|  | Peynir-Peynir çeşitleri |  | 
|  10-09-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Peynir-Peynir çeşitleriPeynir-Peynir çeşitleri Süt ekşiyip pıhtılaşınca (kesilince), katılaşan bölüm sütün suyundan (peyniraltı suyu) ayrılır  İşte peynir, teleme ya da süt kesmiği denen bu katı maddeden yapılır  Ama genellikle peynir yaparken, sütün kendi kendine ekşiyip kesilmesi beklenmez, süte peynir mayası denen bir sıvı eklenerek pıhtılaşma süreci hızlandırılır  Peynir mayası olarak, gevişgetiren hayvanların yavrulannın midelerinde salgılanan bir enzim (renin) kullanılır  Bitkisel peynir mayası olarak bir tür küf mantarı kullanıldığı gibi, laktik asit bakterileri de kullanılabilir  Değişik yöntemler ve değişik süt çeşitleri kullanılarak yüzlerce çeşit peynir yapılır  Dünyadaki peynirlerin çoğu inek sütünden yapılır  Ama bazı ülkelerde koyun, keçi ve manda sütünden de peynir yapılır  Bilinen en eski işlenmiş besin maddelerinden biri olan peynir dünyanın birçok ülkesinde tüketilir  Ama Japonya ve Çin gibi bazı ülkelerde sütün beslenmede önemli bir yeri olmadığı için peynir yapma geleneği de yoktur  Birçok farklı peynir çeşidi vardır  Bazıları sert, bazıları yumuşak ya da krem gibidir  Bazıları taze yenir  Bazı peynirler az yağlı, bazıları çok yağlıdır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |