Bir Baba Olarak Hz. Muhammed (s.a) |
|
|
#1 |
|
b@ron
|
Bir Baba Olarak Hz. Muhammed (s.a)1
Özevlat Babası Olarak Hz Muhammed (s a )Hz Muhammed’in (s a ) Kasım Abdullah ve İbrahim adında üç oğlu Zeyneb Rukiye Ümmü Gülsüm ve Fatma adında dört kızı vardı İbrahim dışındakilerin annesi ilk hanımı Hz Hatice’dir İbrahim’in annesi ise Mâriye’dir Diğer hanımlarından çocuğu olmamıştır![]() 1 1 Erkek Çocuk Babası Hz Muhammed (s a )Hz Muhammed’in (s a ) erkek çocuklarının hepsi küçük yaşlarda ölmüştür Peygamberimizin nesli kızları özellikle de Hz Fatma tarafından devam etmiştir![]() Kasım’ın Babası Hz Muhammed’in (s a ) peygamberlikten önce doğan en büyük oğlu Kasım 2 yaşında öldü Doğumundan sonra Hz Muhammed’e (s a ) bir Arap töresi olarak Ebu’l-Kâsım (Kâsım’ın Babası) sanı verildi Kendisine bu sanla hitap edildi Bu hitap Peygamberimizin de çok hoşuna giderdi![]() Bu Acıya Sen Bile Dayanamazdın ey Dağ!Müslümanları üç yıl boyunca bunaltan müşriklerin sosyo-ekonomik boykotu peygaberliğin 10 yılında sona ermişti Artık az da olsa sevinmenin zamanıydı Ama bu sevinç çok sürmedi Hz Muhammed’in (s a ) büyük oğlu Kasım öldü İçli bir baba olarak Hz Muhammed (s a ) bu ölüme çok üzüldü Cenazesini götürürken acısını kalbine gömen Hz Muhammed (s a ) Mekke’nin batısındaki Kuaykıan Dağı’na seslenerek şöyle dedi:-Ey dağ! Benim başıma gelen senin başına gelseydi bu acıya dayanamazdın![]() Onlar Şimdi Neredeler? Yine bu sıralarda Hz Muhammed’in (s a ) diğer oğlu Abdullah da öldü Acı üstüne acı anneleri Hz Hatice’ye şu soruyu sordurmuştu: “Onlar şimdi neredeler?” Hz Muhammed’in ( s a ) bu soruya cevabı şu oldu:-Cennetteler ![]() Üst üste gelen bu evlat acısına müşrik liderlerin “ebter” (soyu kesik) suçlaması eklendi: “Muhammed ebterdir soyu kesilmiştir Neslini sürdürecek erkek çocuğu kalmamıştır Kendisi ölünce adı sanı unutulacaktır ” Bu olay üzerine Kevser Sûresi inmiş ve Yüce asıl soyu kesiklerin müşrikler oduğunu belirtmiştir Böylece Hz Muhammed’in (s a ) acısı hafiflemiştir![]() İbrahim’in Babası İbrahim peygamberimizin 8/630’da Zilhicce ayında doğan en küçük çocuğuydu Çok sevinen Hz Muhammed (s a ) oğlu İbrahim’in doğum haberini getiren Ebu Râfî’ye bir köle hediye etmiştir Annesi Mâriye’yi de azat etmiştir İbrahim yedi günlükken akîka kurbanı olarak bir koç kesti başını tıraş ettirip saçının ağırlığınca gümüşü yoksullara dağıtmıştır![]() Babam İbrahim’in Adı İbrahim doğduğu gün babası Hz Muhammed (s a ) şöyle buyurmuştur:-Bu gece bir oğlum oldu Ona babam İbrahim’in adını koydum![]() Bana Benziyor mu? Hz Muhammed (s a ) İbrahim’in doğumuna çok sevinmişti Bir defasında onu kucağına alıp Hz Ayşe’ye götürmüştü Şöyle soruyordu:-Baksana şuna baksana! Nasıl bana benziyor mu?İlgi Odağı İbrahim Hz Muhammed (s a ) İbrahim’in bakımı ve yetiştirilmesiyle yakından ilgilenmiştir Sütannesine bir hurmalık tahsis etmiştir Sık sık sütannesi Ümmü Bürde Havle’nin bulunduğu yere gitmiştir![]() Koklamaya Doyamadığı İbrahim Hz Muhammed’in (s a ) uzun süre hizmetinde bulunan Enes anlatır:Ailesine karşı peygamberden (s a ) daha şefkatli hiç kimseyi görmedim Oğlu İbrahim’in Medine’nin kenar mahallelerinden birinde oturan bir sütannesi vardı Bu sütannenin kocası demircilik yapıyordu Her gün oğlunu öpmek için oraya giden peygamberimiz (s a ) eve varınca duman dolu eve girer çocuğunu kucaklayarak bağrına basar koklar ve öper sonra dönerdi![]() Senin İçin Hüzünleniyoruz ey İbrahim!Hz Muhammed’in (s a ) son oğlu İbrahim rahatsızlanınca babası haber gönderilip çağrıldı Enes bin Mâlik’le birlikte İbrahim’in sütannesinin kocası olan Ebu Seyf el-Kayn’ın evine gittiler Rasulüllah (s a ) İbrahim’i kucaklayıp öptü ve kokladı İbrahim can vermek üzereydi Onun başında toplandılar Küçük İbrahim babasının gözleri önünde son nefesini verdi Hz Muhammed’in (s a ) gözü yaşlarla doldu İbrahim 1 5 yaşında öldü![]() Elele birlikte gittikleri Abdurrahman bin Avf “Sen de mi ağlıyorsun ey ’ın rasulü? Sen insanlara böyle ağlamayı yasaklamamış mıydın?” diye sordu İbrahim’in ardından şu ibretlik sözleri söyledi:-Ey İbn Avf! Bu gözyaşları rahmet ve şefkat gözyaşları Gözlerimiz yaşla kalbimiz hüzünle doldu Fakat ’ın hoşnut olacağından başka bir söz söylemeyeceğiz Senin ayrılığın için hüzünleniyoruz ey İbrahim senin için![]() İbrahim Medine’de Cennetü’l-Bakî’ mezarlığına gömüldü Hz Muhammed (s a ) İbrahim’in mezarı için bir taş getirilmesini istedi ve mezarı başına dikti Böylece bir işaretle yeri belirlendi Kabrinin üzerine ilk su serpilen de İbrahim oldu![]() Sütünü Cennette Tamamlayacak İbrahim’in henüz süt çağında ölümüne çok üzülen Hz Muhammed (s a ) şöyle buyurmuştur:-Oğlum İbrahim süt emmesini tamamlamadan öldü O sütünü cennette tamamlayacaktır![]() Güneş Kimsenin Ölümüne Tutulmaz İbrahim’in öldüğü gün güneş tutulması olmuştu Bazı insanlar “İbrahim’in ölümünden dolayı güneş tutuldu” dediler Bunun üzerine Hz Peygamber (s a ) şöyle buyurdu:-Güneş ve ay ’ın birer işaretidir Bir insanın doğumu veya ölümü için tutulmazlar Böyle bir durum görürseniz geçene kadar ’tan af dileyin ve namaz kılın![]() 1 2 Kız Çocuk Babası Hz Muhammed (s a )Hz Muhammed’in (s a ) Zeyneb Rukiye Ümmü Gülsüm ve Fatma adında 4 kız çocuğu olmuştur Hepsinin de annesi Hz Hatice’dir Hz Muhammed (s a ) erkek çocuğu kız çocuklarına üstün tutan (Nahl 16/58-59) Câhiliye anlayışına karşı kız çocukları için şöyle buyurmuştur:-Kimin kızı (veya kızkardeşi) olur da onlara iyi davranışta bulunur erkek çocuklarını bunlara tercih etmez ve eğitimlerini en güzel şekilde sağlarsa onları kendisi için cehenneme karşı bir perde yapar ve onu cennetine koyar![]() Zeyneb’in Babası Zeyneb Peygamberimizin en büyük kızıydı Doğduğunda Peygamberimiz 30 yaşındaydı Annesiyle birlikte müslüman oldu Medine’ye Bedir Savaşı’ndan sonra göç etti Zeyneb’in Ebu’l-Âs’la evliliğinden Ali adında bir oğlu ile Ümâme adında bir kızı vardı Zeyneb 31 yaşında öldü![]() Rukiye’nin Babası Rukiye Zeyneb’ten 3 yıl sonra doğdu Hz Osman’la evlendi Hz Osman ve Rukiye Habeşistan’a ve Medine’ye ilk hicret edenler arasında yer almışlardır Habeşistan’dayken doğan oğulları altı aylıkken öldü Rukiye Medine’de Bedir zaferinin müjdelendiği gün 22 yaşında öldü![]() Kızım Nasıldı Hz Muhammed (s a ) Habeşistan’a göç eden Hz Osman’la evli kızı Rukiye’yi özlemişti Bir süre haberleri gelmedi Hz Peygamber (s a ) şehir dışına çıkıp Habeşistan diyarından gelenlere kızını ve damadını sorup soruştururdu Kureyş’ten bir kadın bu diyardan gelmişti Hz Muhammed (s a ) kızını ve damadını hemen ona sordu Kadın “Ey Ebu’l-Kasım! Ben onları gödüm ” dedi Hz Peygamber (s a ) hasretle sordu:-Ne şekilde gördün hangi haldedirler?Kadın şöyle cevap verdi: “Osman Rukiye’yi bir eşeğe bindirmiş götürüyor kendisi de ardından yürüyordu ” Bunun üzerine Hz Muhammed (s a ) sevinç duydu ve onlar için ’ın yardımını diledi Hz Osman için de şu sözleri söyledi![]() - ![]() hanımıyla birlikte hicret etmesini ilk Osman’a nasip etmiştir![]() Rukiye’ye Gözyaşı Rukiye öldüğünde babası mezarı başında oturdu Fatma da ablası Rukiye’nin ölümüne ağlayarak yanına geldi Bu sırada Hz Muhammed (s a ) kızı Fatma’ya şefkat ve merhametinden kızının gözyaşlarını sildi ve onu teselli etti![]() Ümmü Gülsüm’ün Babası Ümmü Gülsüm peygamberimizin 3 kızıdır Önce Ebu Leheb’in oğlu Uteybe’yle evlendi Ancak Ebu Leheb’in isteğiyle nişan atarak ondan ayrıldı Daha sonra Hz Osman’la evlendi Bazı rivayetlere göre Ümmü Gülsüm’ün hiç çocuğu olmamıştır Başka rivayetlere göre ise iki oğlu bebekken ölmüştür Ümmü Gülsüm 28 yaşındayken vefat etti![]() Osman Ümmü Gülsüm’le EvlenHz Muhammed’in (s a ) kızlarından Rukiye’yle evlenen Hz Osman Rukiye’nin Bedir Savaşı sırasında ölümünden sonra son derece üzgün olarak yapayalnız kalmıştı Hz Muhammed (s a ) halini hatırını sorunca “Ey ’ın elçisi! Bana olan hiç kimseye olmadı Karımın ölümünden sonra akrabalık bağı kesildi ” dedi Hz Muhammed (s a ) ona şu teselliyi verdi:-Ey Osman! Yüce ![]() diğer kızım Ümmü Gülsüm’ü de sana nikâhlamamı buyurdu![]() Böylece Hz Osman’a Hz Muhammed’in (s a ) iki kızıyla evlendiğinden dolayı Zinnûreyn (iki nur sahibi) sanı verildi Bugün bile Müslümanlar “Osman Zinnûreyn” diyerek onu anarlar![]() Ümmü Gülsüm’e Gözyaşı Ümmü Gülsüm ölünce cenaze namazını bizzat babası Hz Muhammed (s a ) kıldırdı Daha sonra da mezarının başında oturdu evlat sevgisi ve şefkatiyle gözyaşlarını tutamayarak ağladı![]() Fatma’nın Babası Fatma Hz Muhammed’in (s a ) en küçük kızıdır Fatma’ya Gülün Gülü Fâtımatü’z-Zehrâ denmiştir 15 yaşındayken Hz Ali’yle evlendi Hasan Hüseyin Muhsin (Muhassin) Ümmü Gülsüm ve Zeyneb adında beş çocuğu oldu![]() Hz Fatma Peygamberimizin vefatından 6 ay sonra henüz daha 29 yaşındayken öldü Peygamberimizin Fatma dışındaki bütün çocukları kendisinden önce ölmüşlerdi Böylece son ölen çocuğu Fatma oldu Hz Muhammed’in (s a ) nesli Fatma’nın çocuklarıyla devam etmiştir![]() Sen Ağlama Yavrum Hz Hatice’nin ve Peygamberimizin amcası Ebu Tâlib’in ölümünden sonra Ebu Leheb’in Hâşimoğullarının reisi oluşunu fırsat bilen Kureyş kâfirleri bir gün Hz Muhammed’e (s a ) pusu kurdular yoldan geçerken üstüne taş toprak çamur ellerine ne geçerse attılar Hz Muhammed (s a ) üstü başı toz toprak içinde eve geldi Fatma babasını bu vaziyette görünce ağlamaya başladı Bir yandan babasının üstünü temizliyor bir yandan da ağlıyordu Annesi Hatice’nin ve büyük amcası Ebu Tâlib’in ölümlerinin verdiği acı yetmezmiş gibi babasının gördüğü bu hakaretler Fatma’nın kalbini derinden yaralamıştı Kızına teselli veren yine babası oldu:-Sen ağlama yavrum Şüphesiz ki ![]() babanı koruyacaktır![]() Bu acımasızlık karşısında ölen amcasını vefakârlıkla hatırlayan Hz Muhammed (s a ) şunu söylemiştir:-Âh amca âh! Sen olsaydın bunlar başıma gelmezdi Sen sağken bunlar bana bir şey yapamıyorlardı![]() Annem Nerede Hz Muhammed’in (s a ) küçük kızı Fatma annesi Hatice öldüğünde 10 yaşındaydı Artık annesiz kalmıştı Minik yüreğinde annesinin acısı vardı Annesinin nereye gittiğini de babasına sordu: “Annem şimdi nerede?” Babası şu cevabı verdi:-Kamıştan bir köşkün içinde -Şu bildiğimiz kamış mı? -Hayır inciler yakutlar ve mercanlarla süslü bir kamış![]() Eteğini Biraz Uzat Kızım Hz Muhammed (s a ) kızı Fatma’dan eteğinin erkek eteğinden bir-iki karış uzun olmasını istemiştir Hz Muhammed (s a ) döneminde erkekler de günümüzde birçok yerde olduğu gibi “kamîs” adı verilen erkek entarisi giyerlerdi![]() Fatma Benim Can Parçam “Fatma benim can parçamdır Dolayısıyla onu sevindiren beni de sevindirmiş onu üzen beni de üzmüş olur ”Son Veda İlk UğrayışHz Muhammed (s a ) sefere çıkarken en son Fatma’yla vedalaşır seferden dönüşte de ilk olarak ona uğrardı şefkatle yanaklarından öperdi![]() Kızı Gelince Ayağa Kalkan Peygamber Hz Muhammed (s a ) kızı Fatma kendisini ziyarete gelince ayağa kalkar elini tutar kendisini öper ona yer verip yanına oturturdu ve iltifat yağdırırdı Fatma da kendisine aynı şekilde karşılık verirdi![]() Fatma Bile Suç İşlese CezalandırırımHırsızlık yapan Mahzum kabilesine mensup kadının durumu Kureyşlileri fazlasıyla üzmüştü Hz Muhammed’in (s a ) katında şefaat edecek hatırlı birini arıyorlardı Bunu sadece Üsâme yapabilir diye düşündüler Üsâme’ye ricada bulundular Rasulüllah (s a ) şöyle çıkıştı:-Sen ’ın yasaklarından biri için şefaatta mı bulunuyorsun?Sonra kalkıp camide şu konuşmayı yaptı:-Sizden öncekileri helak eden şey şudur: İçlerinden asil birisi hırsızlık yaptı mı onu cezasız bırakırlardı Ama kimsesiz zayıf biri hırsızlık yapınca derhal ona ceza verirlerdi ’a yemin osun ki Muhammed’in kızı Fatma bile hırsızlık yapmış olsa mutlaka ona da aynı cezayı verirdim![]() 2 Üvey Evlat Babası Olarak Hz Muhammed (s a )Hz Muhammed’in (s a ) evlendiği kadınların sadece bir tanesi bâkire diğerleri ise hep duldu Dolayısıyla bu dul kadınlardan Hz Hatice ile Hz Ümmü Seleme’nin önceki eşlerinden çocukları da vardı Hz Muhammed öz evlatlarına gösterdiği ilgiyi üvey evlatlarına da göstermekten geri durmamıştır![]() Hz Muhammed Hz Hatice’nin ilk kocasından olan Hind adlı üvey oğluyla yakından ilgilenmiştir Hind annesini ziyarete geldiğinde üvey babası Hz Muhammed’i (s a ) hayranlıkla seyrederdi Üvey babası da ona çok müşfik davranmıştır Yetimlerim Çok Ümmü Seleme’nin ilk evliliğinden olan çocukları; Zeyneb Seleme Ömer ve Dürre olmak üzere 4 tanedir Hz Muhammed (s a ) Ümmü Seleme’ye evlilik teklif ettiğinde yetimlerinin çokluğunu dolayısıyla çalışması gerektiğini öne sürerek ilk başta olumlu cevap vermedi Hz Peygamber’in (s a ) nafakayı üstlenmesiyle evlilik gerçekleşti![]() Önünden Ye Yavrum Hz Muhammed hanımı Ümmü Seleme’nin önceki kocasından oğlu Ömer bin Seleme’yle özen içinde ilgilenmiştir Bir gün Ömer’in yemek yerken elini tabağın her tarafına götürdüğünü gördü Tatlı bir dille şöyle dedi:-Sofraya yaklaş yavrucuğum Yavrum! Besmele çek sağ elinle ve hep önünden ye![]() 3 Evlatlık Babası Hz Muhammed (s a )Evlatlık almak Câhiliye törelerinden biriydi Hz Muhammed (s a ) de peygamber olmadan önce evlatlık almıştır![]() Babayı Reddettiren İyilikler Zeyd bin Hâriseyi Hz Muhammed henüz Peygamberlikle görevlendirilmeden önce evlatlık edinmiştir Hicretten yaklaşık 43 yıl önce doğmuş olan Zeyd komşu kabilelerden birinin baskını sonucunda esir edilmiş Ukaz panayırı’nda satılmak üzere Mekke’ye köle olarak getirilmişti Hz Hatice’nin yeğeni Hakîm bin Hizâm tarafından satın alınmış 10 yaşında bir çocuktu Hakîm köle Zeyd’i halası Hatice’ye hediye etti Hz Hatice bu çocuğu daha sonra kocası Hz Muhammed’e hediye etti Zeki sevimli ve saygılı bir çocuktu Hz Muhammed evlatlığı Zeyd’i âdetâ kendi evlâdı gibi sevdi Zeyd’in babası oğlunu yana yakıla arıyordu Onu sağ-salim bulup getirene büyük ödül vaat ediyordu Zeyd’in Mekke’de olduğunu öğrenir öğrenmez kardeşiyle birlikte Mekke yollarını tuttu Henüz peygamberlik görevi verilmemiş olan Hz Muhammed’in yanına geldi Şöyle bir öneri yaptı:-Ey Muhammed! Siz ’ın evinin komşususunuz Esiri serbest bırakan ve ona yemekler yediren hayırsever kimselersiniz Oğlum sendedir Onu bağışla bize iyilik et Sen bu kavmin efendisinin oğlusun Onu bağışlarsan sana ne istersen vereceğim![]() Hz Muhammed şu cevabı verdi:-Size daha iyisini veririrm Huzurunuzda onu serbest bırakıyorum Arzu ederse hiçbir şey istemeden onu size veririm![]() Zeyd’in babası bu müjdeye elbette çok sevinmişti:-Bize çok iyilik etmiş olursun ![]() seni ödüllendirsin![]() Zeyd’i huzura çağırdılar Hz Muhammed Zeyd’e sordu:-Zeyd! Bunları tanıyor musun?-Evet tanıyorum Şu babam şu da amcam![]() -Şu baban şu amcan beni de tanırsın Şimdi kimi istiyorsun dilediğini seçmekte serbestsin![]() Zeyd hiç tereddüt etmedi:-Asla senden başka kimseyi istemem Sen benim hem babamsın hem de amcam yerindesin![]() Zeyd’in babası bu sözlerinden hiç hoşlanmamış ve çok kırılmıştı:-Yazıklar olsun sana! Köleliği nasıl hürriyetten üstün tutuyorsun?-Ben bu adamdan öyle iyilik gördüm ki ondan ayrılmam mümkün değil Ondan başka hiç kimseyi istemem![]() Bunun üzerine Hz Muhammed şöyle dedi:-Şahit olunuz Zeyd benim oğlumdur Ben onun mirasçısıyım O da benim mirasçımdır![]() Bu sözlerden Zeyd’in hem babası hem de amcası hoşlanmışlardı İçleri rahat biçimde Zeyd’i Hz Muhammed’e (s a ) bırakıp döndüler![]() Hz Muhammed (s a ) Câhiliye töresine göre kölesini seven kişinin evlat edinerek kendi çocuğuymuş gibi sayması kuralına uymuş Zeyd’i evlatlık edinmişti Bu yüzden ona Zeyd bin Muhammed denirdi Ancak İslâm daha sonra bu şekilde evlatlık edinmeyi yasaklamıştır![]()
|