Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mal, olmuş, sözler, tarihe, tarihi

Tarihe Mal Olmuş Tarihi Sözler

Eski 12-29-2009   #1
KRDNZ

Tarihe Mal Olmuş Tarihi Sözler

Tarihe yön veren devlet adamlarının, komutanların ya da meşhur filozofların inci taneleri gibi dizilmiş özlü sözleri, hemen herkesin ilgisini çekerPeki hangi söz nasıl söylenmiştir
Tarihe Mal Olmuş Popüler Sözler’ (Nesil Yayınları) adlı kitabıyla, meşhur sözleri ve bu sözlerin sarf ediliş amaçlarını bir arada topladı Okuyucuya genel kültür açısından katkı sağlamayı amaçlayan kitap; Günlük hayata sıklıkla duyduğumuz ancak niçin ve neden söylendiği pek bilinmeyen sözleri bir araya toplamış

Sen de mi Brütüs?’:
Roma İmparatoru Sezar’ın ölümü, kalabalık bir grubun kendisine saldırması sonucu gerçekleşmiştir İsyancılara karşı bir müddet direnen İmparator, kendisini bıçaklayanlar arasında evlatlığı Brütüs’ü de görünce bu sözü
sarf etmiştir

‘Geldim, gördüm, yendim’:
Roma İmparatoru Sezar’a ait bu söz, Pontus asıllı Basforos Kralı II Pharnake ile şimdiki Tokat’ın Zile ilçesinde yapılan savaş sonunda söylenmiş Galip gelen Sezar, Roma Senatosu’na yolladığı mektupla savaşın neticesini bildirir: “Geldim, gördüm, yendim

‘‘Selam verdim, rüşvet değildir deyü almadılar’
16 asırda yaşayan Fuzuli’nin ‘Şikâyetname’sinde geçen bu söz, toplumdaki çarpıklığı, adalet ve hukuk sisteminin gidişatını anlatması bakımından önemlidir

‘İşte Paşam, İstanbul’
1949- 957 tarihleri arasında İstanbul valiliği ve belediye başkanlığı yapan Ord Prof Dr Fahrettin Kerim Gökay’ın, İsmet İnönü’ye söylediği meşhur söz 1950 seçimlerinden önce seçim konuşmasını yapan İnönü’ye kalabalığı gösteren Gökay, ‘İşte Paşam, İstanbul’ demiştir Ancak seçim, CHP açısından bir hüsranla neticelenmiş ve CHP o yıl İstanbul’dan hiç milletvekili çıkaramamıştır

Yaratılanı hoş gör Yaradan’dan ötürü’
Yunus Emre’nin insanlık sevgisi Allah’a olan muhabbetiyle açıklanır
‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi /
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’
Kanuni Sultan Süleymanbir şiirinde yer alan bu beyti hasta yatağına düştüğünde söylemiş Beyitte geçen ilk ‘devlet’ ‘makam- mevki’ anlamında kullanılmış ikinci kez geçen ‘devlet’ ise ‘saadet’ manasında söylenmiştir

‘Yollar yürümekle aşınmaz’
60’lı yılların sonunda Adalet Partisi’nin Ankara il kongresinde bir delege sürekli yapılan gösteri yürüyüşlerinden şikâyetçidir Bu isteğini Süleyman Demirel’e ileten delege hazır cevaplılığıyla bilinen Demirel’in bu ilginç sözüyle karşılaşır

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com