![]() |
Sabahattin Ali- öykü ve Roman Yazarı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sabahattin Ali- öykü ve Roman YazarıSabahattin Ali- öykü ve Roman Yazarı Sabahattin Ali (1907-1948), öykü ve roman yazarı olarak yapıtlarında toplum sorunlarını tüm çıplaklığıyla yansıtan ve cumhuriyetin ilk yıllarında filizlenen Gerçekçilik Akımı'nın öncülerinden sayılan bir yazarımızdır ![]() ![]() ![]() Sabahattin Ali, o dönemlerde Osmanlı Devleti sınırlarının içinde bulunan Gümülci-ne'nin Eğridere köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konya'da öğretmenliği sırasında bir dost toplantısında okuduğu, Atatürk'ü yeren bir şiirinin ihbar edilmesi üzerine 1932'de bir yıl hapse mahkûm edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1945'te, kendisine karşı Milliyetçi-Turancı kesimden yöneltilen eleştiriler üzerine bakanlık emrine alındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabahattin Ali'nin gelişmesinde savaşlar ve siyasal dalgalarımalar içinde geçirdiği çocukluğunun, sanata ve düşünce dünyasına açık olan babasının önemli bir yeri vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirleri ilgi görmesine karşın, Sabahattin Ali öykü ve roman alanını seçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1943'te yayımladığı üçüncü kitabı Yeni Dünya'daki öykülerin tümü gözlem ve yaşantılara dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabahattin Ali Türk edebiyatında köyü ve köylüyü belli bir bakış açısı altında inceleyen ilk yazardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta sınıftan kişileri de öykülerine konu alan yazar, aydınlan da olumlu ve olumsuz yanlanyla, tedirginlikleriyle ya da düzene uyum sağlamanın verdiği rahatlık içindeki yaşayışlanyla anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazdıklannın halk tarafından okunmasını amaçlayan Sabahattin Ali öykü ve romanlarında yalın bir dil ve anlatım kullanmıştır ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Sabahattin Ali- öykü ve Roman Yazarı |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Sabahattin Ali- öykü ve Roman YazarıSabahattin Ali Kimdir? 25 Şubat 1907 tarihinde, bugün Bulgaristan sınırları içindeki Gümülcine kazası Eğridere köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() Hey bir zaman bakıp bakıp Seyrine doyamadığım! Şimdi gurbette bırakıp Sesini duyamadığım! Evde kapanıp kaldın mı? Seyrana çıkıp güldün mü? Başkalarının oldun mu? 'Benimsin!' diyemediğim! Akıtıp gözüm yaşını Hatırlarım gülüşünü; Kıvırcık saçlı başını Göğsüme koyamadiğım! Dik yamaçların selisin, Sen benden daha delisin, Şimdi kimlerin kulusun? Başını eğemediğim! Nasıl vurgunum bilirdin, Niçin benden yüz çevirdin? Kimlerin koynuna girdin? Öpmeğe kıyamadığım! 1931 yılında bölücü propaganda yaptığı ihbarı üzerine üç ay tutuklu kaldı, kovuşturma sonunda aklandı ![]() ![]() geçmedi yare sözümüz yollarda kaldı gözümüz yere sürüldü yüzümüz böyleymiş karayazımız ![]() çiçekler açılmaz oldu pınarlar içilmez oldu yar bize gülmez oldu böyleymiş kara yazımız ![]() yalnız ona yar demiştik onda bir şey var demiştik o bizi anlar demiştik böyleymiş kara yazımız ![]() hey gönül gene bu gece kederim geceden yüce gel susalım beraberce böyleymiş kara yazımız ![]() Konya ve Sinop Hapishanelerinde yattı [Eğer, yolunuz Sinop ‘a düşerse ve halen Müze olarak gezilebilen Ünlü Sinop Cezaevinde Sabahattin Ali’nin duvarlarından sular süzülen nemli hücresini de görebilirsiniz ![]() burda çiçekler açmıyor kuşlar süzülüp uçmuyor yıldızlar ışık saçmıyor geçmiyor günler geçmiyor ![]() avluda volta vururum kah düşünür otururum türlü hayaller görürüm geçmiyor günler geçmiyor ![]() dışarıda mevsim baharmış gezip dolaşanlar varmış günler su gibi akarmış geçmiyor günler geçmiyor ![]() gönülde eski sevdalar gözümde dereler bağlar aynadan hayalin ağlar geçmiyor günler geçmiyor ![]() yanımda yatan yabancı her söz zehir gibi acı bütün dertlerin en gücü geçmiyor günler geçmiyor 1933'te memuriyet kaydı silindi ![]() ![]() 1937'deki askerliğini takiben, önce Ankara Musiki Muallim Mektebi Türkçe öğretmenliğine, ardından çevirmen, öğretmen ve dramaturg olarak çalışacağı Devlet Konservatuarı’na atandı (1938) ![]() Çeşitli resmi kuruluşlarda 1945 yılına kadar çalıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Sensin kalbim değildir, böyle göğsümde vuran, Sensin "Ülkü" adıyla beynimde dimdik duran Sensin çeyrek asırlık günlerimi dolduran Seni çıkartsam ömrüm başlamadan bitiyor Hem bunları ne çıkar anlatsam bir düziye Hisler kambur oluyor dökülüyor yazıya Kısacası gönlümü verdim Ulu Gazi'ye Göğsümde şimdi yalnız onun aşkı yatıyor ![]() dörtlüklerini de içeren Atatürk'e övgü şiiri yayımladı ve karşılığında MEB Talim Terbiye Dairesi Mümeyyizliği’ne atanarak işsizlikten kurtuldu (30 Eylül 1934) ![]() Dağlar dik, çeşmeler kuru Yarimin benzi çok sarı Ölüm var, dönülmez geri Yürü yağız atım yürü ![]() ![]() ![]() Dağlar geçilmiyor kardan Aman yok candarmalardan Ayrılamadım bu yardan Yürü yağız atım yürü ![]() ![]() ![]() Yarim bu gece yoruldu Kaçırdığıma darıldı Bak daha sıkı sarıldı Yürü yağız atım yürü ![]() ![]() ![]() Nasıl titriyor korkudan Kaldırdım onu uykudan Sesler geliyor doğudan Yürü yağız atım yürü ![]() ![]() ![]() Peşime düştü takipler Boynumu bekliyor ipler Zeybekler seni ayıplar Yürü yağız atım yürü ![]() ![]() ![]() Yurt dışında çıkmak için anlaştığı, kendisine kılavuzluk yapan Ali Ertekin tarafından, Bulgaristan sınırı yakınlarında Sazara köyü civarındaki ormanda , 2 Nisan 1948 tarihinde Bulgaristan sınırında öldürüldü ![]() ![]() Ela gözünden akan Ateşli nazarların Acaba acımadan Kimi yakacak yarın? Dudakların acaba Kimlerle öpüşecek? Kimler yarın acaba, Tuzağına düşecek? Anlıyorum, bizlerden İntikam alıyorsun ![]() Lakin ey kadın bilsen, Nasıl alçalıyorsun ![]() ![]() ![]() Sağlığında yayımlanmış dokuz kitabına, Varlık dergisinde tefrika edilen Esirler (1936) oyunu da eklenince on kitabı, yedi ciltlik bir külliyat halinde Varlık Yayınları arasında tekrar basıldı (1965/1966) ![]() ŞİİRLERİ: Dağlar ve Rüzgâr (1934) Değirmen Dağlar ve Rüzgâr (1965) Dağlar ve Rüzgâr, Kurbağaların Serenadı, Öteki şiirler (1988) tüm şiirleri ROMAN: Kuyucakli Yusuf (1837-1988) Çok Güzel bir Roman İçimizdeki şeytan (1940-1982) Kürk Mantolu Madonna (1943-1988) Çok Güzel bir Roman ÖYKÜ: Değirmen (1935) Kağnı (1936-1983) Ses (1927-1972) Yeni Dünya (1943-1982) Sırça Köşk (1980) OYUN: Esirler (1966) BESTELENEN ŞİİRLERİ Dağlar, Sezen Aksu - Dağlardır Dağlar Hapishane Şarkısı - 3, Ahmet Kaya - Geçmiyor Günler Hapishane Şarkısı - 5, Edip Akbayram - Aldırma Gönül Kara Yazı, Ahmet Kaya - Kara Yazı Kız Kaçıran, Ahmet Kaya - Kızkaçıran Leylim Ley, Zülfü Livaneli - Leylim Ley
![]() |
|