Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
savaşı, thermopilai

Thermopilai Savaşı

Eski 01-19-2010   #1
Şengül Şirin

Thermopilai Savaşı

Thermopilai Savaşı

İÖ 480'de Yunanistan'ın doğu kıyısındaki Thermopilai Geçi-di'nde Persler ile Yunanlılar arasında oldu Pers Kralı Kserkses {bak Kserkses) Babil'den Mısır'a kadar uzanan topraklarına Yunanistan'ı da katmak istiyordu Bu amaçla dönemin en büyük ordusunu toplayarak Makedonya üzerinden Tesalya'ya yürüdü Sparta Kralı Leonidas, komutasındaki 300'ü Spartah, yaklaşık 7000 kişilik küçük bir kuvvetle Pers ordusunu Thermopilai'de karşıladı Persler'in geçidi aşma girişimi Yunanlılar'ın başarılı savunması karşısında sonuçsuz kalıyordu

Kral Kserkses'in kendisini ödüllendireceğini düşünen Yunanlı Ephialtes, Pers kuvvetlerine Yunanlılar'ı arkadan kuşatmalarını sağlayacak bir yol gösterdi Bir ihanet karşısında kaldığını anlayan Leonidas önce askerlerinin bir bölümünün yaşamını güvence altına aldı Geriye kalan 300 Spartah, 400 Thebaili ve 700 Thespiaili askerden oluşan küçük bir birlikle Persler'in saldırılarını püskürtmeye çalıştı

Üç gün süren kanlı çatışma sonunda Yunanlılar'ın tümü öldü Persler Yunanistan'ın içlerine kadar ilerlemeyi başardılarsa da ağır kayıplar verdiler Yunanlılar'ın, sayıları yüz binleri bulan Pers ordusu karşısındaki günler süren direnişi büyük bir kahramanlık örneği olarak tarihe geçti Tarih biliminin babası sayılan Eski Yunanlı tarihçi Herodot, bu ünlü çarpışmayı Herodot TarihVnûe {Historiai) ayrıntılı olarak anlatır {bak Herodot)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com