![]() |
Şaka Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() Şaka EtmekSual: Bazı arkadaşlar yerli yersiz şaka yapıyorlar ![]() ![]() CEVAP İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki: Peygamber efendimiz de şakalaşır, (Ben de şaka yaparım, fakat doğru konuşurum) buyururdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Binek isteyen yaşlı bir kadına da (sana bir deve yavrusu vereyim, ona binersin) buyurunca kadın, (Deve yavrusu beni nasıl götürsün?) der ![]() ![]() Ümmü Eymen isimli bir kadın gelir, ben falancanın hanımıyım, sizi kocam davet ediyor der ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Arkadaşına üzücü şaka yapma!) [Tirmizi] (Münakaşa etmeyen, haklı olsa da, kimseyi incitmeyen, şaka veya güldürmek için, yalan söylemeyen, iyi huylu olan Müslüman Cennete girer ![]() (İnsanları güldürmek için yalan söyleyenlere, yazıklar olsun!) [Ebu Davud] (Çok gülen hafife alınır ![]() ![]() ![]() (Şakası doğru olanı Allahü teâlâ sorumlu tutmaz ![]() ![]() (Ölçüsüz şaka yapan hafife alınır ![]() Hz ![]() ![]() Rabia hatun, (Günah olmayan işlerde, gönül almak için şakalaşmak mürüvvettendir) buyurdu ![]() Hikmet ehli buyuruyor ki: Her şeyin tohumu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şakada da edebi muhafaza etmeli ![]() ![]() Şakası da ciddidir Peygamber efendimizin, (Ciddisi de, şakası da ciddidir) buyurduğu hususlar vardır ![]() Bir kimse, şakadan veya rol gereği, iki şahit yanında evlense, gerçekten evlenmiş olur ![]() ![]() Bir kimse, kölesine (seni azat ettim) dese, gerçekten kölesi azat edilmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tehdit edilmeden, bir zaruret yok iken, şaka ile, alay ile kâfir olayım demek, dini bilgilere hurafe ve inanmıyorum demek, günah işletenlere helal olsun demek küfürdür ![]() ![]() ![]() Küfre düşürücü ifade kullananın imanı gider de haberi olmaz ![]() (Öyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz ![]() ![]() (Ameller niyete göredir) hadis-i şerifi, taatlara ve mubahlara niyete göre sevap verileceğini bildirmektedir ![]() ![]() ![]() Bir hıristiyan kızı, bir müslüman erkeğe, (Benimle dans edersen müslüman olurum) dese, müslümanın, iyi niyetle onunla dans etmesi veya başka günah işlemesi caiz olmaz ![]() Gülmek ve Küfür Sual: Bazı cahiller, şaka ile (Ben hocaların bulunduğu Cennete değil, artistlerin, dansözlerin şarkı çalıp oynadığı Cehenneme gitmeyi isterim) diyerek gülüyorlar ![]() CEVAP Cehennem gülüp oynama yeri değil, şiddetli azap çekme yeridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Gülerek günah işleyen, ağlayarak Cehenneme gider ![]() İnanmayanların alay ettikleri gibi, Cehennem gülüp oynama yeri değil, zalimlerin, hainlerin şiddetli azap görecekleri bir ceza yeridir ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Köy düğünlerinde, oyun için, bir erkeğe kız elbisesi giydirip kaçırıyorlar ![]() ![]() CEVAP Oyun için, şaka için de olsa, zaruretsiz erkek kadın elbisesi, kadın da erkek elbisesi giymemelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kadın elbisesi giyen erkeğe, erkek elbisesi giyen kadına lanet olsun!) [Hakim] (Kadın gibi davranan erkeğe, erkek gibi davranan kadına lanet olsun!) [Buhari] (Erkeğe benzemeye çalışan kadın, kadına benzemeye çalışan erkek bizden değildir ![]() ![]() (Kendini erkeğe benzeten kadın, içki içmeye devam eden ve deyyus Cennete girmez ![]() Peygamber efendimiz, erkek kılığına girip mızrak kuşanmış bir kadını görünce (Erkeğe benzemeye çalışan kadına, kadına benzemeye çalışan erkeğe lanet olsun) buyurdu ![]() ![]() Bu günahları veya başka büyük günahları işleyen bir kimse, eğer iman ile ölürse, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete girer ![]() ![]() Sual: Şaka olarak, bir arkadaşı herhangi bir şekilde korkutmak veya bir eşyasını alıp saklayarak, arattırmak günah mıdır? CEVAP Her ne şekilde olursa olsun, üzmek, korkutmak caiz değildir, günahtır ![]() (Arkadaşınızın bir şeyini ciddi olarak da, şaka olarak da almayın!) [Tirmizi] (Bir kimse, bir mümini korkutursa, Allahü teâlâ da, uzunluğu bin yıl olan günde, onun korkusunu artırır ![]() (Bir Müslümanı korkutan, kıyamet korkularından emin olmaz ![]() (Korkutucu şeyler söylemeyin!) [Deylemi] (Allah’a ve ahirete inanan kimse, bir Müslümanı korkutmasın ![]() (Bir Müslümana, haksız olarak, korkutucu bir gözle bakan kimseyi, Allahü teâlâ da kıyamette korkutur ![]() (Müjdeleyici olunuz, korkutucu olmayınız, kolaylık gösteriniz, güçlük göstermeyiniz!) [Ebu Davud] (Bir demir [veya yaralayıcı, öldürücü bir alet] ile arkadaşına işaret edip korkutan kimseye, melekler lanet eder ![]() Bir kimse, arkadaşı uyuklarken, onun ok kabından bir ok aldığı sırada, arkadaşı korkarak uyandı ![]() (Müslümanı [herhangi bir şekilde] korkutmak helal değildir ![]() Yine bir kimse, arkadaşının ayakkabılarını gizlice alıp sakladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şaka ile arkadaşını korkutan birisine de Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Müslümanı korkutmak büyük zulümdür ![]() Sual: Bir arkadaşın kalemini sakladım ![]() ![]() ![]() CEVAP Birinin malını, parasını şaka olarak alıp saklamak caiz değildir ![]() ![]() ![]() Diyelim ki; arkadaşa aldığınız kalemi vermekle on sevap yazılmışsa, onu üzdüğünüz için yüz günah yazılmıştır ![]() Neticede kârda değil, zarardasınız ![]() Cemaatle nafile namaz kılmanın mekruh olduğunu bilen bazı kimseler, cemaatle nafile kılmayı adıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: (Az bir haramdan kaçmak, 80 bin nafile hac sevabından efdaldir ![]() (Bir zerrecik bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir) [R ![]()
|