|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
patatesin, yetiştirilmesi, zararlıları, özellikleri |
![]() |
Patatesin özellikleri Yetiştirilmesi ve Zararlıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Patatesin özellikleri Yetiştirilmesi ve ZararlılarıPatatesin özellikleri Yetiştirilmesi ve Zararlıları Domates ve patlıcanla yakın akraba olan patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından otsu bir bitkidir ![]() ![]() Ortalama 25 cm ile 75 cm arasında boylanabilen patates bitkilerinin yeşil ya da morumsu gövdelerinde iri bileşik yapraklar bulunur ![]() Dalların ucunda salkımlar oluşturan çiçekleri beyaz, sarı, mor ya da çizgilidir ![]() ![]() Patatesin besin olarak yararlandığımız bölümü toprağın altında geliştirdiği yumrularıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patates en iyi derin, hafif ve besince zengin topraklarda yetişir ![]() ![]() ![]() Ürün genellikle bitkinin toprağın üstündeki bölümleri solduktan sonra hasat edilir; ama eğer uzun süre saklanmayacak, yani kışlık olarak tüketilmeyecekse, ilkbaharın sonlarına doğru yeni gelişen körpe yumrular sökülür ![]() ![]() ![]() Patates mildiyö, çürüklük ve mozaik gibi bazı mantar hastalıklarına ve genellikle yaprakbiti denen bazı küçük böceklerin taşıdığı virüs hastalıklarına karşı çok duyarlıdır ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|