Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başı, kesilen, mezarında, şehzade

Mezarında Başı Kesilen şehzade

Eski 11-05-2009   #1
Şengül Şirin

Mezarında Başı Kesilen şehzade

Mezarında başı kesilen şehzade

Yavuz Sultan Selim kardeşi Şehzade Ahmed'i öldürtünce, Ahmed'in Murat ismindeki oğlu İran'a kaçmıştı Murat dört yıl kadar İran'da kaldı Sonra Yavuz Sultan Selim’e Murat’ın orada katledildiği haberi geldi Fakat Murat’ın yaşadığı söylentisi çıkmıştı Şehzade Murat'ın gizlice Anadolu'ya girerek Amasya'ya geldiği ve etrafına birtakım adamlar toplayarak Anadolu'da bir ihtilal çıkarmaya hazırlandığı konuşuluyordu Bunu duyan Yavuz Selim derhal gizli bir soruşturma başlattı Amacı bu rivayetin nasıl ortaya çıktığını bulmaktı

Rivayetin ucu Amasya şehrinde bir nalbanda dayandı Nalbant derhal tutuklandı ve İstanbul'a gönderildi Zaten nalbant da inkâr etmedi ve şöylece anlattı:
“Bir gün dükkanımda çalışırken dervişin biri geldi Boynunu büküp ah etti Sürekli yüzüme bakıyordu Bir şey söylemek ister gibiydi ama hiç konuşmuyordu Bu olay birkaç gün aynı şekilde devam etti Nihayet dayanamadım ve "Ey âşık! Yoksa bir sevgili yarenden mi ayrı düştün?" diye sordum

Derviş, ‘Canımdan çok sevdiğim bir yârim var Fakat hastalanıp yatağa düştü Ben de üzüntüsünden perişan oldum Elimden hiçbir şey gelmiyor Bana senin garip dostu mert bir insan olduğunu söylediler O yüzden sana geldim Sen merhum Sultan Ahmet’i çok severmişsin Elbet onun garip düşmüş oğluna da acırsın Benim sözünü ettiğim kişi Şehzade Murat’tır Acem diyarından çıktı geldi, ne çare ki gayet hastadır’ dedi
Ben de gittim o civanı gördüm Bitap yatardı Hatırını sordum ve canının çektiği yemekleri yaptırıp o dervişle gönderdim Şehzade ayağa kalktı Memleketimiz zenginlerinden Sabuncu İbrahim de çok yardımda bulundu Benim bildiğim bundan ibarettir

Nalbandın haber verdiği Sabuncu İbrahim de getirildi O da inkâr etmedi; "Yol levazımını tedarik ettim, birkaç adamıyla İstanbul tarafına gitti" dedi
Nihayet derviş de bulundu, Şehzade Murat'ın yanındaki diğer adamlar da bulundu Onlar da, "Beş on gün evvel Üsküdar'da vefat etti, filan yere defnettik" dediler

Yavuz Sultan Selim emir verdi, adamlar gönderdi Gösterilen mezarı açtılar ve genç ölünün başını cesedinden ayırarak bir altın tabak içinde huzura getirdiler Yavuz bu kesik başı eliyle kontrol etti Şehzade Murad'ın başında içine ceviz sığabilecek bir çukur vardı Bunu görünce Şehzade Murat'ın öldüğüne kati kanaat getirdi Tutukların hepsi de, Yavuz gibi bir padişahın kendilerini sağ bırakmayacağını zannediyorlardı, hayatlarından ümitlerini kesmişlerdi Fakat ortada bilfiil bir isyan hareketi yoktu Bu insanlar sadece garip bir şehzadeye merhamet etmişlerdi Yavuz Sultan Selim bu adamların hepsini affetti

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com