Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sözlüklerin, türleri

Sözlüklerin Türleri

Eski 12-14-2009   #1
Şengül Şirin

Sözlüklerin Türleri

Sözlüklerin Türleri

Sözlükler amaçları, kapsamları ve nitelikleri yönünden çeşitli türlere aynlırlar Bir dilin sözvarlığını işliyorsa tekdilli sözlük (bir dilin sözvarlığını içerir) ya da birden çok dilin sözvarlığını işliyorsa ikidilli ve çokdilli sözlük (birden çok dilin sözvarlığını konu edinir); alfabe sırasını temel alıp almamasına göre alfabetik (abecesel) sözlük, kavram (kavram alam) sözlüğü; konu olarak işlenen sözvarlığının niteliğine göre genel sözlük, lehçebilim (yöre dili) sözlüğü, eşanlamlı ya da karşıt anlamlı sözcükler sözlüğü, yabancı sözcükler sözlüğü, tarihsel sözlük, etimoloji (kökenbilim) sözlüğü, terim sözlüğü, argo sözlüğü, deyimler sözlüğü, atasözleri sözlüğü, yanlış yerleşmiş sözcükler sözlüğü, sanatçılar (yazarlar, ressamlar, mü-zikçiler gibi) sözlüğü gibi adlar alır

Ayrıca cins isimlerin tanımlarını, içerdikleri kavram-ların aynntılı açıklamalarını özel isimlerle birlikte veren ansiklopedik sözlükler de var^ dır Yabancı dil öğretimi ve çeviri alanlarında kullanılanikidilli sözlükler iki ayn dilin sözvarlığını içerirler Sözgelimi İngilizce-Türkçe bir sözlük bu türdendir Böyle bir sözlükte İngilizce (yabancı dil) sözcüklerin Türkçe (anadil) karşılıkları yer alır Türkçe-İngilizce bir sözlükte ise bunun tersi olur ve Türkçe (anadil) sözcüklerin İngilizce (yabancı dil) karşılıkları verilir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com