Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
besteci, muammer, sun

Muammer Sun - Besteci

Eski 12-08-2009   #1
Şengül Şirin

Muammer Sun - Besteci

Büyük çaplı yapıtların yanı sıra çocuk ve gençlik şarkılarıda besteleyen Muammer Sun(doğumu 1932) müzik eğitimi konusundaki çeşitli yayınlarıyla da tanınır Ankara'da doğan Sun, Askeri Muzıka Okulu'nda öğrenim gördü Daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kompozisyon bölümünde Ahmet Adnan Saygun'un öğrencisi oldu 1960'ta konservatuvarın yüksek bölümünü bitirdi ve aynı yıl, bu okulda solfej öğretmenliğine başladı

1967-70 arasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda, Kültür Müsteşarlığı danışmanı olarak görev yaptı Bu yıllarda, bir yandan Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Müzik Bölümü'nde ders verirken, bir yândan da TRT ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin düzenledikleri folklor araştırmalarına katıldı 1970-75 arasında yeniden Ankara Devlet Konservatuvan'nda öğretmenlik yaptı Bu dönemde, müzik ve sahne sanatlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulundu (1969-72) 1974'te bir süre Ankara Devlet Konservatuvan müdürlüğünü de üstlenen Sun, 1975'te İzmir Devlet Konservatuvan'nda kompozisyon öğretmenliğine getirildi 1980'de İstanbul Devlet Konservatuvarı'na geçti 1982'de emekliye aynldı 1987'de Ankara Devlet Konservatuvan'nda yeniden ders vermeye başladı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından kendisine doçent unvanı verilen Sun, 1990'da Bilkent Üniversitesi'n-deki Modal Müzik Araştırma Merkezi'nde uzman olarak çalışmaya başladı

Geleneksel müzik birikimimizden geniş ölçüde yararlanan Muammer Sun, yerli melodi ve motifleri çok sesli hale getirmede, Kemal İlerici'nin geliştirdiği armoni sistemini kullanmıştır Yalnız ilk vç ortaöğretimde değil, okulöncesinde de müzik eğitiminin büyük önem taşıdığını savunan Sun, konuyla ilgili düşüncelerini çeşitli yayınlarıyla açıklamakla yetinmeyerek müzik eğitiminde yararlı olacak pek çok örnek parça da bestelemiştir
Başlıca yapıtları Yurt Renkleri (orkestra süiti, 1953-65), Keman ve Orkestra İçin Dört Parça (1955-72), Demet (yaylı çalgılar orkestrası için süit, 1959-61), Sultan Gelin (soprano ve koro için süit, 1964), Ses ve Orkestra İçin Türküler (1976-77), Sevginin Bedeli (bale, 1973-85), Demet ile Memet (oyun müziği, 1983), Hıdrellez (bale, 1985), Milli Egemenlik Destanı (1987) ve Ben Mimar Sinan'dır (oyun müziği, 1988)
Sun'un başlıca kitapları arasında, Elli Yılın En Güzel Okul Şarkilan(1981), Kır Çiçekleri (çocuk şarkılarından bir demet, 1977), Temel Müzik Eğitimi (1982), Çocuklar İçin Şarkılar, Türküler, Marşlar (1989) sayılabilir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com