10-08-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Adige-İtalya'da Nehir
Adige-İtalya'da Nehir
Adige nehri, italya'nın uzunluk bakımından ikinci ırmağı (410 km) Hidrografik havzasının (12 200 km2) dörtte üçlük bölümü Alpler'dedir Bu nedenle ilkbaharda suları yükselir Resia boyunda doğan Adige, Trentino'nun Alp kesimini baştan sona aşar, Verona'dan biraz önce ovaya girer Sonra Adriya denizi'ne doğru akar Çığırının son kesiminde, kendi alüvyonları nedeniyle ovanın üstünde yükselir
— Tar 1805'ten sonra italya krallığı' nda bir Yukarı Adige yönetim bölgesi (merk Trento) ve bir Adige yönetim bölgesi (merk Verona) vardı Trentino'yu oluşturan Adige vadisi, uzun süre Avusturyalıların elinde kaldı Trentino, Saint-Germain anlaşması'nın imzalanmasından (10 eylül 1919) sonra italya'ya geri verildi 1939'da Yukarı Adige yönetim bölgesi nüfusunun almanca konuşan kesimi, Almanya'ya gönderildi Trentino Yukarı Adige bölgesine, günümüzde bölgesel özerklik tanınmıştır
|