Abdulhamit'in özel Yaptırdığı çeşmeyi Kırdılar
Sultan 2 Abdülhamit'in ünlü İtalyan mimar Raimondo D'aran-co'ya özel olarak yaptırdığı Maçka Demokrasi Parkı girişine koyulan 108 yıllık Maçka Çeşmesi kimliği belirsiz kişiler tarafından
'Tarihini bilmemenin göstergesi'
Abdülhamit'in özel yaptırdığı çeşmeyi kırdılar   Sultan 2 Abdülhamit'in ünlü İtalyan mimar Raimondo D'aran-co'ya özel olarak yaptırdığı Maçka Demokrasi Parkı girişine koyulan 108 yıllık Maçka Çeşmesi kimliği belirsiz kişiler tarafından birçok yerinden kırıldı Sprey boyayla üzerine yazılar yazılarak tahrip edilen nadide çeşmenin kırık mermer parçaları yaklaşık iki haftadır çevrede sahipsiz bir şekilde bekliyor Çevredeki esnaf ve vatandaşlar çeşmenin bölgede sık sık görülen tinerci çocuklar ve şarapçılar tarafından kırıldığını iddia etti
Dönemin saray başmimarı D'aran-co'nun "Geç Osmanlı" eserlerinin önemli bir örneği sayılan çeşme, 1958'de Tophane'deki Nusretiye Camii önündeki yol genişletme çalışmaları sırasında Maçka'ya taşınmışta Dönemin mimar ve tarihçileri tarafından
"Adnan Menderes'in Yıldırım Yıkma Harekatı" olarak adlandırılan taşıma işlemlerinde birçok tarihi eser zarar görmüştü D'aran-co'yla ilgili çalışmalar yapan Prof Dr Afife Batur ise çeşmenin önemini vurgulayarak, "Böyle önemli bir eserin bu hale düşmesi cehaletin, kentini sevmemenin, tarihe ve tarihi eserlere çok önem verdiğini söyleyip tarihini hiç bilmemenin göstergesidir" diye tepki gösterdledi (İLKER AKÜNGÖR / VATAN )