![]() |
İstanbul Nire, Uzakdoğu Nire? |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() İstanbul Nire, Uzakdoğu Nire?Bugün çok bilinmeyen tarihi bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum: Olayın özü Osmanlı’nın gücünün yanı sıra şefkat ve hamiyetinin tâ “Doğu Hint Adaları”na ulaşmasıyla ilgilidir ![]() ![]() ![]() Arşiv belgelerine göre, Osmanlı Devleti’nin bölge ile ilişkileri Açe İslam Sultanlığı vasıtasıyla kurulmuştur ![]() ![]() ![]() Malaya’ya yerleşen Portekizliler, Arap tüccarlar ve gezgin dervişler vasıtasıyla XI ![]() ![]() ![]() ![]() Portekizlilerin gücüne gücü yetmeyen Açe Sultanı Alaüddin Riayet Şah, Osmanlı Devleti’nden yardım istemek zorunda kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazin ki, o tarihte Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar yolunda vefat etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Selim de Açe’ye yardım edilmesi konusunda bir ferman gönderiyor ![]() Sultan II ![]() ![]() “Açe Sultanı Alaattin Şah’a bildiririm ki” diye başlayan mektup, şöyle devam ediyordu: “Veziriniz Hüseyin vasıtasıyla göndermiş olduğunuz mektubunuz sultanların sığınağı olan yüce makamımıza ulaşmıştır ![]() ![]() “O bölgede yirmi dört bin ada olup inançsızların bu adaları ele geçirdiklerini, buralarda yaşayan Müslüman halkın ve sultanlarının senin ülkene sığındıklarını ve bu adaların dördünden Mekke’ye hac ve ticaret için hareket eden gemileri inançsızların yağmaladıklarını, ülkeniz yakınlarında bulunan Seylan ve Kalküta hakimlerinin de daima sizinle savaşmakta olduklarını, daha önce gönderilen elçimiz Lütfi’ye yüce makamımıza bağlılık yemini ettiğinizi, Osmanlı Donanması gelecek olursa Allah’ın yardımıyla düşmanların hezimete uğratılarak adaların tekrar ele geçirileceğini belirtmişsiniz ![]() “Ayrıca çeşitli top ve gemi talebinde bulunarak Açe elçisinin at, silah ve bakır aldıktan sonra ülkesine dönüşünde zorluk çıkarılmaması için Mısır ve Yemen Beylerbeyleri ile Cidde ve Aden Beylerine emir verilmesini reca ederek, kale inşası ve kadırga yapımı için mimar istemişsiniz ![]() ![]() “Ayrıca Müslümanları ve İslam kanunlarını korumak en önemli görevlerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() “Gönderilen askerlerin bir yıllık ücretleri de ödenmiştir ![]() ![]() “Böylelikle o bölge Müslümanları bizim hükümranlık dönemimizde rahat ve huzur içinde yaşasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yıl 1579’du ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan Portekiz’e sert bir nota verilip, “Saldırılarına son vermemesi halinde gerekenin yapılacağı” bildirildi ![]() “Fi’l-hakîka (gerçekten)” deniyordu Osmanlı notasında, “oraların sulh-u salâhı (barış ve düzeni) muradınız ise, derya taraflarından hüccâc ve tüccara (hacılara ve tâcirlere) tecavüzden el çeküb, mektûbunuzla i’timâd olunur âdemlerinüz gönderile ki, ol diyârın ahvâl ve intizâmına müteferri’ olan umûr (işler) ne ise mukarrer ola! ![]() ![]() “Eğer ol cânibin (tarafın) ihtilâline (işgâline) sâlik olursan, bi-inâyeti’llâhi Te’âlâ bu cânibden muktezî olan (yapılması gereken) umûr ne ise tedârük olunur! Sonra sulh (barış) murâd olunmuştu dimek müfîd olmaz (fayda sağlamaz)! Ziyâde ne demek lâzımdur? (Başka söze gerek var mı?)” ![]() ![]() ![]() O yıllarda yardım maksadıyla bölgeye giden dedelerimizden bazıları oralarda evlenip yerleşti ![]() ![]() ![]() Buraya yerleşen dedelerimiz, Açe halkına askeri eğitim vermek amacıyla bir de akademi kurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece Açe ordusunun kurulmasını sağlamış oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bize öyle derin bir minnetle bağlandılar ki, Açe’nin bazı köylerinde hâlâ Sultan II ![]() ![]() Türkiye artık eski etki alanını aramalıdır ![]() Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
|