![]() |
Tatlı Dil |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() Tatlı DilTatlı dil Bir varmış bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya kendi hâlinde dönüp giderken, ülkelerden birinde bir oduncu yaşarmış ![]() Oduncu sabahtan akşama kadar saraya odun taşır, hava karardığında da taşıdığı odunları bir güzel sıralayıp, evine gidermiş ![]() Evine gider gitmez yemeğini yer, hemen uyurmuş ![]() ![]() Oduncu o kadar çok çalışırmış ki, onun sabahtan akşama kadar sırtıyla bu kadar çok odunu nasıl taşıdığına herkes hayret edermiş ![]() Bir de getirdiği odunları görseniz, hepsinin boyu aynıymış ![]() ![]() Bu mesele o kadar çok konuşuluyormuş ki, sonunda padişahın kulağına kadar gitmiş ![]() Padişah, halkı arasında görevine bu kadar bağlı insanları sürekli ödüllendirirmiş ![]() ![]() Bu işi nasıl becerirsin?” Oduncu başı, ömründe ilk defa gördüğü padişahına ne cevap vereceğini şaşmış ![]() ![]() Ben size lâyık odunları getirmeye çalışıyorum ![]() ![]() Padişah bu sözler üzerine, oduncuda başka marifetler de olduğunu tahmin etmiş ![]() ![]() ![]() Oduncu, ertesi gün yine erkenden saraya gelip ipini ve baltasını alarak, hızlı adımlarla ormana dalmış ![]() ![]() Sabahtan öğleye kadar iki tur yapmasına rağmen, padişahın istedikleri bir türlü olmuyormuş ![]() Öğleden sonra oduncu yine ormanda ilerlerken gözüne bir ağacı kestirip, dibine iyice yaklaşmış; “Ey ağaç, bu dünyaya niçin geldin söyler misin bana?” demiş ![]() Ağaç: “Bu dünyadaki işim, iyilerin işine yarayabilmek ![]() ![]() Oduncu: “Peki, ülkemizin tek ve adaletli sultanı için bana birkaç tane dalını verebilir misin? Her parçan, tam istediğin gibi iyi kişiler tarafından kullanılacak” demiş ![]() Ağaç bu güzel sözleri duyunca, en altta bulunan en güzel dört tane dalını aşağı eğmiş ![]() ![]() Aynı sözlerle birkaç tane daha ağaçtan düzgün ve güzel dallarını alarak, tam sarayın yolunu tutuyormuş ki, padişah karşısına çıkmış ![]() ![]() Padişah kendisine bu kadar sadık olan oduncusuna neden böyle yaptığını sormuş ![]() ![]() Ne zaman ki, baltayla yaklaştım ağacın dibine yediğim tekmeyle metrelerce uzakta kendime geldim anladım ki, marifet iyi kesmede değil gönül almadaymış ![]() Ben bunu öğrendim öğreneli, işte böyle her gün yüklerce odunu hiçbir ağacın gönlünü kırmadan alıp, sizin için saraya taşıyorum ![]() Padişah, bu tatlı dilli oduncuya büyük bir kese altın vererek mükafatlandırmış ![]() ![]()
|