Cehennem’den Kaçan Adam.. |
|
|
#1 |
|
b@ron
|
Cehennem’den Kaçan Adam..![]() O bir sahâbî! Ay Yüzlü Güzelin genç ümmeti![]() O bir sahâbî! “Anam babam sana feda olsun!” diyecek kadar samîmi ![]() O bir sahâbî! Gül kokulu sevgiliye yoldaş Kâinatın Efendisi’ne tâbî![]() ![]() O bir sahâbî! Genç yaşta mü’min îmanda kemâl sahibi![]() O bir sahâbî! Her dem nefsine karşı savaşın yılmaz mücâhidi![]() Öyle bir savaş ki; düşman amansız mücâhede çetin mücadele hummalı idi![]() Bir gün bir ihtiyacı için ’ın Sevgilisi (S A V ) onu çarşıya göndermişti Kalbinde Rasûlü’ne (S A V ) hizmet etmenin sevinci kutlu Medine sokaklarında adım adım ilerledi Tam Ensar’dan bir zatın kapısı önünden geçiyordu ki; Ensar’dan bir hanımı banyo halinde görüverdi Ne var ki gözlerini hemencecik geri çeviremedi Ona bakmıştı… Bu bakış içine büyük bir korku salmıştı Bu korku ile koşarak hızla oradan uzaklaştı![]() - Ne yaparım şimdi ben? dedi kendi kendine Ne yaparım? Ya (c c ) Rasulü’ne (S A V ) vahiyle bildirilirse? Nasıl bakarım Efendi (s a v)’min aydan aydınlık yüzüne?Karmakarışık duygularla koştu Sa’lebe (r a )… Nereye gittiğini bilmeden koştu… Koştu… Koştu…Sığındı Mekke ile Medine arasında bir dağın kuytu yerine Korku dehşet ve şaşkınlık içindeydi Sa’lebe…Bir nazarla yıkılmıştı… Bir nazardı O (r a )’nu vuran yerden yere… Uygunsuz bir bakış sadece… Günler birbirini kovaladı Sa’lebe tam kırk gün dağlarda konakladı Onca genişliğine rağmen yeryüzü çok ama çok dardı Geceyi bölen feryadı dağlarda yankılandı:“Keşke rûhumu ruhlar içinde cesedimi cesetler içinde kaybettirseydin de hüküm vermek için beni ortada bırakmasaydın ”Geceler tâ subh olunca inletir bu dert beni ![]() Derdimin içinde dermânımdır Hû diyen![]() Sabahlara kadar inleten bir derde mübtelâydı Sa’lebe Sığınacak bir tek sığınak; hâlini arz edecek bir tek Cenâb-ı Hakk (c c ) vardı![]() Bu âni gidiş birden yok oluş Kâinâtın Efendisi’ni (S A V ) endişeye sevk etti Çünkü O (S A V ) ümmetine karşı son derece müşfikti Kırk gün boyunca Sa’lebe (r a )’yi arattı Bu âni kayboluş yüreğini kanattı Hâlinden şikâyet eden kadına cevap veren yüce kudret Sa’lebe’ye de rahmet nazarıyla baktı Cebrâil (a s)’i göndererek Rasûlün’ü (S A V ) rahatlattı Cebrâil:- Yâ Muhammed (S A V )! Rabbin (c c ) sana selam ediyor ve diyor ki; “Ümmetinden bir adam şu dağın içinde bana sığınıyor ” dedi![]() Vahyin aydınlığında handân eyle yâr beni Hükmün ile dîdâr-ı cemîline sar beni Mecnûn ürpertisiyle tevbe eşiğindeyim Âyetin de lütfundur; incitmez nazar beni Madem utanıyorum kem yüzümle gelmeye Secde ile tenimden yıkasa sular beni ![]() Hz Ömer ile Selman (r a) düştüler yola Mekke ile Medine arasında mekik dokudular adeta Bir çobana rastladılar uzun bir arayıştan sonra![]() - Bir genç arıyoruz günlerdir kayıp bir genç Rastladın mı hiç bu dağda bayırda ya da bu civarda böyle bir civana?- Sanırım siz şu Cehennem’den Kaçan Adam’ı arıyorsunuz? dedi çoban gülümseyerek Ve devam etti; O her gece yarısı ellerini başına koyar dağa doğru koşar; “Keşke ruhumu ruhlar içinde cesedimi cesetler içinde kaybettirseydin de hüküm vermek için beni ortada bırakmasaydın ” diye bağırır ![]() Gece yarısına kadar bekledi Hz Ömer ile Hz Selman![]() Doğru tahmin etmişti çoban Bu genç Sa’lebe’den başkası değildi Ömer Sa’lebe’yi görünce sevinçle koştu O’nu kucakladı bağrına bastı Genç yaşlı gözlerle titreyerek Ömer’e baktı:- Yâ Ömer! Rasulullah (S A V ) günahımı biliyor mu? diye sordu![]() - Bilmiyorum dedi Ömer Bilmiyorum Ancak dün yine seni andı ve bulup huzuruna getirmemiz için bizi sana yolladı![]() Genç çaresiz bu emre uyarak Medine’ye doğru yol aldı Yine de içinde yenemediği bir korku ifadesi zor bir mahcubiyyet vardı![]() - Ya Ömer! Ne olur! Ne olur beni huzura birden çıkarmayın Rasulullah (S A V ) namazda iken huzuruna varmak istiyorum dedi Kabul ettiler kutlu sahabeler Sa’lebe’nin bu isteğini![]() Sa’lebe henüz Mescid’e girmişti ki; Rasûlü’nün (S A V ) o lâtif sesini kıraatini işitti O (S A V )’nun sesini işitmesiyle kendinden geçti Bayıldı düştü yere Rasûl-i Ekrem (S A V ) selam verince onları gördü ve sordu:- Ya Ömer! Ya Selman! Sa’lebe’ye ne oldu? - Ya Rasûlallah (S A V ) sesinizi işitince bayıldı dediler![]() Kâinatın Efendisi (S A V ) Kalktı Onu hareket ettirdi ayılttı ve sordu:- Neden kaçtın bizden Ya Sa’lebe? - Günahım yüzünden Ya Rasûlallah (S A V )! dedi Sa’lebe![]() - Sana günahları ve hataları yok eden bir âyet bildireyim mi?Kafasını salladı Sa’lebe ” evet” anlamında ![]() “Deki; Rabbimiz! Bize dünyada iyiyi ve güzeli ahirette de iyiyi ve güzeli ver Bizi ateşin azabından koru ” (Bakara 202)![]() - Günahım Ya Rasûlallah (S A V ) daha büyük!- Bilakis ’ın (c c ) kelamı daha büyüktür! buyurdu Rasûlü (S A V ) Sonra evine dönmesini emretti Ona Döndü Sa’lebe dönmesine ancak bir türlü kendine gelemedi Üzüntüden hastalandı yatağa düştü vücudu kaskatı kesildi Bir hafta sonra kutlu sahabi Selman Peygamber (S A V )’in huzuruna geldi![]() - Ya Rasûlallah (S A V )! Sa’lebe’den haberiniz var mı? Muhakkak o günahından ötürü hasta harab ve bitab düştü dedi Selman’ın bu sözü üzerine hemen ayağa kalktı Rasulullah (S A V ): “Kalkınız birlikte yanına gidelim!” buyurdu![]() Gittiler yanına Sa’lebe çok bitkin ve tanınmayacak haldeydi Rasulullah (S A V ) Onun başını kaldırarak mübarek kucağına koydu Ancak Sa’lebe ani bir hareketle başını O (S A V )’nun kucağından kaçırdı Rasulullah (S A V ) sordu:- Başını kucağımdan niçin kaçırdın? - Çünkü o günahlarla doludur dedi Sa’lebe![]() - Şikayetin nedir? - Günahlarım Ey ’ın Rasûlü (S A V )! Kemiğimin etimin ve derimin arasında karınca yürümesi gibi dolaştığını hissediyorum![]() - Neyi arzuluyorsun? - Rabbimin mağfiretini ![]() O sırada Cebrail(a s ) geldi ve vahyetti:- Ya Muhammed (S A V )! Rabbin (c c ) sana selam ediyor ve diyor ki: “Eğer bu kulum gerçekten yer dolusu günahla bana gelse ben de O’nu yer dolusu mağfiretle karşılarım ”Nebiyy-i Ekrem (S A V ) bunu Sa’lebe’ye bildirince Sa’lebe bir çığlık attı ve ruhunu Hakk’a teslim etti Rasulullah (S A V ) O’nun yıkanarak kefenlenmesini emretti Namazını kıldırdığı zaman da parmak uçlarına basarak yürüdüğü görüldü Defin işleri tamamlandığında ashab-ı kiram sordular:- Ya Rasulallah (S A V )! Seni namaz esnasında parmak uçlarına basarak yürürken gördük Sebebi nedir Buyurdular ki:“Beni hak ile nebi olarak gönderene yemin ederim ki Sa’lebe’yi tezyin etmek için meleklerden inenlerin çokluğu sebebiyle ayağımı basacak yer bulamadım ”Melekler’in tezyîn ve tekfîn ettiği ![]() “Cehennem’den Kaçan Adam” Rabbi’nin (c c ) mağfiretine ermişti![]() Ne mutlu Cehennem’den kaçabilenlere…!! Ne mutlu Sa’lebe’ye…!!
alıntı
|