|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
davut, latifeler, nükteli, peygamberden, yansıyan, yatkın |
![]() |
Hz. Peygamberden Yansıyan Nükteli Latifeler - Davut Yatkın |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hz. Peygamberden Yansıyan Nükteli Latifeler - Davut YatkınHz ![]() Yazar: Davut Yatkın İçindekiler Giriş Sözlük Anlamı Olarak Mizah ![]() Şakanın Kuralları ![]() Hz ![]() ![]() Genel Olarak Arap Mizahı Sağlık Olarak Mizah ![]() Gülmenin Faydaları / Zararları Günümüzde Mizah ![]() Hurma Çekirdekleri Gül Gibisin Ebu Umeyr Ne Yapıyor ![]() Bütün Develeri Dişi Deve Doğurmaz mı? Önceki Yarışın Rövanşı ![]() Resulullah’ın Güreşi Resulullah’ın Taraftarlığı ![]() Deve Yarışları Yemezsen Yüzüne Sürerim ![]() Süleymanın Kanatlı Atları Adam Nerede? Gözün Ağırdığı Halde Hurmamı Yiyorsun Bana Hediye Etmemiş miydin? ![]() Yanlılar Cennete Girmeyecek ![]() Gözünde Ak Olan mı’ Ben Bunu Arzu Etmiştim Resulullah’ın Şiiri ![]() Allah İndinde Değeri Yüksek ![]() Daha Çok Selamı Duymak istedik İki Kulaklı Sana Söylediğim Yere Gittin mi? Al Kendin Ye ![]() Deveyi Kim Kesti ![]() Hep Birlikte Abdest Alsak ![]() Seni Babanın Elinden Kurtardım Kısas Meselesi ![]() ![]() Onlar Bundan Daha faz lasını Yapıyorlar Bunun İçin Çağırmadık ![]() Bana Bakan Kendisini Görür Allah ve Rasulünü Seviyor Kardeşinin Karnı Yalan odu Bütün Bedeninle İnce Bir Ders ![]() Bu bu Şakacılığını Bizden Almıyor Ya Rasulullah Sen Bizimle Şakalaşıyorsun Elbiseni Gelin Gibi Şutu Sen Sefinesin Kaybolan Devenden Ne Haber? Hadi Senin Dediğin Gibi Olsun ![]() Kristalleri Kırmayasın Rengin Ne Kadar Güzel Ayaklarını Çek Yılanlar Isırır Seni Toprağa Ben Verseydim Deveniz Ne Güzel Deve Heralde İşini Aceleye Getirdik Aziz Bir Hatıra Onlarda Ne İyi Binicidirler Yersen Rızklarıdır Kaynakça ÖNSÖZ “Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir toplulukla alay etmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamımızda acılar, sıkıntılar, üzüntüler olduğu gibi latifeler, espriler, şakalarda ister istemez yerini almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüz modern çağda ise toplulukları güldürmek adına çeşitli yalan senaryoları üretilmiş, kişiler alay konusu edilmiş, ahlaksız tavıdar, küfürlü sözler ayyuka çıkmış ve efemine davranışlarla stand up (tek kişilik gösteri) adı altında ahlaksızlıklar empoze edilmiştir ![]() ![]() ![]() Bu eserimizde amaç dilimizin döndüğü kadarıyla yapılan şakalarda nebevi duruşumuzu bozmadan, karşımızdaki insanı rencide etmeden, küçük düşürmeden, onur kırmadan, ince esprili, manalı, anlamlı ve düşündürücü şakalar yapabilmeyi vurgulamaktır ![]() ![]() Eserimizde sadece Rasulullah’ın(s) içinde bulunduğu, onun yaptığı ve ona yapılan şakaları inceledik ![]() ![]() Umarız mesajımız yerini bulur ![]() GİRİŞ Peygamberler peygamberlik görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmek için büyük çaba içerisinde olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında şaka bir zekâ işidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz Peygamber’in sureti ile ilgili eserinde İbnü’l Kayyım: “Allah Rasûl’ü (s ![]() ![]() ![]() ![]() Sözlük Anlamı Olarak Mizah Mizah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mizahın terim olarak ne olduğu konusunda bir çok araştırmalar yapılmasına ve değişik görüşler sunulmasına rağmen kesin bir tarifi yapılamamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Şakanın Kuralları Peygamber (s) şaka yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu belirtmiştir Ebu Hureyre hadisinde olduğu gibi mizahı, yalan ve uydurma sözler söyleyerek, bir anlamda İnsanlara manen zarar verecek şekilde yapmamak, şaka ile de olsa bir kişinin malına el koymamak herhangi bir kimseyi korkutmamak ve tedirgin etmemek gibi kurallar bunlardan bir kısmıdır ![]() Yukarıda geçen sözlerinden onurlu bir mizaha olumlu bakan hz ![]() “Bedenler yorulduğu gibi gönüller de yorulur ve usanır ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|