde edilen bu baharatın başlıca iki çeşidi vardır: Seylan tarçını ve Çin tarçını Seylan tarçını Sri Lanka (Seylan), Hindistan ve Birmanya'da kendiliğinden yetişen Cinnamomum zeylanicum'un, Çin tarçını ise Çin'de ve Doğu Hint Adaları'nda yetişen Cinnamomum cassia'mn kabuğudur Seylan tarçını anayurdu dışında Güney Amerika ve Batı Hint Adaları'nda da üretilmektedir Kışın yapraklarını dökmeyen bu ağaçların genç dal ive gövdelerinin kabukları kesilip çıkartıldıktan sonra kurutulur; ama Seylan tarçını kurutulmadan önce dıştaki mantar katmanı soyulur

Bu yüzden Çin tarçını dışı mantar katmanıyla örtülü, oluk biçiminde, öbürü ise kurudukça kıvnlmış, düzgün yüzeyli borumsu parçalar halindedir Her ikisinin de bileşiminde yüzde 0,5-2 oranında uçucu yağ bulunur Tarçın genellikle toz haline getirilerek kullanılan tatlımsı ve hoş lezzetli bir baharattır (Çin tarçını öbürüne göre daha keskindir) Eskiçağlarda baharat ticaretinde çok önemli bir yer tutan ve yalnızca baharat olarak değil, ölülerin mumyalanmasından dinsel ayinlere kadar çeşitli amaçlarla kullanılan bu bitkisel ürünler günümüzde tat ve koku vermek için yiyeceklere ve içeceklere katılır Ayrıca, kabuklardan çıkarılan uçucu yağ (tarçın esansı) da gıda, parfüm ve eczacılık sanayisinde koku verici olarak kullanılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|