![]() |
Ömer Hayyam |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ömer HayyamÖMER HAYYAM Doğum tarihi kesin belli değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıyaseddin Eb'ul Feth Ömer İbni İbrahim'el Hayyam veya Ömer Hayyam (18 Haziran 1048 - 4 Aralık 1131), Fars şair, filozof, matematikçi ve astronom ![]() Ömer Hayyam ( Nişabur, Nişabur, نیشابور İran'ın kuzeydoğusunda bulunan Horasan eyaletinde bir şehir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horasan, Horasan İran'ın doğusunda ve kuzeydoğusunda yer alan bölgeye verilen isim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İran, İran İslam Cumhuriyeti Asya’nın batısında yer alan bir devlet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 Mart Gregorian Takvimine göre yılın 77 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1048 - Nişabur, Nişabur, نیشابور İran'ın kuzeydoğusunda bulunan Horasan eyaletinde bir şehir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 Aralık 4 Aralık Gregorian Takvimine göre yılın 338 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1131), 1131 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler ![]() ![]() ![]() İran'lı İran İslam Cumhuriyeti Asya’nın batısında yer alan bir devlet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() matematikçi, Matematik, sayma, ölçme, cisimlerin şekillerini tanımlama gibi temel işlemlerden ortaya çıkan ve yapı, düzen ve ilişkileri inceleyen bilim dalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() astronom, Resim:Galileo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şair ve Şair Şiir yazan kişi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() filozof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayyam (çadırcı) mahlasını kullandığı için, bu mahlas ile meşhûr oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asıl adı "Giyaseddin Ebu'l Feth Ömer bin İbrahim"'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Farsça " Kökü itibarıyla dünyanın en eski dilleri arasında yer alan Farsça, milattan yediyüz yıl öncesine ait açık tarihi ve bin yıllık yazılı eserleriyle İran’ın köklü ve sağlam kültürünü komşu ülkelere kadar tanıtmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çadır yapan insan" anlamına gelen "Hayyam" kelimesi çadırcı olan babasından gelmiştir ![]() Ömer Hayyam'ın Hayatı Hayatı, Çadır Alm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göçebe hayatı sürdüren kavimler ve görevleri icabı sık sık yer değiştiren gezici ekipler tarafından kullanıldığı gibi, yaz tatillerinde dinlenme yeri olarak da kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() gençlik yılları bilinmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() astronomi konularında çalıştığı, bu alanlarda düzenli bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişabur'ludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Sabbah ile aynı Hasan Sabbah İran’daki İsmailiyye Devletinin kurucusu ve Batıniliğin bir kolu olan Haşşaşin fırkasının reisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan bin Sabbah, çocukluğundan itibaren düzenli bir eğitim ve öğretim gördü ![]() medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'tan eğitim görmüş ve hayatı boyunca her ikisi ile de ilişkisini koparmamıştır ![]() Medrese, İslam devletlerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Sabbah'ın Rey kentinden olduğu Hasan Sabbah İran’daki İsmailiyye Devletinin kurucusu ve Batıniliğin bir kolu olan Haşşaşin fırkasının reisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan bin Sabbah, çocukluğundan itibaren düzenli bir eğitim ve öğretim gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Nizamül-Mülk'ünde yaşca Ömer Hayyam ve ![]() ![]() ![]() Hasan Sabbah'tan büyük olduğunu ve buna dayanarak aynı medresede eğitim görmediklerini belirtmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan bin Sabbah, çocukluğundan itibaren düzenli bir eğitim ve öğretim gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Sabbah ve Hasan Sabbah İran’daki İsmailiyye Devletinin kurucusu ve Batıniliğin bir kolu olan Haşşaşin fırkasının reisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan bin Sabbah, çocukluğundan itibaren düzenli bir eğitim ve öğretim gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Nizamül-Mülk'ün ilişki içinde olduklarını inkar etmemektedir ![]() Semerkant- ![]() ![]() ![]() Amin Maalouf) Hayyam, zamanında daha çok Amin Maalouf (25 Şubat 1949), yapıtlarını Fransızca veren Lübnanlı yazar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bilgin olarak ün kazandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhara ve Merv gibi bilim merkezlerini gezdi, bir ara Bağdat'a da gitti ![]() ![]() ![]() Dönemin önemli isimleri olan Nizamülmülk ve Hassan Sabbah ile okul arkadaşı olduğu söylenir ama kronolojik olarak mümkün görünmemektir ![]() Gerek Hayyam'ın zamanında, gerek sonraki çağlarda yazılan kaynaklarda çağının bütün bilgilerini edindiği, o alanlarda derin tartışmalara girdiği, fıkıh, ilahiyat, kıraat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttuğu yazılıdır ![]() ![]() Eserleri Hayyam'ın fizik, metafizik, matematik, astronomi ve şiir konularında değişik eserleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun şiirinde zamanın haksızıkları, softalıkları; ince, alaylı, iğneleyici bir dille yerilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rubailerinde, dünya, varoluş, Allah, devlet ve toplumsal örgütlenme biçimleri gibi hayata ve insana ilişkin konularda özgürce ve sınır tanımaz bir şekilde akıl yürüttüğü görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hayyam, aynı zamanda dünya bilim tarihi için de önemli bir yerdedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşadığı dönemi takip eden yıllar boyunca, İslam dünyasında düşünce ve aklı reddeden bir yapının oluşması, İslam coğrafyasında siyasi iktidar mücadelesi, toplumsal sınıflar arasındaki mücadelelerde iktidarların geniş halk kitleleri üzerinde otoritelerini koruyabilmek adına dini kullanması neticesinde adeta "yobazlığın" iktidara oturtulması; Ömer Hayyam gibi insan aklına ışık tutmaya çalışmış birçok düşünürün "sapkın" ilan edilmesine, genel anlamda toplumsal eğitim seviyesinin düşmesi nedeniyle de Ömer Hayyam'ın şarap ve zevk düşkünü olarak anlaşılmasına sebep olmuştur ![]() ![]() Pek çok Rubai ünü sebebiyle Hayyam'ınkilerine karıştırılmıştır, bilinen kadarıyla Rûbailerinin sayısı 158'dir ![]() ![]() Ayrıca Ömer Hayyam için tarihteki ilk bilinen savaş karşıtı eylemci yakıştırması da yapılmaktadır ![]() Rubailerinin Türkçe'ye çevirisi farklı birçok çevirmen tarafından yapılmışsa da rubaileri Türk halkına sevdiren çeviri Sabahattin Eyüboğlu tarafından yapılmıştır ![]() Ey kara cübbeli! Taş atma bu dünyayı bilmek isteyenlere ![]() Onlar yaradanın sanatı peşindeler; Seninse aklın fikrin abdest bozan şeylerde ![]() ![]() ![]() Rubailerinden, çok tanınmış bir başka örnek:AŞK Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben Perde ardında sen ben dedikodusu var amma ![]() ![]() ![]() Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben Ey dünyanın işinden haberi olmayan sen yoksun Dünya esen yel üstüne kuruldu ![]() ![]() Varlığımız iki yokluk arasındadır Çevrendekilerde hiçdir sen de bir hiçsin Medresede söz vardır tekkede de hal Fakat bu aşk sözden de dışarıdır halden de İster şeriat müftüsü ol ister şehir vaizi Aşk mahkemesine gelindi mi dilsiz kesilir Bugün zevk etmek elindeyken zevkine bak Yarını düşünmen beyhude bir heves Bir çok kişiden arda kalanlar Sana da kalmayacak sen de göçüp gideceksin ![]() ![]() ![]() Eserleri Ömer Hayyâm, astronomi, cebir ve geometriyle ilgili birçok eser yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazmış olduğu diğer eserlerden bâzıları şunlardır: 1) Risâle fî Şerhi Mâeşkele min Müsâdereti Kitâbı Oklides, 2) Muhtasar fit-Tab’iyyat, 3) Risâle fî Külliyât-il-Vücûd, 4) Risâlet-ül-Kevn vet-Teklîf, 5) Müşkilât-ül-Hisab, 6) Mîzân-ül-Hikme, 7) Levâzım-ül-Emkine, 8) Kitâb-üş-Şifâ, 9) Risâle Fîhâ el-İhtiyâl li-Mârifeti Mikdâr-iz-Zeheb vel-Fiddati fî Cismin Mürekkebin, 10) Nevruznâme, 11) Ravdat-ül-Kulûb, 12) Risâle-i Vücûdiyye ![]() Eserlerinin ve rubâîlerinin hepsi bütün dünyâ dillerine tercüme edilmiştir ![]() ![]() Ömer Hayyâm’ın geometrideki mantıkî ve derin araştırmaları, cebirdeki kendisinden önce bu ilimlerde büyük gayret gösterenlerin çalışmaları üzerine kaydettiği ilerleme, asırlarca bu ilimlerdeki değişmeyen proğram olarak kalmıştır |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ömer Hayyam |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam ÖMER EL-HAYYAM Gıyasettin Ebu'l-Feth Bin İbrahim El-Hayyam, İS(İS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cebir, katkıda bulunduğu alanlar arasında ilk sırayı almış gibi görünmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selçuklu Sultanı Melikşah Celaleddin, onu 1074 civarında Rey'deki yeni gözlemevine davet etti ve onu doğru bir güneş takvimi belirleme görevine atadı ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bilim dallarına katkıları Öklid'in genellemeleri üzerine bir çalışmayı, özgül ağırlığın doğru belirlenmesi için metotların gelişimi, vb ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bilim adamı olmasının dışında, Hayyam, aynı zamanda tanınmış bir şair idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayyam, yukarıdaki alanlarda çok sayıda kitap ve monografi yazmıştır ![]() ![]() ![]() Onun genel olarak matematiğin ve özellikle analitik geometrinin gelişimi üzerinde etkisi çok fazla olmuştur ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Ömer Hayyam ÖMER EL-HAYYAM (İS ![]() ![]() Gıyasettin Ebu'l-Feth Bin İbrahim El-Hayyam, İS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cebir, katkıda bulunduğu alanlar arasında ilk sırayı almış gibi görünmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selçuklu Sultanı Melikşah Celaleddin, onu 1074 civarında Rey'deki yeni gözlemevine davet etti ve onu doğru bir güneş takvimi belirleme görevine atadı ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bilim dallarına katkıları Öklid'in genellemeleri üzerine bir çalışmayı, özgül ağırlığın doğru belirlenmesi için metotların gelişimi, vb ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bilim adamı olmasının dışında, Hayyam, aynı zamanda tanınmış bir şair idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayyam, yukarıdaki alanlarda çok sayıda kitap ve monografi yazmıştır ![]() ![]() ![]() Onun genel olarak matematiğin ve özellikle analitik geometrinin gelişimi üzerinde etkisi çok fazla olmuştur ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Ömer HayyamGıyaseddin Eb’ul Feth Ömer İbni İbrahim’el Hayyam veya Ömer Hayyam (18 Haziran 1048 – 4 Aralık 1131), Fars şair, filozof, matematikçi ve astronomdur ![]() Hayyam Nişabur’ludur ![]() ![]() ![]() Ama yine de Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk’ün ilişki içinde olduklarını inkar etmemektedir ![]() Birçok bilim adamınca Batıni, Mutezile anlayışlarına dâhil görülür ![]() ![]() Çadırcı anlamına gelen “Hayyam” takma adını babasının çadırcılık yapmasından almıştır ![]() ![]() ![]() Hayyam aynı zamanda çok iyi bir matematikçiydi Binom Açılımını ilk kullanan bilim adamıdır ![]() Hayyam, genelde şiirlerindeki eğlence düşkünlüğünün belirgin olmasından dolayı Rubâileri ile ünlenmiştir ![]() Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam’ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir ![]() ![]() Rubailerinde, dünya, varoluş, Allah, devlet ve toplumsal örgütlenme biçimleri gibi hayata ve insana ilişkin konularda özgürce ve sınır tanımaz bir şekilde akıl yürüttüğü görülmektedir ![]() ![]() ![]() Kendi tarihinin belkide en aydınlık dönemlerini yaşayan İslam dünyasında felsefenin hakettiği ilgiyi gördüğü, Selçuklu saraylarında ise sentez bir Ortadoğu kültürü (Türk-Hint-Arap-Çin-Bizans) oluşmaya başladığı bir dönemde yaşayan düşünür, böylece nispeten yansız ve bilimsel bir öğrenim görmüş, müslüman fakat felsefeyi günah saymayan bir toplum içinde özgürce felsefe ile ilgilenebilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşadığı dönemi takip eden yıllar boyunca, İslam dünyasında düşünce ve aklı reddeden bir yapının oluşması, islam coğrafyasında siyasi iktidar mücadelesi, toplumsal sınıflar arasındaki mücadelelerde iktidarların geniş halk kitleleri üzerinde otoritelerini koryabilmek adına dini kullanması neticesinde adeta “yobazlığın” iktidara oturtulması ; Ömer Hayyam gibi insan aklına ışık tutmaya çalışmış birçok düşünürün “sapkın” ilan edilmesine, genel anlamda toplumsal eğitim seviyesinin düşmesi nedeniyle de Ömer Hayyam’ın şarap ve zevk düşkünü olarak anlaşılmasına sebep olmuştur ![]() ![]() Pek çok Rûbai ünü sebebiyle Hayyam’ınkilerine karıştırılmıştır, bilinen kadarıyla Rûbailerinin sayısı 158dir ![]() ![]() Ayrıca Ömer Hayyam için tarihteki ilk bilinen savaş karşıtı eylemci yakıştırması da yapılmaktadır ![]() Rubailerinin Türkçe’ye çevirisi farklı birçok çevirmen tarafından yapılmışsa da rubaileri Türk halkına sevdiren çeviri Sebahattin Eyuboğlu tarafından yapılmıştır ![]()
![]() |
|