Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hatimbitirme

Hatim-Bitirme

Eski 10-30-2009   #1
Şengül Şirin

Hatim-Bitirme

Hatim-Bitirme

Hatim

Arapça hatm deyimi olan bitirme, tamamlamak anlamındadır Kur'an-ı Kerim'i başından sonuna bitirmeye denir Kur'an'ı kısa sürede okumak büyük sevap sayılmaktadır Ölenin gömüldüğü günün akşamı hatim indirilmesi gele- nektir Bu hatim birçok hafız tarafından paylaştırılarak okunması ile olur ki buna da devr-i hatim denir İlk kez hatim indirenler tarafından birde hatim duası okunur Bu duâ şöyledir:

"Yâ Rabbi, yâ Rabbi Senin birliğin, varlığın, yüceliğin, cemâlpâkin ve nûr-u azametin hakkı için tâ yuhad ve lâ yuhsâ olan melâike-i mukarre-bin ve melâike-i kerrûbiyyûn hürmeti için, hazret-i Adem sa-fiyullah aleyhisselâti vesselam hürmeti için, kavle göre yüz yirmi dört bin peygamber aley-hisselâm hürmeti için özellikle hazret-i server-i enbiyâ ve şefî-i rûz-i ceza Muhammed Mustafâ sallallâhu teâlâ aleyhi ve sellem hürmeti için Yâ Rabbi tevfikin ve lûtfunla kerem ve ihsan olunan, rızâ-i pâ-kin için okunan KurHân'ı azi-müşşânı ve Fürkaanı kerimül beyânı ve salât-i şerifleri der-gâh-ı izzetinde ahsen-i kabuli-le makbul eyleyip kusurlarımızı rahmetinle mağfur eyle Yâ erhamerrâhimin, hâsıl olan sevabı fahr-i âlem aleyhi efdal-i tahiyyât efendimiz hazretlerinin aziz, şerif, lâtif ve mübarek rûh-i pür enverlerine tâzimen hediyye eyledik, kabul eyle yâ Rabbi Keza, hazret-i Âdem'den seyyid-il-enbiyâ Muhammed Mustafâ aleyhisselâti vesselam efendimize kadar gelen enbiyâ-yi izâm ve resûl-i kiram salavatullâhi ve selâmuhu aleyhim ecmain ha-zerâtının dahi mübarek rûh-i saadetlerine hediyye eyledik, rûh-i şeriflerini bizden hoşnud ve razı eyleyip onlarla bizi aşina eyle Yâ Rabbi, cihâr-ı yâr-ı sala hazret-i Ebû Bekir Sıd-dıyk, ha/ret-i Ömer-ül-Fûıûk, hazret-i Osman zinrıûreyn ve hazret-i Alîyyül murtazâ rıdva-nallâhi teâlâ aleyhim ecmaîn hazretlerinin dahi mübarek rûh-i tayyibelerine hediyye eyledik, bahusus ezvâc-i tâhirat ümmübât-ül-mü'mininin cümlesinin âline, evlâdına, etbâına ve cihâr-ı yâr-ı güzin yüz otuz üç bin eshâb-ı kiram rıdvanal-lâhi teâlâ aleyhim ecmaîn hazretlerinin rical ve nisadan kâf-fesinin mübarek ervâh-ı şeriflerine hediyye eyledik, isal eyle yâ Rabbi Yâ Rabbi, ne kadar eyliyHa ve tabakaat ehli erenleri, ricâl-ül-gayb, şehidler ve cümle aziz kulların rical ve nisadan ne kadar gelip geçmiş-lerse cümlesinin mübarek rûh-i şeriflerine hediyye eyledik Hocalarımız ve üzerimizde hakkı olanlarımızın, biziduâ-dan mahrum etmediyen mü'min ve mü'minâtın, din kardeşlerimizin, akrabâ-i ta-allûkatımızın ve cümle merhumlarımızın ruhlarına hediyye eyledik, kabul ve isal eyle yâ Rabbi Kâinatı halkeyledi-ğinden bu ana kadar senin birliğine, varlığına ve cümle peygamberlerine iman edip bu ümmetten ve sair ümmetlerden
188 nesilleri münkati olmuş ve hayr ile yad eyleyenleri kalmamış ne kadar ehl-i iman ve ehl-i islâm ervahları gelip geçtiyse cümlesinin ruhlarına hediyye eyledik, okunan Kur'an-ı azi-müşşânın nuru ile kabirlerini pür nur eyle yâ Rabbi İlâhi, yâ Rabbel âlemin, yâ erhamerrâ-himin, bizleri dünyada vatansız, ahirette imansız bırakma Görünür görünmez kazalardan belalardan ve hâtır-u hayalimize gelmeyen bilcümle âfât-ı ar-ziyye, âfât-ı bahriyye ve âfât-ı bedeniyyeden cümlemizi muhafaza eyle Lütfün ve kereminle biz kullarına dünya ve ahiret nimetlerini ihsan eyle Borçlu kullarına edâ, hastalara şifa, dertlilere deva ihsân-u inayet eyle yâ Rabbi Yâ ilâh-el-âlemin, ömürlerimiz tamam olup vadelerimiz geldikte imân-ı kâmil ile: Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enrıe Muhammeden abduhû ve resûluhû cümle-i mübâreke-siyle teslim-i rûh etmemizi na-sib ve müyesser eyle ve kabre vardığımızda münkireyn hazretler igeldiği saat ol hayret-i dehşette iken yâ Rabbi, cümleden âlâ olan birliğin, varlığın, ulu cemâl-i pâkin, Kur'an-ı azimüşşânın ve sevgili habib-i ekremin sallâllâhü teâlâ aleyhi 189 ve sellem hürmeti için suallerine cevabımızı âsân eyle Milletimizi ve memleketimizi ve şâir müslüman beldelerini her türlü afet ve musibetlerden, küffârın şerrinden ve istilâsından mahfuz eyle Asâkir-i islâ-mı, kara, deniz, hava ve bütün kuvvetlerimizi nusrat-ı ilâhiy-yene makrun eyle

Yâ ilâh-el-alemin, cümlemizi sevgili peygamberimiz Muhammed mus-tafa sallâllâhü teâlâ aleyhi ve sellem efendimiz hazretlerinin şefaat-i âlîlerine nail eyleyip cenrıetini ve cemâlini bizlere nasib ve müyesser eyle Sübhâ-ne rabbike rabbil'izzeti amma yâsifûn ve şelâmün alel mürse-lin ve elhamdü lillâhi rabbilâle-min Elfâtiha"

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com