Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
artırmanın, jerry, minchinton, yolu, özsaygınızı

Özsaygınızı Artırmanın 52 Yolu - Jerry Minchinton

Eski 11-03-2009   #1
Şengül Şirin

Elimin altında enteresan bir kitapçık var; 60 sayfalık!

Jerry Minchinton adlı başarılı bir müzisyen ve sonra da başarılı bir iş adamı ve iş yöneticisi olan bir Amerikalı yazmış

Bakınız, "Özsaygınızı Artırmanın 52 Yolu-52 Things You Can Do To Raise Your Self-Esteem" adlı kitabı, özsaygıyı nasıl anlatıyor:

"Basitçe tanımlamak gerekirse özsaygı kendinizi sevmek ve en az diğer insanlar kadar iyi şeylere layık olduğunuza inanmaktır Peki, özsaygı önemli midir? Neredeyse hayatınızın tamamına etki eden bir şey önemli olmaz mı? Çünkü özsaygı, ilişkilerinizi, özgüveninizin derecesini, kariyer seçiminizi, mutluluğunuzu, huzurunuzu ve hatta elde edebileceğiniz başarınızı bile kapsar"

Beyaz Balina Yayınları (Tel: 0212 638 62 63)'nın Ebru Yetiş'e tercüme ettirdiği kitap samimi bir uyarı ile başlıyor:

"Özsaygınızı danışmanlık, terapi veya diğer dış yardımlar olmadan geliştirmek isterseniz bu kitap size yardım edebilir
Ciddi kişilik veya psikolojik problemleriniz varsa çözüm için bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim Bu kitap profesyonel danışmanlık veya psikoterapinin yerini tutmaz"

Kitapta özsaygıyı artırmak için 52 öneri var; "Hata yaptığınızda kendinize iyi davranın"dan başlayarak, "Diğer insanlar hakkında iyi düşünün ve iyi konuşun"a kadar!

Mesela; "Yalnızca hak ettiğiniz zaman suçunuzu kabul edin" gibi "Hayatınızda olan her şey için tam sorumluluk alın" gibi

"Çoğunlukla kendinize güvenin" gibi

"Haklarınızı savunun" gibi "Problem çözücü olun" gibi "Kendinizi değerli bir insan olarak görün" gibi

"Suçluluk duygusuna 'hayır' deyin" gibi

"İleriye bakın" gibi

"Sağlığınıza önem verin" gibi

"Kendi fikirlerinize önem verin" gibi

"Eleştirildiğiniz zaman gülümseyin" gibi

"İnsanların sizi daha çok sevmesini sağlamak için değişmeyi reddedin" gibi

"Haftanın bir günü yüzde 100 olumlu olun" gibi

"Hayır demeyi öğrenin" gibi

"Hata yapmaktan çekinmeyin" gibi

Açıklamalı ve "anahtar düşünce"li tam 52 öneri!

Mesela"Tecrübeye önem verin" önerisinin, anahtar düşüncesi şöyle: "Her türlü hatayı bir öğrenme deneyimi olarak görmek gerekir"

Ya da "Bırakacağınız izlenim hakkında asla endişelenmeyin" önerisinin anahtar düşüncesi: "Diğer insanlarda bıraktığım izlenim önemliyse; rahatlar ve endişelenmezsem daha da iyi bir izlenim bırakabilirim"

Veya "Özgürlüğünüzü tekrar elde edin" önerisinin anahtar düşüncesi: "Diğer insanların düşüncelerine ne kadar önem verirsem, benim seçimlerim ve yaşamım o kadar kısıtlanır"

Enteresan değil mi?

Ben öyle buldum ve önerileri zaman içinde birer birer denemeye karar verdim!

Geriye dönüp baktığımda ve kendi kendimle hesaplaştığımda, bu önerilerin önemli bir bölümünü hayat felsefemin mozaik taşları haline getirmiş olduğumu da, bu denemeler sırasında anlamaya başladım!

Ve Jerry Minchinton'a büyük ölçüde hak verdim; elbette tam aksini düşündüğüm, eleştirdiğim ve kabul etmediğim önerileri de var!

Ama onlar için de en azından düşünüyor ve kendi kendinize tartışıyorsunuz!

Bilmem ki, kitabı okursanız, öneriler hakkında sizler neler düşüneceksiniz?

Hıncal Uluç

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com