![]() |
Sözcük Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sözcük Türleri…Sözcük Türleri… ( ![]() Sözcükler tür bakımından üç ana gruba ve sekiz ayrı türe ayrılır ![]() A ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() B ![]() 1 ![]() ![]() ![]() C ![]() 1 ![]() İsim (Ad) Varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsim değişik yönlerden incelenir ![]() * Varlıklara Verilişlerine Göre: a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() Yer adları (Samsun, Uludağ…) Kişi adları (Ahmet, Mustafa…) Ülke adları (Pakistan, Şili) Kitap, dergi, gazete adları (Yaban, Tanin…) Kurum adları (Marmara Üniversitesi, Kızılay) Dil adları (Türkçe, İngilizce…) Din ve mezhep adları (İslamiyet, Ortodoks…) Hayvanlara verilen adlar (Boncuk, Tekir…) Bir isim, her zaman cins ismi olmayacağı gibi her zaman özel isim de olmaz ![]() “Mevsimlerden baharı severim ![]() ![]() “Bugün Bahar sınıfta yoktu ![]() ![]() ![]() “Uzaydan Dünya’nın resmini çekmişler ![]() cümlesinde “Dünya” özel bir isimdir ![]() ![]() “Dün, seni, dünyayı dolaştım, bulamadım ![]() ![]() Not : Özel isimlerin baş harfleri daima büyük harfle yazılır ![]() * Karşıladığı Varlığın Sayısına Göre: a ![]() b ![]() ![]() c ![]() Topluluk isimleri de çoğul eki alabilir ![]() ![]() ![]() ![]() İsimleri ayrıca somut ve soyut oluşlarına göre de gruplandırabiliriz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Sözcük Türleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Sözcük TürleriSÖZCÜK TÜRLERİ Sözcükler tür bakımından üç ana gruba ve sekiz ayrı türe ayrılır: a ![]() b ![]() c ![]() A - İSİM SOYLU SÖZCÜKLER İSİM (AD)Varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsim değişik yönlerden incelenir ![]()
![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() Yer adları (Samsun, Uludağ ![]() ![]() ![]() Kişi adları (Ahmet, Mustafa ![]() ![]() ![]() Ülke adları (Pakistan, Şili) Kitap, dergi, gazete adları (Yaban, Tanin ![]() ![]() ![]() Kurum adları (Marmara Üniversitesi, Kızılay) Dil adları (Türkçe, İngilizce ![]() ![]() ![]() Din ve mezhep adları (İslamiyet, Ortodoks ![]() ![]() ![]() Hayvanlara verilen adlar (Boncuk, Tekir ![]() ![]() ![]() Bir isim, her zaman cins ismi olmayacağı gibi her zaman özel isim de olmaz ![]() “Mevsimlerden baharı severim ![]() ![]() “Bugün Bahar sınıfta yoktu ![]() ![]() ![]() “Uzaydan Dünya’nın resmini çekmişler ![]() cümlesinde “Dünya” özel bir isimdir ![]() ![]() “Dün, seni, dünyayı dolaştım, bulamadım ![]() ![]() Not : Özel isimlerin baş harfleri daima büyük harfle yazılır ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() Topluluk isimleri de çoğul eki alabilir ![]() ![]() ![]() ![]() İsimleri ayrıca somut ve soyut oluşlarına göre de gruplandırabiliriz ![]() ![]() ![]() SIFAT (ÖNAD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir ![]() Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Mavi gözlerine bayıldım ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak sıfatın mutlaka isimden önce gelmesi gerekmez ![]() ![]() “Elinde güzel bir çiçek vardı ![]() ![]() “Elindeki çiçek güzeldi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu genel bilgilerden sonra, şimdi de sıfatların çeşitlerini görelim ![]() a ![]() Varlıkların yapısal özelliklerini ortaya koyan sıfatlardır ![]() ![]() “Kurumuş yapraklar yere döküldü ![]() ![]() ![]() b ![]() Varlıkların diğer varlıklarla ilgileri sonucunda aldığı özellikleri belirten sıfatlardır ![]() ![]() İşaret Sıfatı: Varlıkların bulunduğu yerleri gösteren sıfatlardır ![]() ![]() “Bu evi biz aldık ![]() “Şu evi biz aldık ![]() “O evi biz aldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı işaret sıfatları ise yer bildirir ![]() ![]() Buradaki evi biz aldık ![]() Şuradaki evi biz aldık ![]() Oradaki evi biz aldık ![]() cümlelerinde bulunan altı çizili sözcükler yer bildiren işaret sıfatlarıdır ![]() ![]() Sayı Sıfatları : İsimlerin sayısal özelliklerini bildiren sıfatlardır ![]() ![]() Sınıfta yedi öğrenci vardı ![]() Asıl sayı sıfatı Yedinci öğrenci gelsin ![]() Sıra sayı sıfatı Yedişer kişi geldi ![]() Üleştirme sayı sıfatı Yedi de bir ihtimal var ![]() Kesir sayı sıfatı Çeyrek ekmek aldı ![]() Kesir sayı sıfatı Bunların dışında bazı kaynakların topluluk sayı sıfatı diye adlandırdığı, ikiz çocuk gibi sıfatlar da vardır ![]() Belgisiz Sıfat : İsimlerin nicelik yönüyle belirsizliklerini ifade eden sıfatlardır ![]() Bazı konularda bilgisi yoktur ![]() Birtakım yanlış fikirleri vardı ![]() Hiçbir öğrenci gelmemişti ![]() Bütün kitapları aldı ![]() Her yer tertemizdi ![]() Bir gün bu iyiliğinizi ödeyeceğim ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler belgisiz sıfatlardır ![]() ![]() Soru Sıfatı : İsimlerin niteliğini, herhangi bir özelliğini soran sıfatlardır ![]() ![]() Nasıl filmleri seversin? Kaçar lira ayırmamız gerekiyor? Hangi soruyu çözemedi? Adlaşmış Sıfat Bazen kişinin tam olarak bilinmediği ya da niteliğinin vurgulanmak istendiği durumlarda isim söylenmeyip sıfat, ismin yerine geçirilebilir ![]() ![]() ![]() “Korkak insanların kendine güveni yoktur ![]() cümlesinde niteleme sıfatı olan “Korkak” sözcüğü, “Korkakların kendine güveni yoktur ![]() cümlesinde “insanlar” isminin düşmesiyle adlaşmış sıfat olmuştur ![]() Adlaşmış sıfat olan sözcükten sonra bir isim gelirse, anlam karışıklığını önlemek için iki sözcük arasına virgül (,) konur ![]() İhtiyar, adamlara şöyle bir baktı ![]() İhtiyar adamlara şöyle bir baktı ![]() Not : Sıfatla, onun nitelediği isim arasına hiçbir noktalama işareti konmaz ![]() ZAMİR (ADIL) İsim olmadıkları halde isim gibi kullanılan bu sözcüklere zamir diyoruz ![]() ![]() Zamirler değişik bölümlere ayrılır ![]()
![]() 1 ![]() Şahıs isimlerinin yerine geçen zamirlerdir ![]() ![]() Ben biliyorum ![]() Sen biliyorsun ![]() O biliyor ![]() Biz biliyoruz Siz biliyorsunuz ![]() Onlar biliyorlar ![]() 2 ![]() Bu zamir “kendi” sözcüğüdür ![]() ![]() ![]() Kendim Kendimiz Kendin Kendiniz Kendi Kendileri Bu sözcüklerdeki altı çizili ekler dönüşlülük zamirinin hangi şahsı ifade ettiğini gösterir ![]() Dönüşlülük zamirinin en önemli özelliği, diğer zamirlerle beraber kullanılabilmesidir ![]() ![]() “Bu soruyu ben kendim çözdüm ![]() cümlesinde hem “ben” hem “kendim” zamirleri kullanılmış; böylece “ben” zamirinin anlamı kuvvetlenmiş ![]() 3 ![]() İsimleri, yerlerini işaret ederek karşılayan zamirlerdir ![]() ![]() Bu geldi ![]() ![]() Şu satıldı ![]() ![]() O gidecek ![]() ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler işaret zamirleridir ![]() ![]() ![]() “O, ders çalışıyor ![]() ![]() ![]() Ancak işaret zamirleri insanlar için de kullanılabilir ![]() “Bu benim kardeşim, şu da onun arkadaşı ![]() cümlesinde altı çizili zamirler işaret zamiri oldukları halde şahıs isimlerinin yerlerine geçmiş ![]() ![]() “Bu, tembel; şu, biraz çalışkan; o, sınıfın en iyisi ![]() dersek “o” işaret zamiridir ![]() ![]() Bunların dışında işaret bildiren başka zamirler de vardır ![]() ![]() Burası eskiden boştu ![]() Şurası sizin ev miydi? Orası pek hoşuma gitmedi ![]() Buraları bize aitti ![]() Şuraları temizleyin ![]() Oraları unuttum bile ben ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler de işaret zamirleridir ![]() “Bu kitap benim, öteki senin ![]() cümlesindeki altı çizili zamir gibi daha birkaç işaret zamiri de vardır ![]() 4 ![]() İsimleri, tam olarak belli olmayan bir nicelik yönünden belirten belgisiz sıfatlar, isimler düşünce onları karşılar ve belgisiz zamir olur ![]() “Bazı insanlar çalışkandır ![]() “Bazıları çalışkandır ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok öğrenci bu konuyu bilmez ![]() sıfat Birçoğu bu konuyu bilmez ![]() zamir Hiçbir kalemi beğenmedim ![]() sıfat Hiçbirini beğenmedim ![]() zamir Birkaç yaşlı parkta oturuyordu ![]() sıfat Birkaçı parkta oturuyordu ![]() zamir Sıfat olarak kullanılmayan belgisiz zamirler de vardır: Herkes senin burada olduğunu sanıyordu ![]() Kimse ben haber vermeden içeri girmesin ![]() Hepsi de çok ucuz fiyata satılmış ![]() Bu cümlelerdeki altı çizili sözcükler sadece zamir olarak kullanılabilir ![]() 5 ![]() İsimlerin yerlerine soru yoluyla geçen sözcüklerdir ![]() ![]() “Bu çiçeği sana arkadaşından başka kim getirir?” cümlesinde altı çizili söz, çiçeği getiren kişinin isminin yerine kullanılmıştır ![]() ![]() Çarşıdan ne aldın? Nerede oturuyorsunuz? Hangisi önce geldi? Kaçı bizimle gelecek? Zamirler, kendileri gibi ismin yerine geçen adlaşmış sıfatlarla karıştırılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Bu kadın dün de gelmişti ![]() Yaşlı kadın dün de gelmişti ![]() Bu cümlelerde altı çizili sözlerin ikisi de sıfattır ![]() ![]() “Bu dün de gelmişti ![]() “Yaşlı dün de gelmişti ![]() şekline gelen cümlelerde altı çizili sözler ismin yerine geçmişlerdir ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Sözcük TürleriZARF (BELİRTEÇ) İsimlerin varlıkları ya da kavramları karşıladığını, fiillerin ise hareketleri, oluşları karşıladığını belirtmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() “Güzel bir evde oturmak istiyorum ![]() ![]() ![]() Aynı sözcük; “Bu ev uzaktan daha güzel görünüyordu ![]() ![]() ![]() Kısaca zarflar fiillerle ilgili sözcüklerdir ![]() ![]() 1 ![]() Fiilin durumunu yani nasıl yapıldığını bildiren sözcüklerdir ![]() ![]() O, hızlı koşardı ![]() Çok tatlı gülümsüyor ![]() Bu günler zor geçecek ![]() cümlelerinde altı çizili sözler durum bildiren zarflardır ![]() ![]() Zarfın mutlaka fiillerden önce gelmesi şart değildir ![]() ![]() “Dışarıdan kesik kesik köpek havlamaları geliyordu ![]() cümlesinde “kesik kesik” zarfıyla onun nitelediği fiil arasına başka öğe girmiştir ![]() ![]() 2 ![]() Fiilin ne zaman yapıldığını bildiren sözcüklerdir ![]() ![]() Tatilden dün dönmüşler ![]() Akşama bizde toplanıyoruz ![]() Artık buradan gitmelisin ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler fiilin zamanını bildirdiklerinden zarf görevindedirler ![]() 3 ![]() Fiilin yöneldiği yeri bildiren sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() “Yukarı çık, ben de geliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağı indi ![]() ![]() Geri geldi ![]() ![]() İleri gitti ![]() ![]() İçeri girdi ![]() cümlelerinde altı çizili sözcükler yer zarflarıdır ![]() 4 ![]() Zarflar içinde çok değişik özellikler gösteren sözcüklerdir bunlar ![]() ![]() ![]() “Pastadan biraz alabilir miyim?” cümlesinde “alabilir miyim” fiiline “Ne kadar” sorusunu sorarsak “biraz” cevabı gelir ![]() ![]() Bu tür zarflar sıfata sorulan “ne kadar” sorusuna da cevap verebilir ![]() Örneğin; “Çok güzel bir kitaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tür zarflar, başka bir zarfın derecesini de bildirebilir ![]() ![]() “Çok hızlı koşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar adlaşmış sıfatların da derecelerini bildirebilir ![]() “Bu plan en yaşlılar da göz önüne alınarak hazırlandı ![]() cümlesinde “yaşlılar” adlaşmış sıfattır ![]() ![]() ![]() ![]() O, bu derse pek çalışmadı ![]() Pek sağlam bir ayakkabıya benzemiyor ![]() Pek akıllısın sen de! (Adlaşmış sıfatın zarfı) “Ne kadar” sorusu elbette sadece zarfı buldurmaz ![]() “Fazla mal göz çıkarmaz ![]() ![]() ![]() “Bu kadar çok arabayı nasıl taşıyor bu köprü?” derken “çok” sözü “araba” isminin sıfatı, “bu kadar” sözü de “çok” sıfatının zarfıdır ![]() Bazen cümlede birden fazla zarfın veya sıfatın olması, aklımızı karıştırabilir ![]() “Sevimli , sarışın bir çocuk içeri girdi ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Cümlelerde zarfları bulmak için kullandığımız sorular vardı ![]() ![]() Nasıl bu kadar güzel konuşuyor? Gittiği yerden ne zaman dönecek? Ne kadar hızlı yüzüyor? Neden söz vermesine rağmen gelmiyor? Ne gülüp duruyorsun iki saattir? cümlelerinde altı çizili sözcüklerin hepsi soru zarfıdır ![]() İSİM ÇEKİM EKLERİ İsim soylu sözcüklere gelerek onlara cümlede görev ve anlam kazandıran eklerdir ![]() ![]() ![]()
A ![]() Asıl işlevi isimlerin sayı bakımından çokluğunu bildirmektir ![]() Kalemler , çantalar , defterler alındı ![]() B ![]() İsim soylu sözcüklere gelerek onların yüklemle ya da diğer sözcüklerle ilgilerini sağlayan eklerdir ![]() ![]() 1 ![]() “Ev - i gördüm ![]() “Odun - u yardım ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() “Eve gitti ![]() ![]() “Yaza gelecekler ![]() ![]() “Beş bin liraya aldım ![]() ![]() “Başbaşa resim çektirmişler ![]() ![]() Bu ek “ben” ve “sen” şahıs zamirlerine geldiğinde, zamirlerin yapısını değiştirir ve onları “bana”, “sana” şekline çevirir ![]() Bu eki, “Haberi duyunca koşa koşa olay yerine geldi ![]() “Elindeki taşları oraya buraya rastgele atıyordu ![]() “Saat üçü beş geçe istasyonda buluşacağız ![]() ![]() ![]() 3 ![]() “Evde bekliyor ![]() ![]() “Ayakta bekliyor ![]() ![]() “3'te gelecek ![]() ![]() “Onlar gözde insanlar ![]() ![]() ![]() “Buralarda saz boyunda otlar biter ![]() ![]() 4 ![]() “Evden çıktı ![]() ![]() “Akşamdan gidelim ![]() ![]() “Sıradan insanlardı onlar ![]() ![]() “Senden iyi arkadaş bulamam ![]() ![]() “Sıkıntıdan tırnaklarını yerdi ![]() ![]() “Her taraf kağıttan uçaklarla doluydu ![]() ![]() “Birden ayağa fırladı ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() İsim soylu sözcüklere gelip onlara değişik anlamlar katan ve anlama bağlı olarak onları sıfat, zarf yapan - ce , -ca (-çe, -ça) ekleridir ![]() Böyle çocukça davranmamalısın ![]() Sınıfça geziye gittik ![]() Kiloca o daha şişmandı ![]() Bence bu kazak daha güzel ![]() Çocuğu iyice dövmüşler ![]() Onca işim arasında seni mi düşüneyim? (derecelendirme) Bu ve buna benzer anlamlar katan eşitlik eki ayrıca sözcüğün görevini de değiştirir ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() Eklendiği ismin bir şahsa ya da nesneye ait olduğunu gösteren ektir ![]() ![]() ![]() defter - im İki ayrı sözcük üzerinde gösterdiğimiz ekler iyelik ekleridirsilgi - m defter - in silgi - n defter - i silgi - si defter - imiz silgi - miz defter - iniz silgi - niz defter - leri silgi - leri ![]() ![]() İyelik eklerinin değişik işlevleri vardır ![]() ![]()
![]() Bazıları gelmedi ![]()
![]()
![]() O canım ağaçları kesmişler ![]() İyelik eklerini benzer eklerle karıştırmamak gerekir ![]() Kitab - ı geri verdim ![]() Kitab - ı çok değerlidir onun ![]() cümlelerinde altı çizili eklerin şekil olarak aynı olduklarını görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenim beni severdi ![]() Öğretmenim artık ben de ![]() cümlelerinde de benzer ekleri görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() İyelik ekiyle çok sıkı biçimde ilgisi olan bir ektir ![]() ![]() ![]() Ben - im kitabım Sen - in kitabın O - nun kitabı Biz - im kitabımız Siz - in kitabınız Onlar -ın kitapları zamirlerde bulunan ve ayrı olarak gösterdiğimiz ekler ilgi ekleridir ![]() ![]() ![]() İSİM TAMLAMALARI Bir ismin aitlik ilgisi bakımından daha belirli hale gelmesi için başka bir isim tarafından tamlanmasıyla meydana gelen söz öbeğine denir ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cümleyi, “Arabanın camı kırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() İsim tamlamaları dört grupta incelenir ![]() 1 ![]() Tamlayanın ilgi, tamlananın iyelik eki aldığı tamlamalardır ![]() ![]() “Çiçeklerin kokusu etrafa yayıldı ![]() cümlesinde altı çizili söz öbeği bir belirtili isim tamlamasıdır ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() cümlesinde “ağaçların” tamlayan; “yaprakları, dalları, gövdesi” tamlanandır ![]() “Kırların, çiçeklerin, kuşların, böceklerin neşesi hepimizi coşturmuştu ![]() ![]() Bu tür tamlamalar belirtili isim tamlaması sayılır ![]() 2 ![]() Tamlayanın ilgi eki almayıp tamlananın iyelik eki aldığı tamlamalardır ![]() ![]() “Ayakkabının bağını alabilir miyim?” cümlesindeki “ayakkabının bağı” tamlaması belirtilidir ve belli bir ayakkabıya ait olan bir bağdan söz etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Takısız isim tamlamalarında tamlayan ilgi eki almadığı gibi tamlanan da iyelik eki almaz ![]() ![]() a ![]() ![]() “Demir kapı gıcırdayarak örtüldü ![]() cümlesindeki “demir kapı” sözü kapının demirden yapıldığını gösterir ![]() ![]() b ![]() ![]() “Menekşe gözlere bayıldım ![]() ![]() ![]() ![]() “Aslan askerler geldi ![]() “Gül yanağa vuruldum ![]() 4 ![]() Tamlayanın, tamlananın veya her ikisinin kendi içinde başka bir isim tamlaması olduğu söz öbekleridir ![]() “Macera romanlarının okuyucusu çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() SIFAT TAMLAMASI Bir ismin, bir veya daha fazla sıfat tarafından nitelendiği ya da belirtildiği söz öbeklerine denir ![]() ![]() “Yeşil gözleri beni derinden etkiledi ![]() ![]() “O tatlı, yeşil gözler beni derinden etkiledi ![]() ![]() Sıfat Grubu (Bileşik Sıfat) Sıfat görevinde bulunan söz öbeği kendi içinde isim tamlaması, sıfat tamlaması, ikileme, pekiştirilmiş sıfat, derecelendirilmiş sıfat gibi özellikler taşıyorsa, bu sıfata “bileşik sıfat” ya da “sıfat grubu” denir ![]() “Uzun boylu bir öğrenci seni sordu ![]() cümlesinde altı çizili söz “öğrenci” isminin sıfatıdır ![]() ![]() ![]() Bazen bu tür bileşik sıfatlarda isimle sıfatın yeri değiştirilip isme bir iyelik eki eklenir ![]() ![]() ![]() “El işi örtüyü masaya serdiler ![]() cümlesinde “el işi” tamlaması belirtisiz bir isim tamlamasıdır ve “örtü” isminin sıfatı olarak kullanılmıştır ![]() ![]() Aşağıdaki altı çizili sözler de bileşik sıfat sayılır ![]() “Çok çalışkan bir kadındır o ![]() “Güzel mi güzel bir şiir yazmış ![]() “İrili ufaklı evler dağın yamacına dizilmişti ![]() “Roman daha etkili bir türdür ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Sözcük Türleriİnsanı öbür canlılardan ayıran temel farklardan biri de konuşmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek yazılı dil, gerek sözlü dil "sözcük" adını verdiğimiz birimlerden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel dilbilgisi kitaplarında sözcükler anlam ve görevleri açısından çeşitli biçimlerde Sınıflandırılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözgelimi: Aç (sıfat); aç-lık (ism\)larımak (fiil); an-ı (isim) / açık (sıfat); açık-tan (zarf) / seçmek (fiil); seç-enek (isim) / ah (ünlem); ahlamak (fiil) / boş (sıfat); boş-a-mak (fiil) / ben (zamir); benlik (isim) ![]() Uzmanlar sözcükleri Sınıflandırırken, çeşitli öneriler getirmişlerdir; ama bunların tümü tartışmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|