01-26-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Tarım-Bilimsel Gelişmeler
Tarım-Bilimsel Gelişmeler

Buğday, mısır, pirinç ve sebze gibi geleneksel ürünler her zaman olduğu gibi bugün de yetiştirilmekte, ama yeni yöntemler ve deneylerle değişik iklim ve topraklara uygun yeni tarım ürünleri de geliştirilmektedir Ayrıca geçmişte bütün ekini yok eden bazı hastalıklara karşı dayanıklı bitkiler de yetiştirilmektedir Kimyasal gübreler ve zararh otlara karşı kullanılan ilaçlar da verimi artırmıştır Ne var ki, bu tür maddelerin bazı sakıncaları da vardır Her yıl kullanılan kimyasal maddenin etkisi azalmakta, etkili olabilmek için daha fazla gübre ve ilaç gerekmektedir
Bunun sonucunda yabanıl yaşam tehlikeye girmekte, kimyasal maddelerin sızdığı içme suları kirlenebilmektedir Bu soruna çözüm bulmak için bazı çiftçiler eski organik tarım yöntemlerine dönmeye, zararlı hayvanlara karşı doğal yöntemleri ve gübre olarak hayvan dışkısını kullanmaya başladı Hormon ve kimyasal maddeler verilerek, hayvanlardan daha kısa sürede, daha fazla et elde edilebilmektedir Ciddi hastalıklar aşılarla önlenmekte, tedavi için antibiyotikler kullanılmaktadır Hayvanları küçük bölmelere koyarak yoğun beslemeye alma uygulaması yaygınlaşmıştır Böylece birçok hayvan gün ışığına çıkarılmadan, yoğun olarak beslenmekte ve hayvanların bu biçimde yetiştirilmesi geleneksel yöntemlerden daha ekonomik olmaktadır Bazı kişiler bu uygulamayı acımasız bulmakta ve kimyasal katkı maddeleri içeren yemlerle beslenen hayvanların etinin insana zarar verebileceğini belirtmektedir Çiftçiler ise, bu yöntemlerle hayvanlarına daha özenle bakabildiklerini ve yeni tekniklerden geri dönülmesi durumunda hayvan ürünleri fiyatlarının artacağını ileri sürmektedir

Günümüzde çiftçilere daha fazla kazanç sağlayan birçok yeni bitki geliştirilmiştir Bunlar genellikle, dünyanın bir bölgesinde eskiden beri var olan ve işleme tekniklerinin gelişmesiyle yeni kullanım alanları bulunan ürünlerdir Bugün dünyanın birçok yerinde soyafasulyesi büyük miktarlarda üretilmektedir Soyafasulyesinden elde edilen yağ, margarin, sıvıyağ ve mayonezin yam sıra boya ve vernik yapımı gibi alanlarda da kullanılmaktadır
İnsanların yaşam biçimindeki değişiklikler tarımı da etkilemiştir Yiyecekleri saklamada derin dondurma tekniklerinin gelişimi, dondurmaya uygun sebze ve meyvelerin geliştirilmesini sağladı Sebze ve meyvenin ambalaj -lanmaya başlanması kolay bozulmayan türlere olan talebi artırdı Beslenmede fazla hayvansal yağ almanın zararlı olduğu inancı birçok insanın domuz ya da sığır eti yemekten vazgeçerek, "beyaz et"e, yani kümes hayvanlarına ve yağlı olmayan ete yönelmesine yol açtı Ayrıca işlenmemiş tahıl gibi doğal bitkisel yiyeceklere olan istek de arttı
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|