01-14-2010
|
|
Şengül Şirin
|
Tevhidi Tedrisad Kanunu
TEVHIDI TEDRISAT KANUNU
Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile egitim birligi bir sistem olarak benimsenmis bulunmaktadir Yeni Türkiye’nin kültür hayatinda çok önemli bir asamayi basariya ulastiran Tevhid-i Tedrisat Kanunu, aslinda büyük bir kültür hamlesidir Egitimin birlestirilmesi ile, özellikle 19 yüzyil sonlarindan beri Türkiye egitiminde görülen medrese ve okul (mektep) diye devam eden ikililige son verilmistir “Tevhid-i
Tedrisat Kanunu” ile ögretim ve egitim birligi saglanarak milli kültür birligine yönelmek istenmistir Ögretim ve egitime milli ve laik bir karakter veren Tevhid-i Tedrisat Kanunu, milli gelisme tarihinde daima büyük yer tutacak bir inkilabin da adi olmustur
3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu, ögretim ve egitimin birligini saglamakla beraber medreselerin de kaldirilmasini saglamistir Keza 3 Mart 1924 tarihli, Ser’iye ve Evkaf Vekaletlerinin kaldirilmasina dair kanunla da, vakiflarin bagli bulundugu vekalet (bakanlik) kaldirildigindan ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun üçüncü maddesi ile de Ser’iye ve Evkaf Vekaleti bütçesinde mektepler (okullar) ve medreseler için ayrilan ödenek Maarif Vekaletine (Milli Egitim Bakanligina) devredildiginden, medreselerin kaderini tayin Maarif Vekaletine birakilmistir
2 Mart 1926′da kabul edilen, “Maarif Teskilati Hakkinda Kanun” Tevhid-i Tedrisat (Ögretimin Birlestirilmesi) Kanunun ilkelerinin isigi altinda egitim hizmetlerini düzenlemistir Devletin izni olmadan hiç bir okulun açilmayacagini öngören Maarif Teskilati Hakkinda Kanun ayni zamanda çagdisi bütün derslerin okul müfredat programlarindan kaldirilmasini da saglamistir
|